Museovirastolta tukea

Pohjoisen rakennusten entistämiseen reilut 100 000 euroa

Helge Murtovaara

RAAHE Museovirasto on myöntänyt 134 kulttuurihistoriallisesti merkittävälle rakennukselle entistämisavustusta yhteensä 663 000 euroa. Avustettavat kohteet vaihtelivat autiokirkoista ja hautakappeleista huvimajoihin ja vilja-aittoihin.

Suurin osa avustusta saaneista rakennuksista on yli 100 vuotta vanhoja. Yleisimmin avustuksia myönnettiin maatilojen vanhojen, alkuperäisessä asussaan säilyneiden päärakennusten korjaamiseen.

Avustushakemuksia jätettiin ennätysmäärä. Hakemuksia oli käsittelyssä 576 kappaletta ja haettu yhteissumma lähes 6,8 miljoonaa euroa. Hylkäämisperusteina määrärahan riittämättömyyden ohella olivat ne, että kohteella ei ole suojeluarvoa tai se on vähäinen, ylimalkainen tai ylimitoitettu hankesuunnitelma sekä epäselvyys entistämistyön osuudesta.

Valtaosa hakemuksista koski maaseudun tai puukaupungin asuinrakennuksia ja talousrakennuksia. Eniten hakemuksia tuli Uudeltamaalta, Lounais-Suomesta ja Pohjois-Pohjanmaalta. Pohjois-Karjalasta tuli hakemuksia vain seitsemän kappaletta.

Pohjois-Pohjanmaalla seitsemän kohdetta

Pohjois-Suomen 14 kohteeseen Museovirasto myönsi yhteensä reilut 100 000 euroa. Valtaosan summasta, 70 000 euroa, tuli Pohjois-Pohjanmaan seitsemään rakennuskohteeseen. Kainuun alueelle myönnettiin 3 500 euroa enemmän kuin Lapin kohteisiin.

Pohjois-Suomessa avustusta myönnettiin esimerkiksi Ristijärvellä sijaitsevalla kainuulaista vaara-asutusta edustavalle Jokiniemen päärakennukselle 3 500 euroa muun muassa perustusten ja alapohjan rakenteiden kunnostamiseen sekä 1 500 euroa Inarissa Kaamasen kylässä Muddusjärvellä sijaitsevalle Pahtalan talolle, jossa on hyvin säilynyt interiööri orsineen ja pystypaneeleineen.

Puukaupungeista Raahe sai eniten avustuksia

Puukaupungeista eniten avustuksia sai tänä vuonna Raahe, jonne myönnettiin kuusi 1 000 - 5 000 euron suuruista avustusta. Kohteista viisi on asuinrakennuksia.

Kajaanin Paltaniemen kuvakirkko sai 7 000 euron avustuksen kokonaiskunnostuksesta ja maalausten restauroinnista laadittavaan yksityiskohtaiseen suunnitelmaan. Iissä puolestaan Akolan kartanon seinämaalausten konservointiin, fragmenttien säilyttämiseen, restaurointiin ja sabluunamaalaustyöhön sekä yläkerran peiliovien kunnostamiseen ja maalaamiseen Museovirasto myönsi 10 000 euroa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva