Koitelin virkistyskäyttö selkiytyy

Antti Ervasti

KIIMINKI Koitelinkoski on varsinkin tulva-aikana suosittu lähimatkailukohde Oulun seudulla, ja tänä kesänä alueen rakentaminen edistyy jonkin verran. Rannoille rakennetaan kaksi uutta laavupaikkaa, kunnolliset vessat ja halkovaja. Parkkipaikka Koiteliin on jo valmistunut.

WC-rakennuksen päätyyn tulee jätteidenkeruupiste. Metsähallituksen luontopalveluiden puistonhoitaja Pauli Määttä sanoo, että Koitelissa on esiintynyt roskaamista, ilkivaltaa ja siellä on tehty nuotioita liian omatoimisesti. Toissa syksynä valmistuneita siltoja on rikottu.

”Pyrimme järjestämään nykyistä selvemmän kulun poluilla. Näillä uudistuksilla pyrimme saamaan aluetta selkeämmäksi, jotta esimerkiksi kulku ja nuotion pito keskittyisivät samoihin paikkoihin”, Määttä perustelee.

Alueelle kulkemista on selkiytetty tukkimalla ja maisemoimalla toinen rantaan johtavista teistä. Nyt Koiteliin kuljetaan Ylikiimingin puoleisesta liittymästä, jossa on sepelipintainen parkkipaikka. Liikenteen toivotaan pysähtyvän siihen.

Hirsisiä rakennelmia Koitelissa tehdään paraikaa, ja valmista pitäisi olla kesään mennessä. Lopputöiden rahoitus on 42 000 euroa, mikä tulee työllisyysvaroista. Aikaisemmin alueelle on tehty uudet sillat, mihin käytettiin reilut vajaat 200 000 euroa.

Tämän kesän aikana on tarkoitus vielä kunnostaa Koitelin suuremmassa saaressa, Sahasaaressa olevat niityt siistimmän näköisiksi. Lisäksi saareen suunnitellaan luonto- ja kulttuuripolun tapaisia opasteita, mutta ei vielä ilmeisesti tänä kesänä.

”Kävijöille pitäisi olla tarjolla jotakin katseltavaa”, Määttä arvioi.

Tulvankatselijoille Metsähallitus järjestää Koitelissa vapun jälkeen yleisötapahtuman yhdessä Kiiminki-seuran kanssa. Kävijät kaipaisivat myös jonkinlaista kioskia tai kahvilaa, mitä ei ole ollut sen jälkeen kun tanssilavarakennus purettiin rannasta parisen vuotta sitten.

Metsähallitus ei ryhdy kahvilayrittäjäksi, vaan se on hakenut kunnan kanssa yhteistyössä siihen ulkopuolista yrittäjää.

Koitelin suuremmalle saarelle Metsähallitus rakensi pari talvea sitten Tunnelmatupa-rakennuksen, jossa yhteistyössä matkailuyrittäjien kanssa tarjotaan ruokailu- ja elämyspalveluja yrityksille sekä ryhmille.

Tunnelmatupa on suljettu talvella. Villin Pohjolan yritysmyyntipäällikkö Tarja Puurunen kertoo, että viime vuoden touko-lokakuussa talossa on ollut toimintaa lähes joka päivä heinäkuuta lukuunottamatta.

Tapio Maikkola

Liiteri valmistuu. Sakari Kääriä viimeistelee Koitelin rannalle tulevan halkosuojan kattoa.

Tapio Maikkola

Nuotiotarpeita. Sakari (vas.) ja Asko Kääriä tuovat halkoja uuteen hirsiseen liiteriin, joka tehdään Koitelin nuotiopaikkojen tarpeisiin.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva