Raahe rakentaa

50 miljoonan euron buumi

Anne Helaakoski

Raahessa on meneillään pitkästä aikaa todellinen rakennusbuumi. Kaivinkoneet jylläävät ja eri näköisiä ja kokoisia, sekä julkisia että yksityisiä rakennuksia on jo nousemassa tai lähtemässä rakenteille. Kaupungin teknistä johtajaa tilanne miellyttää.

”Se on elämisen merkki ja tuntuu mukavalta”, toteaa Hannu Pyykönen.

Myös täyteen ahdettuja työpäiviä tekevä kaupunginarkkitehti Irene Merikalla myöntää, ettei Raahessa ole rakennettu tätä vauhtia pitkään aikaan.

”Uskoisin, että se liittyy valtakunnallisiin nousuihin ja laskuihin. Rakentaminen alkaa virkistyä Raahessakin. Täällä on vain odoteltu vähän pitempään kuin muualla.”

Hannu Pyykönen muistuttaa, että pientä rakentamista kaupungissa on tehty koko ajan tasaiseen tahtiin. Nyt alkaneet tai alkamassa olevat rakennushankkeet ovat muhineet jo pitemmän aikaa.

”Monta kertaa nämä tulevat yhtä aikaa, ryöpsähtäen.”

Työmaansa saavat tai ovat jo saaneet muun muassa Lidl-market, linja-autoasema ja kihlakunnanvirasto. Softpolis-alueella E-talo on valmistumassa ja Brain Centerin rakentaminen alkaa.

Turvakodin lisärakennus on jo hyvässä vauhdissa ja Kauneuskanavan sillat valmistuvat kesän aikana. Rakennusyhtiö Skanska aloittaa pian Kanavanrannan pienkerrostalojen rakentamisen. Lisäksi Prisman asemakaavan muutostyöt on aloitettu.

Rakenteilla tai lähdössä rakenteille on tällä hetkellä noin 50 000 kuutiometriä eli noin 35 000 kerrosneliötä. Kaiken kaikkiaan Raaheen rakennetaan uudisrakennuskohteita noin 50 miljoonan euron edestä, laskee Pyykönen.

Uusia omakotitalojakin on tulossa. Muun muassa kaupungin pohjoisten alueiden täydennysrakentamistontit menivät kuin kuumille kiville. 17 tonttia havitteli yhteensä 47 hakijaa.

Lisäksi rakennuksia saneerataan ja peruskorjataan. Ollinsaaressa remontoidaan kolme kerrostaloa ja syksyllä alkaa yhden Kummatin vuokrakerrostalon muuttaminen vanhustentaloksi. Myös seurakunta aikoo peruskorjata virastoilleen uudet tilat.

Kahden vuoden sisällä aloitetaan muun muassa Ollinsaaren koulun, kaupunginkirjaston ja vanhainkoti Mainingin korjaustyöt.

Hannu Pyykösen mielestä nykyisen rakennusbuumin takana on muutama vuosi sitten valmistunut Kauppaporvari.

”Raahen kaupunkikeskustan uusi herääminen alkoi Kauppaporvarin myötä. Ihmisille tuli sellainen usko ja luottamus matkaan, ettei kaupunki voi näivettyä.”

Pyykösen mukaan Kauppaporvarin rakentaminen käynnistikin yhden buumin. Kauppaporvaria seurasivat muun muassa käräjäoikeus, Rantakadun kerrostalot sekä Sovionkadun kerrostalo. Sen jälkeen oli tasaantumisvaihe, kunnes rakentaminen jälleen ryöpsähti.

Kaupunginarkkitehti Irene Merikalla on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa rakentamisbuumissa tarvitaan hyvä veturi, jonka ilmaannuttua varastossa olleita ideoita ja ajatuksia lähdetään konkretisoimaan.

”On olemassa käsite kaupunkirakentamisen katalysaattorista. Yksi hyvä hanke, kuten Kauppaporvari, kiihdyttää tilannetta ympärillä. Silloin valmiina olleet suunnitelmat tulevat kiireesti toteutettua.”

Tämänhetkisen rakentamisbuumin selvänä veturina hän pitää Lidl-markettia. Sitä myötä taksiyrittäjät innostuivat viemään voimakkaasti eteenpäin omia ajatuksiaan uudesta linja-auto- ja taksiasemasta ja samaten Arina-Yhtymässä kaivettiin esille jo vuosia sitten tehdyt suunnitelmat Prisman laajentamisesta.

”Samoin kävi esimerkiksi Softpolis-alueella. Ensimmäinen Technopark-rakennus oli siellä pitkään yksin. Vähitellen ihmisten usko ja luottamus lähtivät nousuun. Onnistuneiksi havaittujen rakennushankkeiden jälkeen omien suunnitelmien toteuttamaan lähteminen tulee helpommaksi.”

Hannu Pyykönen ei osaa sen kummemmin selittää Raahen rakennusinnostuksen syitä. Ehkä kaupungissa ollaan vasta nyt toipumassa 1990-luvun lamavuosien apatiasta. Nyt vallitsevan positiivisen ilmapiirin viriämisen taustalla on Pyykösen mielestä kaupungin panostus työpaikkoihin. Raahesta löytyy palveluita, ihmisten palkkataso ja ostovoima on hyvä.

”Kauppiaat ovat sen huomanneet ja alkavat hakeutua tänne. Esimerkiksi Halpa-Halli olisi varmasti rakentanut Raaheen, ellei valmiita tiloja olisi löytynyt.”

Rakentamisbuumi on ilon aihe myös paikallisille urakointiliikkeille. Yritysten määrä on vuosien varrella vähentynyt, mutta näyttää, että jäljellä olevat ovat onnistuneet viimeaikaisissa töissään, miettii Pyykönen.

Arto Murtovaara

Lidl-marketin rakennustyöt on jo aloitettu. Samalle alueelle on tulossa myös uusi linja-autoasema.

Arto Murtovaara

Raahen ensi- ja turvakodin lisärakennusta on suunniteltu vuodesta 1994. Uutta tilaa turvakoti saa 349 neliötä.

Arto Murtovaara

Kanavanrannan alue on myllerryksen kourissa. Kauneuskanava siltoineen ehostetaan uuteen uskoon ja rakennusyhtiö Skanska aloittaa pian alueelle tulevien rivi- ja pienkerrostalojen rakentamisen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva