Elokuvia vastuusta ja rakkaudesta

Oululaiset Jarkko Mikkola ja Mika Ronkainen mukana Sources 2 -käsikirjoitushautomossa

Eeva Kauppinen

OULU Oulussa on viikko haudottu elokuvakäsikirjoituksia työpajassa nimeltään Sources 2.

”Elokuvantekijät jakavat mielipiteitään, kokemuksiaan ja paneutuvat persoonakohtaisiin projekteihin”, kiteyttää työpajan sisällön ruotsalainen Sources-koordinaattori Lisa Nyed.

Mukaan valittiin viisi eurooppalaista kokoillan fiktiota ja yhdeksän dokumenttielokuvaa. Pohjois-Suomesta mukaan pääsivät oululaiset Jarkko Mikkola ja Mika Ronkainen.

Molemmilla mukaan valituilla oululaisilla on sattumalta sama aihe: tulossa on elokuvia vastuusta ja rakkaudesta.

Näytelmäkirjailijana tunnetumman Jarkko Mikkolan käsikirjoituksesta Eron hetki nyt lyö on tulossa pitkä fiktioelokuva ja Mika Ronkaisen Kesästä seurantadokumentti.

Sources 2 on EU:n Media-ohjelman tuella järjestetty koulutusohjelma, jonka tavoitteena on kohottaa eurooppalaisten käsikirjoitusten tasoa.

Sources-ohjelman partnerina Oulun työpajan toteuttamisessa on Oulun Elokuvakeskus ja järjestelyissä mukana Pohjoinen elokuva- ja mediakeskus POEM.

Huippukurssi

Työpajassa Jarkko Mikkola työstää kuudetta versiota käsikirjoituksestaan. Työpajan jälkeen syntyy vielä versio numero seitsemän.

”Sen verran hyvää palautetta on tullut, että viikon aikana on pystynyt vielä miettimään uudestaan ja rakenteellisesti muuttamaan elokuvansa kokonaan”, kertoo Jarkko Mikkola.

”Tämä on huippukurssi”, hän kehuu. ”Opetus on briljanttia, nerokasta ja auttaa eteenpäin siinä, mikä omassa käsikirjoituksessa ei toimi tekstillisesti. Plus viikon kielikylpy ja hyvä olo siitä, että vielä löytyy maailmasta sellaisia ihmisiä, jotka osaavat lukea käsikirjoituksia. Joku sanoikin, että on helpompi ratkaista käsikirjoituksen ongelma kuin löytää se.”

Jarkko Mikkola on mukana fiktioryhmässä, jonka vetäjä on käsikirjoittaja, tuottaja ja Lontoon elokuvakoulun opettaja Colin Tucker.

”Kurssilla kerrotaan mitä elokuvan tekeminen on muutakin kuin käsikirjoittamista. Täällä on selvinnyt myös, miksi eurooppalainen elokuva ei ole menestynyt siinä suhteessa kuin amerikkalainen. Kysymys ei ole tarinasta vaan miten se kerrotaan.”

Paljon järkeä

Dokumentteja ei käsikirjoiteta ihan samalla tavalla kuin fiktioelokuvia.

Työpajan dokumentaristit on jaettu kahteen ryhmään. Mika Ronkainen on englantilaisen dokumentaristin ja tuottajan John Purdien porukassa. Toinen vetäjistä on englantilainen/ruotsalainen kouluttaja ja tuottaja David Wingate.

”Ryhmässä spekuloidaan, mitä voi tapahtua, kuvitellaan mahdollisia draaman rakenteita ja keskustellaan filosofisella tasolla merkityksistä, mitä dokumentilla halutaan kertoa. Ryhmäläisillä on työn alla hyvin erilaisia dokumentteja mm. dokudraamaa.”

Mika Ronkaisen dokumentista on jo ehditty kuvata noin viisi prosenttia Lapissa. Tuottajina ovat Yleisradio ja POEM.

Ronkainen on ennestään tuttu dokumenteistaan Oulu palaa, Isän päivä, Viimeiset Vuotoksella ja Autobonus.

Käsikirjoitustyöpajassa on hänen mielestään silti oikein paljon järkeä.

”OKTO:lta (Oulun käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen videolinja) valmistumisen jälkeen olen painanut kohtuullisen täysillä koko ajan. Kurssi rikkoo rutiinin. Yleensä tätä duunia tekee aika lailla itsekseen, korkeintaan keskustelee pari sanaa silloin tällöin tuottajan ja kuvaajan kanssa”, Ronkainen kuvailee.

Molemmat oululaiset kiittelevät kurssilla tapahtuvaa vuorovaikutusta muista maista tulevien ihmisten kanssa - elokuvan ilmaisullinen kieli on kuitenkin universaali.

”Kurssi toimii. Hyvä”, Mika toteaa lyhyesti.

Arkidraamaa

Kurssilla käsiteltävät käsikirjoitukset antavat mahtavan panoraaman siitä, missä Euroopassa mennään”, toteaa POEMin toiminnanjohtaja Markku Flink.

Käsiteltävinä ovat mm. pakolaisuus, huumeet ja Italian mafia.

Perheiden ja nuorten pahoinvointi näkyy Jarkko Mikkolan tulevasta elokuvasta, jonka tuottaa Outi Rousun pian Haukiputaalta Ouluun muuttava tuotantoyhtiö Periferia Productions.

”Eron hetki nyt lyö on arkidraama, jonka aihe on elävästä elämästä. Päähenkilönä on nuori poika, joka joutuu ottamaan liian suuren vastuun aikuisten tekemisistä”, kertoo tuottaja.

Eron hetki nyt lyö kuvataan Oulussa 2003.

Jarkko Mikkola on tähän asti tutumpi teatterin puolelta. Viimeisin Oulussa nähty Jarkkolan näytelmä oli nuorten huumenäytelmä Hyppää pois.

Viikon mittainen Sources 2 -käsikirjoituskurssi päättyy tänään.

Pekka Peura

Käsikirjoitushautomossa. Oululaiset Mika Ronkainen (oik.) ja Jarkko Mikkola pääsivät mukaan eurooppalaiseen käsikirjoittajakoulutukseen. Kolmen kuukauden kuluttua eri työryhmät kokoontuvat ainakin Tallinnassa ja Wienissä. Oulussa töitä on tehty Nukussa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva