P-Pohjanmaalla kasvu vahvinta

Nokia ja it-ala siivittäneet maakunnan yritykset vauhtiin

Pekka Siltanen

OULU Juuri valmistuneen tilaston mukaan Pohjois-Pohjanmaalla toimivat yritykset ovat kasvattaneet liikevaihtoaan kaikkein voimakkaimmin koko maassa.

Maakunnassa toimivat yritykset ovat yltäneet vuosina 1997-2000 keskimäärin 8,5 prosentin suuruiseen liikevaihdon kasvuun, kun koko maassa yritykset ovat päässeet keskimäärin vain 4 prosentin kasvuun.

Pohjois-Pohjanmaalla yritystoiminnan poikkeuksellisen voimakas kasvu selittyy pitkälle Nokian ja sen mukanaan vetämän it-sektorin menestymisellä, arvioi johtaja Antti Neimala Suomen Yrittäjistä.

Suomen Yrittäjät ovat koonneet kattavaa tilastotietoa torstaina julkistamaansa aluepoliittista kannanottoa varten.

Keskimäärin maakunnat pärjäävät Suomessa kohtuullisen hyvin, mutta tilastojen takaa löytyy selvästi myös syvästi vaikeuksissa olevia talousalueita, Neimala kertoo.

Hänen mukaansa yrittäjät ovat tilanteen korjaamiseksi koonneet näkemyksensä ja laatineet ensimmäistä kertaa yhteisesti kattavan esityksen aluekehityksen tasapainottamiseksi Suomessa.

Ehdotuslista kumpuaa vakavista ongelmista, sillä yritysten toimintaedellytykset vaihtelevat suuresti eri puolilla maata, Neimala sanoo. Yllätys ei hänen mukaansa ole, että kasvu hiipuu selvästi väestökadosta kärsivillä alueilla.

Maakunta tutuksi seutukuntakierroksella

Pohjois-Pohjanmaalla on selvitetty yrittämisen tämän päivän edellytyksiä myös maakunnan sisällä. Vuoden vaihteessa Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien puheenjohtajana aloittanut toimitusjohtaja Jorma Heikkilä halusi tarkemman kuvan maakunnan yrittämisen ehdoista ja käynnisti siksi kautensa alkajaisiksi seutukuntakierroksen.

Sarjan viides ja kevään viimeinen tilaisuus pidettiin torstaina Oulussa, syksyllä on vielä vuorossa tapaaminen kahdessa maakunnan seutukunnassa.

Heikkilän mukaan tapaamiset ovat tietysti tutustumistilaisuuksia, mutta näin syntyvien kontaktien hän tietää jo nyt myös edistävän paikallista yhteistyötä.

Yrittäjyys on ymmärrettävästi arvossaan, niinpä kuntien ja seutukuntien virkamiehet osallistuvat selvästi mielellään yrittäjyyttä tukevaan ja työpaikkoja luovaan toimintaan, Heikkilä on huomannut.

Yhteistyötä hän aikoo voimistaa myös maakunnan yrittäjien keskuudessa. Paikalliset yrittäjäyhdistykset ovat sen verran pieniä, että vain verkottumalla ne voivat kehittää koulutus- ja edunvalvontatyötään, hän näkee.

Elinkeinotyö ollut tehokasta

Yhteistyön merkitystä korosti myös tapaamisessa Oulun Yrittäjien varapuheenjohtaja Lippo Mikola.

Hänen mukaansa Pohjois-Pohjanmaalla on todistettavasti harjoitettu tehokasta elinkeinopolitiikkaa, ”senhän myös tilastot osoittavat”.

Perinteisiä aloja edustavat yrittäjät ovat Mikolan mukaan kyllä jonkin verran huolissaan siitä, että kehittämistoimet tuntuvat usein suuntautuvan it-sektorille ja muille ”seksikkäille” toimialoille.

Toisaalta juuri toimien keskittämisellä on mitä ilmeisimmin saavutettu hyviä tuloksia, Mikola pohti.

Vaikka Pohjois-Pohjanmaal­la yritysten kehitys on ollutkin nopeampaa kuin keskimäärin koko maassa, järjestöpäällikkö Kirsi Anttilan mukaan myös maakunnassa kärsitään koko maata vaivaavasta pulmasta: yrittäjiä ja yrityksiä on liian vähän.

Suomessa toimivista noin 220 000 yrityksestä Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsee kuutisen prosenttia.

Etenkin viime vuosina palkkatyö on taas houkutellut, niinpä tutkijoiden mukaan Suomessa on jopa 50 000 yritystä liian vähän.

Yrittäjyyttä edistävät toimet ovat Anttilan mukaan välttämättömiä, muuten yritysten määrää ei millään saada nousemaan. Suomessa yrittäjiä on seitsemisen prosenttia työvoimasta, kun Euroopassa osuus on keskimäärin 12 prosenttia.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva