Paikallinen pelastaja

Elektrobit on globaali oululainen

Pekka Siltanen

OULU Huikealta menestyspolulta alhoon ajautuneen JOT Automation Group Oyj:n pelastava Elektrobit Group Oy on vuonna 1985 perustettu, maailmanlaajuisesti toimiva oululaisyritys. Se on erikoistunut elektroniikkasuunnitteluun ja tuottamaan tietoliikennesovellutuksia. Asiakkaina ovat kaikki maailman johtavat tietoliikennevalmistajat ja teleoperaattorit.

Yrityksen perustivat yhtiön hallituksen puheenjohtaja Juha Hulkko isänsä kauppaneuvos Veikko Hulkon ja Arto Marttilan kanssa.

Elektrobit Oy:n perustaja ja edelleen yhtiön suurin omistaja Juha Hulkko on oululaisen osaamisen ilmentymä. Hän valmistui elektroniikkainsinööriksi Oulun yliopistosta ja lähti 1980-luvulla vielä silloiseen tyyliin töihin Helsinkiin. Ouluun hän palasi isänsä, kauppaneuvos Veikko Hulkon pyynnöstä. Käyttöauto Oy:n omistajana ja toimitusjohtajana Veikko Hulkko halusi yritykseensä toimivan atk-järjestelmän ja pyysi poikansa Juhan sitä kehittämään.

Kun Elektrobit Oy oli perustettu autoliikkeiden akt-ohjelman ympärille, isä-Veikko herätti kysymyksen, mitä muuta yrityksellä tehtäisiin.

Kolme maanosaa, kahdeksan maata

Tätänykyä Elektrobit on globaalisti toimiva yritys, joka tukee toiminnallaan ja tuotteillaan kansainvälisten tietoliikenne- ja elektroniikka-alan yritysten tuotekehitystä ja suunnittelua.

Yrityksen päämarkkina-alueita ovat Eurooppa, Pohjois-Amerikka ja Kauko-Itä. Toimintaa sillä on kahdeksassa maassa, Suomen lisäksi muun muassa Sveitsissä, Yhdysvalloissa, Britanniassa, Saksassa ja Japanissa.

Elektrobit Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja on paitsi menestyneen yrityksen perustajia, myös it-alan syvällisiä tuntijoita.

Juha Hulkko oli ensimmäisiä varovaisia

Juha Hulkko kuuluu niihin yritysjohtajiin, jotka ensimmäisinä ennakoivat alalle matalapainetta ja ryhtyivät varoittamaan sokaistumasta elektroniikan ja varsinkin langattoman tiedonsiirron alueella koetun huikea menestyksen ainaiseen jatkumiseen.

Juha Hulkko on kuulunut myös niiden suomalaisten high tech -menestyjien joukkoon, joka eivät ole vielä mittauttaneet yritysvarallisuutensa pörssiarvoa.

Tukena Juha Hulkolla on ollut Elektrobitille alkujaan rakennettu strategia ja eettinen säännöstä.

Strategian mukaan Elektrobit ja sen tytäryhtiöt eivät rakenna velkarahalla, vaan investoivat sen, mitä tulorahoitus aina kulloinkin mahdollistaa.

Kannattavan kasvun strategian lisäksi isä-Veikon peruja on ollut myös eettinen säännöstö, jonka peruskivi on emo-yhtiön ja nyttemmin myös konsernin tytäryhtiöiden vahva sitoutuminen toimintaympäristöönsä.

Juha Sipilä toi muutoksen tuulen

Elektrobit Oy:n alkuperäinen omistusrakenne koki muutoksen, kun tammikuussa 2001 kempeleläisen pääomasijoittajan Juha Sipilän Fortel Invest Oy tuli yhtiön vähemmistöosakkaaksi 10 prosentin osuudella.

Nyt yhdistyvän yhtiön toimitusjohtajaksi nouseva Juha Sipilä tuli jo silloin mukaan Elektrobit Oy:n hallitustyöskentelyyn.

Juha Hulkko kertoo, että Juha Sipilän mukaantulo ennakoi yrityksen ja sen tytäryhtiöiden lisääntyvää yhteistyötä rahoitusyhtiöiden kanssa, mutta analyytikoiden suosittamasta pörssitaipaleesta ei hänen mukaan vielä silloinkaan ollut kyse.

Kuukautta myöhemmin, helmikuussa 2001, Elektrobit Oy toteutti henkilöstöannin. Samalla kerrottiin Juha Sipilän perustavan osakkeille yksityisen markkinapaikan. Juha Hulkko kertoi silloin, että omistajayrittäjyyteen nojaava oululaisyritys halusi palkita ja sitouttaa työntekijöitään suunnatulla osakeannilla.

Vuosi sitten iso henkilöstöanti

Henkilöstön sitouttaminen ja palkitseminen noudatti Juha Hulkon mukaan Elektrobit Oy:n omaksumaa arvomaailmaa, jonka mukaan yritys toimii sopusoinnussa kaikkien sidostyhmiensä kanssa, sekä huolehtii työntekijöistään ja ennenmuuta asiakkaistaan.

Henkilöstöannissa tarjottiin merkitäväksi yhteensä 500 000 kappaletta 33 markan, eli 5,55 euron kappalehintaan.

Henkilöstölle tarjottu osakemäärä edusti viittä prosenttia yhtiön osakepääomasta ja sen yhteisarvo oli silloin 16,5 miljoonaa markkaa eli 2,78 miljoonaa euroa.

Anti oli silloin vastaus myös yritystä piirittäneille ulkopuolisille sijoittajille: yritys karttoi vielä passiivisia omistajia, minkä vuoksi se myös pysytteli pörssin ulkopuolella.

Henkilöstöantiin liittyy oleellisesti Juha Sipilän Fortel Invest Oy:n perustama markkinapaikka. Koska osaketta ei noteerattu julkisesti, oli sille Sipilän mukaan luotava oma markkinapaikka, oululainen pörssisovellutus.

Arkisto

Odotettu ratkaisu. Pörssianalyytikot ovat jo vuosia sijoittaneet Elektrobitin pörssiin listautuvien tietoliikennealan yritysten joukkoon. Tähän saakka yhtiön pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Juha Hulkko on kerta kerralta torjunut tiedon ennenaikaisena.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva