Hyvän mielen kirjat houkuttavat lukuviikolla

OULU Oulun pääkirjastossa on lukuviikon kunniaksi esillä kirjoja, joista tulee hyvä mieli.

”Ne ovat sellaisia lukuromaaneja”, osastonjohtaja Raili Sihvonen kuvailee ja määrittelee lukuromaanin perinteiseksi, mutta ei raskaaksi luettavaksi.

Oulun kirjastoväki on valinnut lainaajien houkuttimeksi muun muassa Jonathan Swiftiä, Markku Ropposta ja Lars Sundia.

”Itselleni lukuromaani tarkoittaa sitä, että kirjassa on perinteinen romaanin rakenne eikä se ole kovin pintapuolinen, mutta silti helposti lähestyttävä”, Sihvonen kuvailee,

Sunnuntaina alkaneen valtakunnallisen lukuviikon aikana kirjastot ja koulut järjestävät kirjallisuuteen ja lukemiseen liittyviä tapahtumia. Kouluissa vierailee suomalaisia ja suomenruotsalaisia kaunokirjailijoita sekä tietokirjailijoita, samoin kääntäjiä, kuvittajia ja arvostelijoita.

Tänä vuonna lukuviikon teemana on ”kirjan paikka - dags för boken”. Laveaa aihetta voi lähestyä monin eri tavoin, vaikkapa koulukirjastoa kehittämällä, lukuviikon järjestävä Lukukeskus ehdottaa.

Viikon toinen teema on kaunokirjallisuuden ja tietokirjallisuuden välimaastoon sijoittuva kirjallisuus, faktio.

Hyvä esimerkki faktion kirjoittajasta on vaikkapa oululaisille tuttu Paavo Rintala. Hänen romaaneissaan on selkeästi Ouluun tunnistettavaa aineistoa sepitteellisen rinnalla, Sihvonen havainnollistaa.

Sunnuntaina Oulun pääkirjasto piti ovensa avoinna poikkeuksellisesti kaikilla yleisölle tarkoitetuilla osastoilla. Lehtilukusali täyttyi tavallisen sunnuntain tapaan, mutta kovin moni ei kirjahyllyjen väliin eksynyt.

Vastaavia kokemuksia on takavuosiltakin, jolloin sunnuntain aukioloa kokeiltiin pidempään, Raili Sihvonen kertoo. ”Kun kävijöiden määrä suhteutetaan järjestelyihin, ei sunnuntain jatkuva aukiolo olekaan kannattavaa.”

Lukuviikon avausta seuraa kaksi tapahtumaa kuluvalla viikolla. Tiistaina Oulun kaupunginkirjaston Pakkalan salissa kerrotaan Kalevalan eläinkuvista. Keskiviikkona lapset saavat lukuvinkkejä Nukun sanataidekerholaisilta. (Merja Aakko)

Pekka Peura

Lehti kiinnosti. Sunnuntaina Oulun pääkirjastossa saivat pääosan sanomalehdet.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva