Laajennus purkaa Sankivaaran paineita

Golf

Markku Peura

OULU Kysymys: kuinka sullotaan yli 1 700 golfin harrastajaa kentälle, jonka kapasiteetti on 1 200 pelaajaa?

Vastaus: ei mitenkään.

Kun Sankivaaran 27-reikäinen kenttä avattiin keväällä 1992, yllämainittu kysymys (vastauksineen) oli kaukaista tulevaisuutta, jos sitäkään. Olihan Sankivaaran uuden kentän kapasiteetti peräti kolminkertainen verrattuna vanhaan Kaukovainion 9-reikäiseen.

Mutta kesti vain puolikymmentä vuotta, kun Sankivaarassakin alkoi olla tungosta.

”Kun kerhon jäsenmäärä kasvoi ja kasvaa edelleenkin vuosittain runsaalla sadalla, tilanne oli hyvää vauhtia ajautumassa umpikujaan”, kertoo Oulun Golfkerhon puheenjohtaja Reijo Ohinen.

Ahdistuksessaan sankivaaralaiset tervehtivät ilolla Haukiputaan Virpiniemen kenttähanketta; 18-reikäinen kenttä Oulun kupeessa olisi omiaan helpottamaan Sankivaaran paineita.

Mutta kun valitusten lykkäämä Virpiniemen hanke ei ehtinytkään helpottamaan Sankivaaran akuuttia tarvetta, Oulun Golf Oy teki oman ratkaisunsa: 9-reikäinen laajennus on jo käynnissä.

Kokonaisuudessaan laajennus on käytössä kesällä 2004. Tosin pari uutta väylää saattaa olla pelikunnossa jo ensi vuoden syyskesällä.

Osakkuus kiinnostaa

Kun yksi väylä koskemattomaan maastoon maksaa keskimäärin noin 168 000 euroa, Sankivaaran laajennus tulisi suoralla kertolaskulla maksamaan osapuilleen puolitoista miljoonaa euroa. Osa uusista väylistä päästään kuitenkin rakentamaan niin hyväpohjaiselle maaperälle, että kustannusten uskotaan jonkin verran putoavan.

Laajennushanke rahoitetaan toukokuun alussa käynnistyvällä osakeannilla: 220 henkilöosaketta hintaan 6 500 euroa per osake tekee vajaat puolitoista miljoonaa euroa, eli jos osakkeet käyvät kaupaksi, rahoitus on kunnossa.

”Hyvältä näyttää, kun yli puolet osakkeista on jo varattu ja joka päivä tulee uusia varauksia”, kertoo Oulun Golf Oy:n toimitusjohtaja Paavo Oravainen.

Kolopallo työllistää

Jos golfkentän rakentaminen on iso urakka, sen kunnossapitokin vaatii melkoisen työmäärän. Myös pohjoisen lyhyt kasvukausi aiheuttaa omat ongelmansa. Mutta jotain hyvääkin pohjoisesta sijainnista on.

”Parhaimmillaan pohjoisen valoisat yöt mahdollistavat pelaamisen vaikka vuorokauden ympäriinsä”, kertoo puheenjohtaja Reijo Ohinen.

Pelikauden aikana Oulun Golf Oy työllistää liki 30 henkilöä. Ympärivuotisia työntekijöitä on viisi.

”Ja onhan kentän rakentamisellakin melkoinen työllistävä vaikutus”, Ohinen muistuttaa.

Kentän kunnossapito vaatii myös varsin mittavan konekannan. Sankivaaran huoltohalleissa on tätä nykyä noin puolen miljoonan euron koneet odottamassa kevättöiden aloittamista.

Klubitalo remonttiin

Oston kautta Oulun kaupungilta Oulun Golf Oy:n omistukseen siirtynyt Sankivaaran hiihtomaja saneerataan aikanaan asianmukaiseksi klubirakennukseksi.

”Kentän laajennus on meille niin iso taloudellinen ponnistus, että se pakostakin lykkää talon remonttia. Toki kevyempi pintakunnostus olisi ollut mahdollinen jo tässäkin vaiheessa, mutta päätimme, että tehdään kerralla kunnollinen sitten, kun talous antaa siihen mahdollisuuden”, Ohinen kertoo.

Nyt toteutettavan kentän laajennuksen ja sitä seuraava hiihtomajan saneerauksen jälkeen Sankivaaran kenttä on ”lopullisesti” valmis. Suurempia jatkohankkeita ei näköpiirissä ole.

”Kyllä nyt on jo toisten vuoro. Golfin harrastus lisääntyy Oulun talousalueella sellaista vauhtia, että laajennettunakaan meidän kenttämme ei yksin pysty tyydyttämään lisääntyvää tarvetta. Kaikki uudet hankkeet, jotka tuovat lisää pelimahdollisuuksia Oulun alueelle, ovat todella tervetulleita”, Reijo Ohinen vakuuttaa.

Ville Kartimo

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva