JOT Elektrobitin helmoihin

Yllättävä yritysfuusio toteutetaan osakevaihdolla

Seppo Tolonen

HELSINKI Menestyksellään laajasti mainetta niittänyt, perustajilleen ja pääomistajille tukuttain rahaa tuottanut, mutta viime vuosina laskuun lähtenyt JOT Automation on otettu parempiosaisen naapurinsa Elektrobitin helmoihin. Yhdistyminen toteutetaan osakevaihdolla. Uudesta yhtiöstä Elektrobit Group Oy:stä entiset omistajat tulevat omistamaan 70 prosenttia ja Jotin omistajat loput kolmekymmentä.

Elektrobitin perustaja ja pääomistaja, hallituksen puheenjohtaja Juha Hulkko torjui huostaanottoväitteet ja sanoi, ettei tässä suinkaan mistään hyväntekeväisyydestä ole kysymys. ”Sitäkin harjoitetaan, mutta aivan toisissa yhteyksissä.”

Uudesta yrityksestä tulee merkittävä tuotekehitys- ja suunnittelupalvelujen sekä tuotteiden ja tuotantojärjestelmien toimittaja, joka panostaa erityisesti tietoliikennelaitteiden tuotantotestauksen kokonaisjärjestelmiin. Tämän uskotaan merkitsevän uudelle yhtiökokonaisuudelle myös lisäkasvupotentiaalia.

Yhdistymisneuvotteluita ovat yritykset käyneet tiiviisti kahden kuukauden ajan, lopullinen yhteisymmärrys fuusiosta saavutettiin ja sopimus siitä allekirjoitettiin keskiviikkona.

Ensin näytti siltä, että yhteisen nimittäjän löytäminen fuusion perustaksi oli vaikeaa, mutta tulimme pian molemmin puoli siihen tulokseen, että voimat yhdistämällä saavutetaan sellaisia bisnesetuja, jotka ovat molemmille osapuolille, uudelle yritykselle selkeä voimatekijä, Hulkko kertoi.

Jotin hallituksen puheenjohtaja Mika Kettula torjui hänkin sellaisen näkemyksen, että Jot olisi ollut heikentyneen menestyksensä vuoksi fuusiopakon edessä. Mikäli yhdistyssopimus olisi jäänyt syntymättä, olisimme jatkaneet ja myös pystyneet jatkamaan itsenäisenä, hän vakuutti.

Elektrobitin arvoilla jatketaan

Juha Hulkko kokee oman yrityksensä menestyksen nojaavan jo perustamisvaiheessa, yli 15 vuotta sitten hyväksyttyihin arvoihin. Yksi niistä on se, että yrityksen etu menee aina omistajien edun edelle ja että asiakkaisiin ja henkilöstöön panostetaan pitkäjänteisesti. Näillä samoilla kestäviksi koetuille arvoilla myös uusi yritys tulee jatkamaan ja niihin myös uuden yrityksen omistajat johto sitoutuvat, Hulkko sanoi.

”Yhdistymisneuvotteluja vauhditti, kun yrityksistä löytyi kymmenen hengen tiimi, joka uskoi saman tyyppiseen toimintaan ja arvoihin.”

Hulkko kertoi suhtautuneensa pörssin ympärillä tapahtuneisiin lieveilmiöihin kielteisesti ja jarrutelleensa sen vuoksi yhtiönsä pörssiin viemistä. ”Ei pörssiin sinänsä.” On näyttänyt siltä, että omistajien etu on kaikkein tärkeintä ja sen saavuttamiseen on pyritty myös erilaisia tarinoita kertomalla, Hulkko pörssipenseyttään perusteli.

”Nyt koemme, että pörssistä saamme uuden työkalun, jota voimme käyttää mahdollisuuksien mukaan uuden yrityksen toiminnan vauhdittamiseen.”

Juha Sipilä palaa kentälle

Uudenkin Elektrobitin hallituksen puheenjohtajana toimii Juha Hulkko. Elektroniikkayrityskaupoilla mittavan omaisuuden tehnyt, molemmissa yhdistyvissä yhtiöissä hallituksen jäsenenä toiminut Juha Sipilä palaa kentälle, hänestä tulee fuusioyhtiön toimitusjohtaja.

”Olen innostunut palaamaan operatiivisiin tehtäviin, teen sen nöyrällä mielellä. Pääsen vetämään hyvin sitoutunutta, osaavaa ja motivoitunutta henkilöstöä.”

Jotin ja Elektrobitin nykyiset toimitusjohtajat eivät jää hekään rannalle, JOT Automation liiketoiminnasta, liiketoiminaryhmästä tulee uudessa yhtiössä vastamaan Jotin toimitusjohtaja Pertti Tarvainen. Elektrobitin liiketoiminnasta sekä uuden yrityksen liiketoiminnan kehittämisestä puolestaan Elektrobitin nykyinen toimitusjohtaja Erkki Veikkolainen.

Synergiaedut syy yhdistymiseen

Molempien fuusioituvien yritysten taholta vakuutettiin, että perimmäisenä syynä yhdistymiseen ovat todella saavutettavat kilpailuedut ja vahvuudet. Alan tuotannossa uudistetaan testausjärjestelmiä ja tällä saralla uudella Elektrobitillä on yhdistetyin voimin etulyöntiasema.

Fuusioituvissa yrityksissä uskotaan, että yhdistymisestä syntyy synergiaetujen lisäksi myös kustannussäästöjä. Niiden suuruutta ei ole kuitenkaan ehditty vielä tarkemmin arvioimaan.

Juha Hulkko sanoi, että sovittu järjestely on luonnollinen jatko Elektrobitin pitkäjänteiselle kehittämiselle. ”Uskomme vakaasti, että toimimalla arvojemme mukaisesti mallikelpoisena yrityskansalaisena varmistamme yrityksen menestyksen myös tulevaisuudessa.

Yhdistyvien yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli viime vuonna noin 152 miljoonaa euroa ja ne työllistivät yhteensä noin 1 200 henkeä. Uudenkin Elektrobitin taloudellinen asema on varsin vankka, sen omavaraisuus on noin 52 prosenttia ja likvidit kassavarat noin 32 miljoona euroa.

Riemun kiljah-duksia pihalla

Jotin perusta-ja Veikko Lesonen iloitsi yhdis-tymises

Vesa Kärki

OULU Teknologiakylässä 1988 toimintansa JOT-Palvelu Oy:n nimellä aloittaneen Jotin perustaja Veikko Lesonen ei peitellyt tyytyväisyyttään Elektrobit Oy:n ja Jot Automation Groupin yhdistymisestä.

”Olen mahdottoman iloinen asiasta ja riemunkiljahduksin otin tämän uutisen vastaan”, pihatöistä tavoitettu Lesonen iloitsi torstaiaamuna.

Jotin perustaja ja pitkään hallituksen päätoimisena puheenjohtajana toiminut Lesonen rakensi yhdessä Jotin toimtusjohtajana 90-luvun lopun toimineen Jorma Terentjeffin kanssa yhtiön hurjaan nousukuntoon. Jotin menestystarina 90-luvun lopussa henkilöitykin pitkälti tähän kaksikkoon.

”Aloitimme teknologiakylässä teknisenä toimistona ja erinäisten vaiheiden jälkeen elektroniikkateollisuus ja tuotantoautomaatio alkoi näytellä pääosaa yhtiön toiminnassa”, Lesonen kertoo.

Oulunsaloon 1994 siirtynyt ja 1998 pörssiin listautunut yritys kasvoi vauhdilla ja teki hurjaa tulosta 90-luvun lopun. Yhtiön osake oli kovassa nousukiidossa. Loistavan tuloskunnon ansiosta sekä Lesonen että Terentjeff keikkuivat maan veroäyritilastojen kärjessä.

Vuoden 2000 alussa Lesonen vetäytyi yhtiöstä ja myi myös pääosan omistamistaan yhtiön osakkeista. Lesonen ansaitsi kevään 2000 osakemyynnillä hurjat 830 miljoonaa markkaa.

Terentjeff erosi toimitusjohtajan tehtävästä marraskuussa 2000, mutta hän on yhä yhtiön hallituksen jäsen.

Sen sijaan Lesonen on enää vain Jotin osakkeenomistaja, muuta kytköstä yhdistyviin yhtiöihin hänellä ei ole.

Kevään 2000 aikana Jotin osakekurssi kääntyi jyrkkään alamäkeen ja yhtiön tuloskunto alkoi romahtaa. Jot onnistui toki tekemään vuodelta 2000 vielä komeasti liikevaihtoa eli 140 miljoonaa euroa, mutta viime vuonna liikevaihto tippui jo 76 miljoonaan euroon.

Yhtiö on joutunut sopeuttamaan toimintaansa pienenvään liikevaihtoon rajuillla henkilövähennyksillä viime ja tämän vuoden aikana.

Lesonen kuitenkin uskoo, että yhdistyminen tuo uutta valoa Jotin viime aikojen synkkään elämään.

”Juuri tähän suuntaan pitäisi mennä eli muodostaa suurempia yrityskokonaisuuksia, jotka sitten pystyvät paremmin palvelemaan globaaleilla markkinoilla asiakkaita. Kun katsoo yhtiöiden numeroita, henkilökuntaa ja vahvuuksia ja etenkin tätä nykyistä operatiivista johtoa, uskon, että hyvillä mielin yritykseen voi luottaa”, Lesonen sanoo.

Suuren osakemyyntinsä jälkeen Lesonen on pikku hiljaa hankkinut takaisin Jotin osakkeita ja hän on myös lupautunut merkitsemään sijoitusyhtiönsä Head Investin kautta uuden yhtiön osakkeita tarvittaessa toteutettavassa osakeannissa.

”Näin sijoittajana sanoisin, että Jotin osake on ollut aliarvostettu siihen nähden, että kyseessä on kuitenkin globaali yhtiö, jolla on valtava osaamispääoma. Tietenkin yrityksen menestystä mitataan sillä, miten se tekee tulosta. Yhtiön kulupuoli on nähtävästi karannut käsistä, mutta liikevaihto oli merkittävä viimekin vuonna”, Veikko Lesonen muistuttaa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva