Suuralueilla kootaan lähidemokratian työryhmiä

Rauni Peltonen

OULU Näinä viikkoina kaupunki kutsuu asukkaitaan oman alueensa asukastilaisuuksiin. Viisi tilaisuutta on jo takana, ja kokousrumba jatkuu tällä viikolla.

Myllyojan suuralueen asukastilaisuus viime keskiviikkona onnistui erinomaisesti, mutta sai pienen ikävän sivumaun. Koululle tulvi väkeä odotettua enemmän, kuutisenkymmentä alueensa kehittämisestä kiinnostunutta, kun muilla alueilla osallistujia on ollut keskimäärin 40-45. Mutta Myllyojalla tulematta jäi vielä moni, jolle kokous päiväsaikaan ei sopinut.

Ne, jotka eivät päässeet mukaan purkivat kiukkuaan. Kysyttiin, onko tämä lähidemokratiaa vai peräti vain näennäisdemokratiaa, kun kokous järjestettiin kello 15-16.30. Sehän on aika, jolloin yleensä ollaan töissä.

”Tavallisten työssäkäyvien asukkaiden pienten lasten vanhempien on vaikea päästä kesken päivän töistä”, muistutti eräs kokouksesta kiinnostunut, jonka mielestä kolme päivää ennen kokousta lähetetty kutsu tulee liian myöhään.

Lähidemokratiayhteyshenkilö Maarit Alikoski on inhimillisestä erehdyksestä kovin pahoillaan. Kutsuja asukkaille on vaikea saada perille juuri haluttuna päivänä, kun joka kotiin menevän kutsun jakeluaika on sidottu parin ilmaisjakelulehden aikatauluun. Tulevat kokoukset ovat iltaisin. Myös muilla alueilla kokousaika on tavallisimmin ollut kello 18-20.

Myllyojan kokouksessa, kuten muissakin, valittiin alueellinen työryhmä, keskusteltiin tulevaisuudesta ja ideoitiin toimintaa. Lähidemokratiaa kaupungin puolesta toteuttavat virkamiehet listasivat esityksiä.

Vielä ehtii vaikuttaa eurojen jakoon

Oulun kaupunki on varannut täksi vuodeksi 50 000 euroa alueelliseen yhteistyöhön. Tuo raha jaetaan alueiden käyttöön kesäkuussa. Meneillään olevan kokouskierroksen aikana valitaan suuralueille yhteistyöryhmät sekä rakennetaan jokaiselle suuralueelle toimintasuunnitelmaa. Samalla kerätään asukkailta esityksiä siitä, mihin heidän alueellaan tuota rahaa pitäisi käyttää.

Tilaisuuksia on tähän mennessä pidetty viisi, Höyhtyällä, Koskelassa, Kaukovainiolla, Oulunsuussan ja Myllyojalla. Tulossa ovat vielä Korvensuoran, Maikkulan ja Kaakkurin suuralueiden kokoukset. Esimerkiksi Maikkulan kokouksessa keskiviikkona riittää varmasti puhetta, kun keskusteluun tulee monitoimitilojen suunnittelu. Asukastupakin saisi omat tilat ostokeskuksen yhteyteen.

Aluekokousten jälkeenkin voi vaikuttaa. Ajatuksensa voi tuoda vaikka suoraan kaupungintalolle, jossa lähidemokratian tilat ovat ensimmäisessä kerroksessa pääovesta mentäessä oikealla.

”Tämä on kaikille avointa ruohonjuuritason toimintaa. Tarkoitus on luoda sellainen alueellinen verkosto, johon kaikki osalliset voivat liittyyä”, Maarit Alikoski muistuttaa. ”Tähän asti kaikki kiinnostuneet intressiryhmät on otettu mukaan alueelliseen yhteistyöhön. Tämä on kaikkien yhteinen juttu, ketään ei ole rajattu ulos.”

Avoimuuteen liittyy myös se, että kaikki toiminta ja siihen liittyvät ratkaisut ovat kaikkien luettavissa lähidemokratiasivuilta netistä.

Lähidemokratiatoiminnan asiat löytyvät osoitteesta www.ouka.fi/ lahidemokratia.

Jukka Leinonen

Nuori viesti päättäjille. Kaukovainion nuorisotalolla Katarina Tuomi(vas.), Krista Tiirola, Riku Inberg ja Milla Holtinkoski olivat tekemässä kaksimetristä piirrettyä ja kirjoitettua listaa jo pidetylle asukaskokoukselle. Sekä nuorimpien että heitä vanhempien koululaisten yhteinen toive oli skeittiramppi.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva