Taideteos koko olohuone

Ihan näppärä neljä huonetta ja keittiö: keskellä kaupunkia metsän reunassa, palvelut oven takana, hiljaiset naapurit. Persoonallisia sisustusratkaisuja vaativaankin makuun. Lakanat talon puolesta. Heti vapaa.

Harmi vaan, ettei tähän huoneistoon oteta vuokralaisia. Yökylään voi päästä, jos sattuu olemaan lääninhallituksen kunniavieras. Silloinkin ohjelmaa on kuulemma tiedossa niin paljon, ettei vieras ehdi lukaalissa pitkästyä.

Viimeksi tästä vieraanvaraisuudesta on nauttinut eläkkeellä oleva Mikkelin maaherra J. Juhani Kortesalmi. Tyypillisin vierashuoneen asukas onkin jonkin sortin maaherra, usein peräisin itäisestä naapurista, mutta löytyy niitä hyvin paljon saksalaisia ja kotimaisiakin.

Ovat siellä, muhkeilla patjoilla, uinahtaneet myös läntiset kruunupäät Silvia, Kaarle ja Victoria, samoin omat presidenttimme Halonen ja Ahtisaari. Viime mainittu nautti olostaan niin peijoonin vietävästi, että lahjoitti kiitokseksi taulun, jonka oli jostain syystä saanut Moldavian presidentiltä.

Komeat kehykset siinä on.

Taulu sijoitettiin kodikkaasti senkin päälle huoneiston taideolohuoneeseen. Aivan eri tyyliähän se on kuin muu sisustus, mutta mitäs siitä, kun huoneessa muutenkin harrastetaan vastakohtia.

Taideolohuone on vierashuoneen erikoisuus. Se on oikeastaan taiteilija Veikko Törmäsen tilataideteos, Liikahdus, jossa pyöreät ja kulmikkaat muodot törmäilevät toisiinsa.

Huoneen ”täydellisen materialismin” ainoa elävä yksityiskohta pitäisi olla Tauno Ohenojan lintuveistos, mutta todellisuudessa sisään on luikahtanut toinenkin: saviruukusta pilkistävä palmu. Ilmeisesti se tietää olevansa kuokkavieras, koska lehdet alkavat jo uhkaavasti kellastua.

”Jostain syystä viherkasvit eivät täällä viihdy, vaikka huoneet ovatkin näin korkeita”, ihmettelee vierashuonetta esittelevä lääninhallituksen tiedotuspäällikkö Ulla Niemeläkin. Sen takia lääninhallituksen yläkerrassa kasvaa pelkästään muovikukkia.

Käytännöllisenä naisihmisenä Niemelä oli alkuun ihmetellyt myös lattialle laskeutuvia pitkiä samettiverhoja. Eivätkö ne kaivanneet lyhentämistä? ”Taiteilija kuitenkin huomautti, että kasat kuuluvat asiaan.”

Taideolohuoneessa on virkistäviä yksityiskohtia riittämiin; Oulun läänin muotoon leikattu lasipöytä (josta Hailuoto tosin puuttuu!), valtava pyöreä peili, sapluunalla tehtyjä parkettikuvioita ja auringon valossa kauniisti läikähteleviä seinämaalauksia. Tässä huoneessa ei puheenaiheita puutu.

Taiteilijan mukaan kaikki esineet ovat maskuliinisia lukuunottamatta valtavaa, mustaa rautatuolia, joka jalat harallaan vastaanottaa tulijan. Tämä huoneen ainoa nainen on armottoman kova, mutta ainakin lääninhallituksen virallisessa esitteessä istujaa on onneksi armahdettu pörröisellä taljalla.

Jos vieras ehtisi, hän saattaisi viivähtää hetken myös huoneiston päivähuoneessa, jonka ikkunasta avautuu keväinen näkymä Hupisaarille. Ajankulukseen hän voisi siepata kirjakaapista vaikkapa asetuskokoelman vuodelta 1903, jolla näyttää olevan paksuutta vaatimattomat 10 senttiä.

Kylpyhuoneessa vieraan kannattaa olla nöyrä ja laskeutua kontilleen. Silloin hän voi lähemmin tarkastella mahdottoman kaunista viemäriritilää, joka on kirvoittanut lukuisia ihailevia kommentteja.

Lisää kiitosta tulvii keittiöstä. Täydellisen selkeä visapuinen kokonaisuus on saanut vaativatkin vieraat, varsinkin ulkomaiset, huokailemaan. Komeroita on joka malliin, kokoon ja muotoon (joillekin olisi jopa vaikea keksiä oikeata käyttöä), eikä yhdessäkään ole sisällä yhtään mitään!

Keittiön työpöydällä on sen sijaan kahvivarustuksen lisäksi myös silitysrauta, jolle varmaan on löytynyt käyttöä ainakin himosilittäjä Tarja Halosen hyppysissä.

Ja ulos johtaa portaikko, jonka kaidepuut on verhoiltu aidolla poronnahalla...

LIISA LAINE

Ville Kartimo

Missä Hailuoto? Oulun lääniä kuvaavan lasipöydän jalkoina ovat Raahen teräs, Kuusamon kirkkaan vedet ja Kainuun metsät.

Ville Kartimo

Ainoa nainen. Mustaa metallituolia lukuunottamatta kaikki taideolohuoneen esineet ovat miespuolisia.

Ville Kartimo

Tilateos. Koko olohuone on taiteilija Veikko Törmäsen luoma tilateos, jossa pyritään ”täydelliseen materialismiin”. Elävää sisustuksessa pitäisi olla vain taiteilija Tauno Ohenojan lintuveistos.

Ville Kartimo

Hieno ritilä. Kylpyhuonekin on tarkoin viimeistelty pienintä yksityiskohtaa myöten.

Ville Kartimo.

Päivähuone. Vieraitten ohjelmat ovat yleensä niin tiiviitä, ettei tällä huoneella taida olla juuri käyttöä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva