Venttiilit vetreinä

Konsertti

Kilta-silta-konsertti Oulun Madetojan salissa 21.4. Oulun seurakuntien ja konservatorion puhallinorkesteri. Kilta-silta-yhtyeet.

25-vuotias Suomen trumpettikilta kokoontui viikonvaihteessa Oulussa. Ohjelmassa oli koulutusta, konsertteja ja muutakin trumpettiaiheista ohjelmaa. Tapahtumat huipentuivat sunnuntai-iltapäivän yhteiskonsertissa Oulun seurakuntien ja konservatorion puhallinorkesterin kanssa.

Konsertin alkupuolesta vastasivat juniorisoittajien Kilta-silta-yhtyeet. Avauksena kuultiin tyylikäs luonnontrumpettifanfaari salin parvelta soitettuna.

Suuren trumpettiorkesterin sointi on erikoisuus sinänsä. Killan nokkamiehen Esko Heikkisen johtama kokoonpano hallitsi kokonaisuudet ja perusnyanssit mukiinmenevästi.

James Bond -elokuvasta tuttu Peter Gunn -teema rullasi rennosti. Heikkisen oma sävellys, Kiitos, osoitti nuorten soittajien valmiuksia myös herkemmän materiaalin tulkkina. Piccolotrumpetille kirjoitetun soolo-osuuden tulkitsi taitavasti Kansallisoopperan orkesterin trumpetisti Touko Lundell.

Oulun seurakuntien ja konservatorion A-puhallinorkesteri oli hyvässä vedossa. Kapellimestarin tehtävissä vuorottelivat Juha Pisto ja Jukka Myllys.

Orkesterin notkea rytmin käsittely tuli hyvin esiin Markku Johanssonin Trumpet partyn lattarikuvioissa. Nyanssien runsaus, sujuvat hyppäykset tunnelmasta toiseen sekä muheva kokonaissointi olivat orkesterin vahvuuksia Sören Hylgaardin H.C. Andersen -aiheisessa sarjassa.

Jukka Linkolan Tarantella soi muita modernimmissa tunnelmissa. Sari Pietikäisen soolo-osuus oli hallittu ja ytimekäs.

Michael Gottliebin Teema ja variaatioita soi tarkasti ja asiallisesti, mutta aivan parasta intensiteettiä ei teokseen saatu ladattua. Solisti Pasi Pirinen hallitsi virtuoosikuviot vaivattomasti.

Konsertin päätöksessä oli energiaa ja värinää vaikka muille jakaa. Bernardo Monterden sävellys La Virgen de la Macarena loi aidon espanjalaistunnelman paso doble -rytmeineen.

Trumpettisoolosta vastasi Esko Heikkinen. Miehen jazztausta kuului edukseen tulkinnassa: improvisaatio ja loppuhehkutukset olivat konsertin vahvinta antia.

JUHA SUTELA

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva