Rappausta myöten vanhaan tyyliin

Entiseen sairaalan takaisin 20-luvun henki

Rauni Peltonen

OULU Entisen Tuiran synnytyssairaalan muutos mielenterveystyön tiloiksi on loppusuoralla.. Viime heinäkuussa aloitettu peruskorjaustyömaa Tuirantie 7:ssä vietti perjantaina harjannostajaisia. Tulevan kesäkuun aikana tilat valmistuvat kokonaan mielenterveystyön käyttöön.

Ensimmäiseen kerrokseen tulee mielenterveystyön kriisiosasto, jossa on 14 potilaspaikkaa. Toiseen kerrokseen valmistuu 18-paikkainen psykiatrinen asuntola, jossa on yövalvonta.

Rakennustyötä on tehty museoviranomaisia tarkalla korvalla kuunnellen. Tavoitteena korjaus- ja muutostyössä on ollut 1920-luvun synnytyssairaalan henki. Myöhempien vuosikymmenien muutoksia on häivytetty ja alkuperäisi raknnusratkaisuja nostettu näkyviin tai tuhoutuneita yksityiskohtia rekonstruoitu.

Nykyaikainen talotekniikka on pyritty piilottamaan, vaikka esimerkiksi märkätilat on rakennettu kokonaan uudelleen.

Vanha tervehtii jo ohikulkijaa. Uusi julkisivurappaus on tehty vanhoja menetelmiä noudattaen kolmikerrosrappauksena.

Täsmälleen alkuperäisen mallista rappausverkkoakin saatiin työhön Hollannista. . Pakkasessa haurastunut ja vaurioitunut vanha rappaus on poistettu.

Talon runko hirrestä

Pakkasessa vaurioitunut ja haurastunut rappaus sai väistyä uusvanhan tieltä. Rakentajien yllätykseksi rappauksen alta paljastui hirsirunkoinen rakennus.

Myös huonejaossa on pyritty palauttamaan vanhaa huonejakoa.

Entistä on palautettu myös Pohjois-Pohjanmaan museon avulla. Kattorimoitukset ja seinämaalausten koristeraidat ja värikentät pystyttiin entisöimään museon kokoelmissä olevien Uuno Laukan kuvien perusteella.

Kahdessa kerroksessa kerrosala on yhteensä 1 745 neliömetriä. Rakennuksen peruskorjaus- ja muutostyöt irtaimistohankintoineen maksavat noin 2,3 miljoonaa euroa.

Tuiranpuiston vanhat sairaalarakennukset kuuluvat suojeltavien rakennusten korttelialueeseen. 1920-luvulla valmistunut nyt korjasttava rakennus on ennen Oysin valmistumista ollut kaupungin ainoa synnytyssairaala.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva