plus pieni kartta ja kainalo Oulu-seuran kävelyretkistä erilaisiin kohteisiin.

Jalkaraudat tervehtivät Laanilan virkatalon vieraita

Maria Aitamurto

OULU Kymmenen metrin päässä Oulujoen uomasta Laanilassa seisoo pitkä punainen puutalo arvokkaana. Taloa ympäröi runsas puusto, ja rannassa ohitse lipuu hiljalleen yksinäinen jäälautta.

Vuonna 1859 valmistunut Laanilan virkatalo on kiehtonut vuosia Kyllikki Karvosta, sillä hän asui talossa vuonna 1926, 2-vuotiaana. Sittemmin hän on piipahtanut talossa vain kerran.

Oulu-seuran retkellä hän vihdoin pääsi tarkemmin tutustumaan talon uumeniin, sen menneisyyteen ja nykyisyyteen.

”Talo on niin sievä, vaikka enhän minä voi itse muistaa, millaista talossa oli silloin. Olen aina halunnut nähdä, miltä tämä näyttää sisältä. Tämä on jotenkin niin romanttinen paikka. Oulujoen eteläpuolelta olen kuvannutkin taloa”, Karvonen kertoo. Lapsuuden kesä jokirannassa selittyy sillä, että Karvosen isä oli rakennusmestarina Oulun läänin Talousseuralla, jolla talo oli tuolloin vuokralla.

Talo toimii nykyään Kemira Chemicals Oy:n sisäisessä käytössä koulutus-, kokoontumis- ja edustustilana, kertoo yhtiön kehityspäällikkö Jouko Arvola.

Eteisessä vierasta tervehtivät jalkaraudat, jotka roikkuvat katosta.

”Se on niille hyvä paikka. Alkuperäisestä paikasta lattian rajasta niitä ei huomaisi”, Arvola muistuttaa talon historiasta tuomarin virkatalona.

Rauhallinen tunnelma

Taloon on tehty laajempi pintaremontti viimeksi 1990-luvun puolivälissä. Silloin muun muassa hiottiin ja lakattiin alakerran leveät lattialaudat.

Alakerrassa on keittiö ja neljä salia, jotka erottuvat toisistaan sivuun taittuvilla lasiovilla. Kaikki huoneet ovat vaaleita, tilat on sävytetty valkoisella, harmaalla ja vihreän eri vivahteilla. Perimmäisessä salissa tumman vihreät nojatuolit kutsuvat tulijaa ryhdikkäinä.

Huonekalut ovat uusia mutta vanhantyylisiä, ja illan hämärtyessä seinälampetit syttyvät palamaan.

Yläkerran sisustusta ei ole viritetty entisajan henkeen, vaan tilat on kunnostettu uudemmalla tyylillä. Entisessä ullakkokerroksessa on nyt työ- ja makuuhuonetilaa.

Arvola harmittelee, että pari vuotta sitten taloon jouduttiin vaihtamaan uusi vieraskirja, kun vanha täyttyi. Vanha opus on nyt tallessa, sillä siinä on arvokkaita muistoja 1950-luvun alusta lähtien, jolloin talo alkoi toimia Typpi Oy:n ja myöhemmin Kemiran tilana. Talon rantasaunalla löylyistä on nauttinut muun muassa presidentti Urho Kekkonen.

”Saunaa on sanottu Suomen toiseksi parhaaksi, sillä parastahan ei ole rakennettukaan”, Arvola naurahtaa.

Tontin kolmas kartano

Virkatalon tontilla on sijainnut läänityslaitoksen aikainen vapaaherrakunnan hallintopaikka jo 1600-luvulla. Kartano muodostettiin liittämällä yhteen kolme pienempää tilaa, ja paikkaa alettiin pian kutsua Laanilan hoviksi.

Kun vapaaherrakunnat peruutettiin, talo sai toisen tärkeän tehtävän. Vuonna 1687 siitä tuli kihlakunnan tuomarin virkatalo, puustelli. Päärakennus rakennettiin uudelleen vuonna 1753, ja nykyinen talo valmistui 1859. Talo oli 30 kyynärää pitkä, 17 kyynärää leveä ja 9 kyynärää korkea.

Arvola kertoo, että kahden vuosisadan aikana taloa hallinnoi viitisentoista tuomaria ja yksitoista heistä asuikin talossa.

Paikka oli tuomarin virkatalona vuoteen 1908. Sen jälkeen valtio vuokrasi sen maanviljelystilaksi, ja on talo toiminut maamieskoulunakin. Vuonna 1949 virkatalo peltoineen luovutettiin perustettavalle Typpi Oy:lle.

Isä kuoli talossa

Apteekkari Eino Snellman muistaa virkatalon erittäin hyvin lapsuudestaan, vuosilta 1932-1934. Talossa asui tuolloin kolme perhettä vuokralla, ja Snellman itse oli silloin noin kymmenvuotias.

”Isä kuoli perimmäisessä huoneessa”, hän kertoo pienen pojan mieleen jääneestä tapahtumasta.

”Ulkoa talo on samannäköinen kuin silloin, avokuisti ja sivuovi ovat entisensä. Sisustus on tietenkin muuttunut, esimerkiksi perimmäisessä huoneessa oli kakluuni”, Snellman muistaa.

”Virkatalo oli tarunhohtoinen paikka jo silloin. Menneisyys tuomarin talona tiedettiin, ja me lapset leikimme sen mukaan”, Snellman hymyilee.

risto rasila

Aivan rannassa. Laanilan virkatalo kaunistaa Oulujoen pohjoisrantaa.

Rauhallinen tunnelma. Virkatalon perimmäisessä salissa kävijää kutsuvat ryhdikkäät nojatuolit.

Vieraisilla. Oulu-seuran väkeä vieraili kevätretkellä Laanilan virkatalossa. Muuten talo on tiiviisti Kemira Chemicals Oy:n omassa käytössä edustus- ja kokoustiloina.

risto rasila

Kauniit näkymät. Oulujoki lipuu virkatalon ohitse muutaman metrin päässä.

Entinen tuomarien talo. Laanilan virkatalo toimi Pohjanmaan pohjoisen osan tuomiokunnan tuomarin virkatalona 1600-luvun lopulta 1900-luvun alkuun.

risto rasila

Toiseksi paras. Virkatalon saunaa Oulujoen rannassa on kehuttu Suomen toiseksi parhaaksi.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva