Muuttovirta kasaa toimeentulotukea Oulun seudulle

Markku Rättilä

OULU Pohjois-Pohjanmaa oli vuonna 2001 ainoa maakunta, jossa toimeentulotukea saavien talouksien määrä kasvoi. Tukea maakunnassa sai viime vuonna yhteensä 19 598 kotitaloutta, mikä on kaksi prosenttia edellisvuotta enemmän. Tiedot ilmenevät Sosiaali- ja terveysalan kehittämiskeskuksen Stakesin toimeentulotuen ennakkotilastoista.

Lapissa tuen saajien määrä laski kolmella ja Kainuussa seitsemällä prosentilla. Lapissa toimeentulotukea sai yli 16 500 ja Kainussa hieman yli 5 000 taloutta.

Oulun lääninsosiaali- ja terveysneuvos Marja-Leena Kärkkäinen on yllättynyt Pohjois-Pohjanmaan tilanteesta.

”Olisin kyllä odottanut että tukea saavien määrä olisi pysynyt ennallaan tai jopa laskenut hieman, sillä aiempina vuosina toimeentulotuen asiakasmäärä on ollut hienoisessa laskussa.”

Selitystä yllättävälle kehitykselle Kärkkäinen etsii alueen kasvusta.

”Ehkä tässä näkyy maakuntaan suuntautuva voimakas muuttoliike. Sen lisäksi että Pohjois-Pohjanmaalle tulee paljon työhön sijoittuvaa väkeä, muuttajien joukossa on myös sellaisia, jotka eivät ole työtä löytäneet”, Kärkkäinen pohtii.

Suurin osa Pohjois-Pohjanmaalle muuttavista tulee Lapista ja Kainuusta, joissa tuen saajien määrä on laskenut.

Eniten toimeentulotukiasiakkaiden määrä on lisääntynyt Oulun seudulla. Tuen saajien piirissä on paljon opiskelijoita, joita Oulu vetää puoleensa runsaasti.

Marja-Leena Kärkkäistä huolettaa tuen saajien yhä suurena pysyttelevä määrä. Se kertoo hänen mukaansa siitä että pitkäaikaistyöttömiä on pohjoisessa edelleen paljon. Tuen saajien runsaus on synnyttänyt jono-ongelman toimeentulotukiluukuille, jota Kärkkäinen pitää erityisen huonona asiana. Pisimpään tukea joutuu jonottamaan juuri Oulussa.

Rahaa tukeen kului enemmän

Toimeentulotukea sai koko maassa viime vuonna reilu neljännesmiljoona kotitaloutta. Määrä väheni vain pari prosenttia edellisvuodesta, mikä on selvästi edellisvuosia vähemmän.

Saajien määrän vähenemisestä huolimatta tukeen kului rahaa kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin, eli 460 miljoonaa euroa. Kuluja kasvattivat toimeentulotukeen tehty tasokorotus sekä asumisen kallistuminen.

Kotitaloutta kohti tukea maksettiin keskimäärin 1 560 euroa, mikä tekee asukasta kohti vajaat 90 euroa. Suurin tukimäärä asukasta kohti oli Uudellamaalla, reilut 115 euroa, ja pienin Ahvenanmaalla, hieman yli 20 euroa.

Eniten toimeentulotukimenot lisääntyivät Pohjois-Pohjanmaalla, Kainussa, Pohjanmaalla Keski-Suomessa ja Uudellamaalla, kussakin yli kymmenen prosenttia.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva