Naistutkimuksen rahoitus auki Oulussa

Mirja Niemitalo

OULU Naistutkimuksen tuleva rahoitus Oulun yliopistossa on tällä haava auki. Yliopisto ei toistaiseksi ole tehnyt omia rahoituspäätöksiä oppiaineen jatkosta. Opetusministeriön naistutkimuksen professuuriIn osoittama rahoitus päättyy kuitenkin jo vuonna 2004.

Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen rauhoittaa naistutkimuksen lakkautusta pelkääviä. Lajusen mukaan on selvää, että yliopisto on ottaessaan määräaikaisen professuurin vastaan, varautunut myös sen tulevaisuuden turvaamiseen.

”Se hoidetaan, mutta millä tavalla, se selvitetään”, Lajunen sanoo.

Yliopiston sisäiset tulosneuvottelut ovat parhaillaan käynnissä ja ratkaisuja odotetaan viimeistään syksyllä. Tulosneuvotteluissa valmistellaan yliopiston seuraavan sopimuskauden vuosien 2004-2006 rahoitusta.

Lajusen mukaan tarkoitus on pysyttää naistutkimus vähintään entisellään tai saada naistutkimus pääainetasoiseksi oppiaineeksi. Naistutkimus voisi siten olla myös jonkin pääaineen vahva suuntautumisvaihtoehto.

Pääaineopetuksen aloittaminen edellyttää neuvotteluja opetusministeriön kanssa ja myös yliopiston tutkintotavoitteiden nostamista.

”Vielä ei ole tiedossa, suostuuko opetusministeriö tähän”, Lajunen sanoo.

Yliopistot saavat varansa pitkälti tutkintotavoitteiden toteutumisen perusteella.

Naistutkimuksen professori Kaarina Kailon mukaan neuvotteluissa rehtorin kanssa ei ole saatu lopullista lupausta toiminnan jatkumisesta. Kailon mukaan erilaisia vaihtoehtoja naistutkimuksen aseman vahvistamiseksi on kuitenkin pohdittu.

”Parhaillaan kehitetään kestävän kehityksen tutkijakoulua, jossa naistutkimus olisi vahvasti mukana”, Kailo kertoo.

Kailo on hieman yllättynyt siitä, että yliopisto ei vielä ole varmistanut oppiaineen rahoitusta. ”Periaatteessa yliopistot, jotka saivat opetusministeriön pilottirahoituksen sitoutuivat jatkorahoitukseen”, Kailo sanoo.

Kailon mukaan naistutkimus on onnistunut saamaan runsaasti ulkopuolista rahoitusta, joten olisi erikoista, jos yliopisto ei turvaisi naistutkimuksen opetusta. Naistutkimus on mukana muun muassa EU:n laajassa Women-IT -hankkeessa, jolla naisia pyritään saamaan tietotekniikan pariin.

Naistutkimus on Kailon mukaan lähtenyt professuurin myötä lupaavaan alkuun, kurssitarjonta ja myös suoritettujen opintoviikkojen määrä on koko ajan kasvanut. Silti naistutkimuksen saama kohtelu yliopiston professorikunnan keskuudessa on paikoin ollut varsin tylyä.

Lajunen vakuuttaa, että asenteet ovat muuttumassa. Naistutkimuksen tasa-arvotutkimus pitäisi Lajusen mielestä linkittää nykyistä laajemmin yliopiston toimintaan.

Naistutkimus palvelee kaikkia yliopiston opiskelijoita, vaikka oppituoli on sijoitettu kasvatustieteelliseen tiedekuntana.

Kailo nimitettiin määräaikaiseen virkaansa vuonna 1999. Opetusministeriön rahoitus ulottuu kesäkuuhun 2004. Vastuu oppiaineen rahoituksesta pitäisi siitä eteenpäin siirtyä yliopistolle. Naistutkimuksen professuurin ja yliassistentin virkojen vuosikulut ovat yhteensä noin 40 000 euroa, josta ministeriön osuus on ollut kolme neljäsosaa.

Vaihtoehtoja pohdittu. Kaarina Kailon mukaan Oulussa on pohdittu vaihtoehtoja naistutkimuksen aseman vahvistamiseksi.

Arkisto

Vähintään entisellään. . Lauri Lajunen lupaa naistutkimuksen säilyvän vähintään entisellään.

Arkisto

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva