Areena vaatii Oulun vetoavun

Kärpät halukas monitoimihallin kiinteistöyhtiöön ja operaattoriksi

Kari Sankala

OULU Selvitystyö Oulun uuden monitoimihallin rakentamiseksi on saatu päätökseen. Käteen jäi malli, jossa hallin rakentaisi kaupungin perustama kiinteistöyhtiö Areena Oy ja hallin operaattoriyhtiö pyörisi kärppävetoisesti.

Oulun kaupunginhallituksen käsittelyyn monitoimihalliselvitys tulee tiistaina 23. huhtikuuta. Raportti on vielä niin tuore, ettei apulaiskaupunginjohtaja Silja Hiironniemi ole ehtinyt miettiä omaa esitystään kaupunginhallitukselle. Se on varma, että Hiironniemi vie halliasian pikimmiten poliitikkojen harkintaan.

Monitoimihallin rakentajaa ja hallinnoijaa haettiin Raksilaan lehti-ilmoituksin, mutta ilmoitukset eivät poikineet yhtään vastausta. Kyselyjä hallin kiinteistönhoitopalvelujen järjestämisestä ja vastaavasta sen sijaan tuli työryhmälle muutamia.

Ainoaksi varteenotettavaksi vastaukseksi jäikin Oulun Kärpät Oy:n esitys monitoimihallin toteuttamisvaihtoehdoista. Kaupungin viranhaltijoiden selvitystyö myötäilee pitkälti Kärppien ehdotusta.

Kärppien perusehdotus on, että monitoimihallin rakentaisi ja omistaisi Oulun kaupungin perustama Areena Oy. Kärpät sitoutuisi rahoitukseen viiden miljoonan euron osuudella kaupungin kanssa sovittavin ehdoin myymällä aitioita ja hallin nimi. Näistä aition ostaneista tulisi Areena Oy:n B-osakkaita, kun Oulun kaupungin osakkeet olisivat A-osakkeita myös äänivallaltaan. Kärpät on valmis antamaan kaupungille vakuuden rahoitusosuutensa maksamisesta.

Monitoimihallin kokonaiskustannuksiksi arvioidaan 19,3 miljoonaa euroa. Lopullinen laatutaso, laajuus ja kustannusarvio täsmentyisivät ennen hallin toteutuksen aloittamista.

Monitoimihallin rakentamista johtaisi Oulun kaupungin perustama rakennustoimikunta. Sen sijaan rakennuttajatehtävät hoidettaisiin Oulun Kärpät Oy:n perustaman operaattoriyhtiön kautta. Operaattori toimisi yhteistyössä rakennustoimikunnan kanssa.

Monitoimihalli 10 vuodeksi vuokralle

Kärppien perustama operaattoriyhtiö olisi halukas vuokraamaan monitoimihallin liiketoimintaansa varten kymmeneksi vuodeksi, jonka jälkeen yhtiöllä olisi halutessaan oikeus jatkaa vuokrasopimusta viideksi vuodeksi.

Operaattoriyhtiö maksaisi Areena Oy:lle hallista arvonlisäverollista vuokraa, jolla katettaisiin hoitokulut eli lämmitys, vesi- ja jätevesi, sähkö, hallinto, nimellinen maanvuokra, kiinteistövero ja vuosikorjaukset.

Lisärahoituksen keräämiseksi hallin nimi voitaisiin panna kymmenen vuoden kuluttua valmistumisesta uudelleen myyntiin.

Operaattoriyhtiö toimisi liiketaloudellisin periaattein. Kärpät laskee kannattavan monitoimihallin tarvitsevan 70-75 vuotuista tapahtumaa.

Se, että Kärpät sitoutuu uuden hallin käyttäjäksi, vaatii myös sopimusta vanhan Raksilan hallin käytöstä, sillä eteen voi tulla tilanteita, ettei uusi halli olisikaan Kärppien käytössä jonkin muun tuottoisamman tapahtuman ajaessa edelle.

Rahoitusvaihtoehtoja löytyy useampia

Selvitystyöryhmän mielestä Areena Oy:n toteuttamiseen on löydettävissä useampia rahoitusvaihtoehtoja kaupungin kannalta katsottaessa.

Kaupunki voisi sijoittaa monitoimihalliin pelkän osakepääoman, mutta se voi tehdä osakepääomasijoituksen ja antaa lainaa kiinteistöyhtiölle. Ratkaisu on tehtävä silloin, kun uusi Areena Oy perustetaan.

Se näyttää selvältä, etteivät yhtiön tuotot kata rahoitusmenoja, vaan ne joudutaan hoitamaan vuosittain kaupungin talousarvion kautta.

Työryhmä on tutkinut mallia, jossa kaupunki lainaisi kymmenen miljoonaa euroa. Kymmenen vuoden laina-ajalla vuotuinen rahoitusvastike olisi 1,5 miljoonaa euroa.

Jatkamalla laina-aikaa 15 vuoteen, rahoitusvastike olisi noin miljoona euroa vuodessa.

Lopulliset lainakustannukset määräytyvät kuitenkin aina ajankohdan korkotason ja lainan kilpailuttamisen kautta.

Monitoimihallille on mahdollista hakea myös harkinnanvaraista valtion avustusta. Jotta halli saadaan lääninhallituksen kautta opetusministeriön rahoitussuunnitelmaan 2003-2006, periaatepäätös pitäisi tehdä tulevan kesäkuun aikana.

Työryhmä uskoo, että Ouluun on mahdollista rakentaa Raksilan monitoimihalli, jossa olisi noin 7 000 istumapaikkaa ja seisomapaikat päälle.

Jääaikaa tulisi lisää

OULU Monitoimihallin selvitystyön yhteydessä on tarkasteltu, mitä jäähalliratkaisut vaikuttaisivat jääajan tarjontaan Oulussa.

Nykyisellään Oulussa on jäätä tarjolla Raksilassa ja Linnanmaan kahdessa kaukalossa yhteensä 10 760 tuntia, joiden vuotuiset käyttökulut ovat 840 000 euroa. Yksi jäätunti maksaa Oulussa keskimäärin 78 euroa.

Jos Ouluun rakennetaan uusi areena sekä Raksilan ja Linnanmaan hallit toimivat, kasvaa tarjolla olevien jäätuntien määrä 14 200:aan. Käyttökustannukset olisivat mallissa 967 920 euroa ja jäätunnin keskimääräinen hinta 68 euroa.

Kaupungin kannalta laskelmissa on lähdetty siitä, että Oulun kaupunki ostaa operaattorilta 1 640 tuntia tarjolla olevasta areenan 3 280 tunnista. Loput tunnit myy operaattori ulos. Oulun Kärpät Oy käyttäisi laskelman mukaan areenan tunneista 800:aa ja muut tahot toiset 800.

Areenan käyttökulut kaupungin osalta olisivat 127 920 euroa vuodessa, jolloin jäätunnin hinnaksi on laskettu 78 euroa.

Vaihtoehto, jossa Raksilan jäähalli peruskorjataan ja oheen rakennetaan harjoitusjäähalli sekä Linnanmaan halli toimii, lisäsi jääaikaa eniten 15 480 tuntiin.

Vuotuiset käyttökulut nousevat tässä vaihtoehdossa 1 015 000 euroon jäätunnin hinnan ollessa 66 euroa. (KS)

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva