Roolihahmoon riittää aineksia

Jos olisin yksi Oulun teknologiaympyröihin sijoittuvan draamasarjan käsikirjoittajista, tuskin malttaisin olla rustaamatta sarjaan roolihahmoa Oulun Technopoliksen toimitusjohtajan Pertti Huuskosen, 45, persoonan tarjoamista aineksista.

Ajatus sarjasta ei ole tuulesta temmattu. Sellainen on tekeillä ja filmaus alkaa Oulussa ja Kempeleessä syksyllä. Lopputulos nähdään aikanaan Neloskanavalla 13-osaisena.

Huuskosen näyttävä, 191-senttinen olemus tarjoaa rooliin herkullisia aineksia. Juorujakin hänestä riittää. Itse asiassa mies on tyyppiesimerkki tämän päivän teknologia-alan pioneerista. Pienessä kylässä kasvaneesta diplomi-insinööristä, josta elämän myötä kehittyy kansainvälinen persoona ja vaikuttaja. Henkilö, jonka luovuus ja työkyky näyttävät ehtymättömiltä.

Jos roolista haluaa tehdä kehityskertomuksen, niin sekin onnistuu. Tarinan voi aloittaa Pudasjärvellä lukiota käyvästä hiljaisesta ja pidättyvästä nuorukaisesta. Hän nauttii kalastamisesta ja pöytätenniksen peluusta. Koulumenestykseltään lukiolainen on keskitasoa.

Ympyrä voi sulkeutuakin Pudasjärvelle. Maailmankansalainen arvostaa juuriaan, nauttii siellä luonnon rauhasta. Kasvattaa kesällä valkosipulia ja lampaita. Vaeltelee ja kalastelee.

Draamasarjassa alkaa tapahtua, kun miehemme tulee Oulun yliopistoon opiskelemaan ja hänelle paljastuu luovuuden merkitys. Ennen kaikkea se, että tuo ominaisuus asuu hänessä itsessään.

Hän perustaa opiskelijakavereidensa kanssa 23-vuotiaana Vakote Oy:n. Tuo teekkarihuumorilla nimetty yritys - Varmat Konkurssin Tekijät - menestyy. Roolihenkilö luulee olevansa omalla alallaan suunnittelijana.

Kun hänelle kuusi vuotta myöhemmin tarjotaan vastuuta Oulun teknologiakylän kehittämisessä, mies tarttuu innolla haasteeseen.

Jo draamasarjan alkujaksoissa katsojalle selviää, ettei henkilömme kaihda työn tekoa. Hän nauttii siitä.

Teknologiakylässä miehen työnkuva monipuolistuu. Lukemattomat matkat ympäri maailmaa opettavat hänelle, että yhteismitallinen ajattelu maailmassa on lähes mahdotonta: ihminen on aina kulttuurinsa kasvatti.

Maailman pohjoisin piilaakso alkaa kiinnostaa kansainvälistä lehdistöä. Sitä isännöivä pitkä ja tumma kikkarapää on loistava haastateltava, oivaltava ja nokkela. Tarpeen tullen hän osaa jäädä taustallekin koska tietää, että kaikki ihmiset, myös toimittajat, puhuvat mielellään - itsestään. Noissa juttutuokioissa ei ole kiireen tuntua.

Miestä kuvataan kalastamassa ja rullaluistelemassa. Roolihenkilömme ymmärtää julkisuuden arvon yritykselleen.

Huuskosen kanssa parikymmentä vuotta yhteistyötä tehnyt ystävä antaa rooliin uusia aineksia. Hän määrittelee hahmon teräväksi ja nokkelaksi tilannetajun taitajaksi, joka ei koskaan aja päätään seinään. Mieheksi, joka putoaa jaloilleen ja on bisnestä tehdessään kovan luokan tyyppi.

Tietääpä ystävä jonkun arvostaneen hahmon verbaalisia ominaisuuksia niinkin paljon, että olisi valmis ehdottamaan miestä Suomen lahjakkaimmaksi ympäripuhujaksi.

Huuskosen roolihahmo isännöi joviaalisti mitä tahansa kansainvälistäkin tilaisuutta. Siitä hänellä on alansa kansainvälisen järjestön IASP:n presidenttinäkin rutiinia.

Luennoitsijana hän ei uuvuta kuulijoitaan.

Kauniimman sukupuolen edustajat määrittävät miehen karismaattiseksi monilahjakkuudeksi. Äidillisimmät heistä ounastelevat, että uran tekemisestä on maksettu kova hinta; henkinen yksinäisyys.

Taaksepäin roolihahmomme ei mielellään katsokaan. Vuoden takaisen avioeron jälkeen hän kutsuu itseään uusiosinkuksi. Puhelinvastaajassa uusiosinkun ääni kuullostaa miellyttävän pehmeältä ja matalalta.

Uusia haasteita miehen elämässä riittää.

MARJALEENA BLÅFIELD

Jarmo Kontiainen

Vapaa-ajalla tennistä. Arjessa tennismaila vaihtuu kommunikaattoriin.

Kuka: Pertti Huuskonen

Syntynyt Pudasjärvellä 2. 8. 1956

Eronnut, kaksi lasta: Vertti 16, Vilma 11

Asuinpaikka: Ranta-Kastelli, Oulu

Diplomi-insinööri Oulun yliopistosta vuonna 1983

Teknologia-alan yrittäjä, Vakote Oy vuosina 1979-85

Technopolis Oyj:n toimitusjohtaja vuodesta 1985 lähtien

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva