Oulu vaihtuu Pyhäjärveksi

Pirjo Yli-Maunulasta Täydenkuun Tanssien uusi taiteellinen johtaja

Eeva Kauppinen

OULU JoJo - Oulun Tanssin Keskuksen taiteellinen johtaja Pirjo Yli-Maunula (s. 1959) on valittu Pyhäjärven Täydenkuun Tanssien uudeksi taiteelliseksi johtajaksi. Hänen kautensa alkaa kesällä 2003.

Pirjo Yli-Maunula seuraa tehtävässä Katarina McAlesteria, joka teki tapahtuman taiteellisesta johtajuudesta alunperin kolmivuotisen sopimuksen. Tulevan kesän festivaali on McAlesterille jo ylimääräinen vuosi alkuperäisen sopimuksen päälle.

Täydenkuun Tanssien uutena toiminnanjohtajana on jo aloittanut Paula Kylmänen.

Täydenkuun Tanssit (30.7.-3.8.) järjestetään ensi kesänä yhdennentoista kerran. Festivaali on kehittynyt pienimuotoisesta kesätapahtumasta kansainvälisesti tunnetuksi ja Suomen merkittävimmäksi nykytanssifestivaaliksi.

Tanssin ammatissa täydet 20 vuotta

Pirjo Yli-Maunula on myös valtion tanssitaidetoimikunnan puheenjohtaja kaudella 2001-2003.

Pirjo Yli-Maunula on toiminut tanssin ammatissa Oulussa jo 20 vuotta. Hän perusti Oulun Tanssistudion yhdessä Paula Tuovisen kanssa 1982. Yli-Maunula toimi tanssistudion toiminnanjohtajana, tanssijana, tanssinopettajana ja koreografina JoJo - Oulun Tanssin Keskuksen perustamiseen 1998 saakka.

Vuosina 1990-91 Pirjo Yli-Maunula toimi Oulun läänin tanssitaiteen ohjaavana läänintaiteilijana. Hän oli tuolloin keskeisesti mukana Oulun konservatorion tanssinopettajakoulutuksen perustamisessa.

Pirjo Yli-Maunula on jatkanut JoJon taiteellisen johtajuuden rinnalla aktiivisesta tanssitaiteilijan uraansa. Taiteen keskustoimikunnan hänelle myöntämästä 5-vuotisesta työskentelyapurahasta on nyt menossa toinen vuosi.

Sahara ensin Oulussa, sitten Puolassa

Seuraava teos, jossa Pirjo Yli-Maunula on tanssijana mukana, on Alpo Aaltokosken koreografia ja ohjaus Sahara. Siinä tanssivat Yli-Maunulan ohella Raisa Punkki, Katri Soini, Melissa Monteros, Reijo Kela ja Wojciech Mochniej.

Saharaa harjoitellaan par'aikaa Oulussa.

Sahara on Nomadi-tuotannon, Zodiak - Uuden Tanssin Keskuksen, Gdanskin tanssiteatterin ja JoJo - Oulun Tanssin Keskuksen yhteistuotanto.

Saharan ensiesitys on Oulussa 25. huhtikuuta. Teos esitetään täällä yhteensä neljä kertaa. Muut esitykset ovat kesäkuussa Puolassa sekä elo-syyskuussa Helsingissä.

Muutto Oulusta Joensuuhun

Pirjo Yli-Maunula muuttaa perheineen Oulusta Joensuuhun jo kesäkuussa.

Puoliso Tapani Launonen, joka tunnetaan kulttuurin monitoimimiehenä, freelancer-elokuvantekijänä ja festivaaliorganisaattorina lähinnä Oulun musiikkivideofestivaaleilta, on valittu tuottajaksi Pohjoisen elokuvakeskuksen POEMin kaltaiseen Carelian Digital Media Factoryyn.

Kyseessä on EU-projekti, jossa ovat mukana Joensuun kaupunki, TE-keskus ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu.

Tapani Launonen palkattin puoleksitoista vuodeksi projektiin, joka päättyy 2003. Tänä aikana tavoitteena on projektin yhtiöittäminen.

Maria Littow vuodeksi JoJon johtoon

JoJo - Oulun Tanssin Keskukselle haettiin uutta taiteellista johtajaa internetin välityksellä. Hakuaika päättyi 5. huhtikuuta.

Määräaikaan mennessä tuli vain kaksi hakemusta. Kolmas hakija oli oululainen freelance-tanssija Maria Littow, jota pyydettiin tehtävään.

JoJon hallitus valitsikin torstaina Maria Littowin (s. 1962) JoJo - Oulun Tanssin Keskuksen taiteelliseksi johtajaksi vuoden määräajaksi 1.8.2002 alkaen.

”Minua kysyttiin pidemmäksi ajaksi, mutta koska tehtävä on minulle uusi, halusin itse ottaa sen vastaan vuodeksi”, Maria Littow kertoo. Vuoden jälkeen hän harkitsee mahdollista jatkoa.

Maria Littow on pitkän linjan oululainen tanssija ja koreografia, joka toimi välillä Teatterikoulussa nykytanssin lehtorina viisivuotiskauden 1996-2001.

Ouluun palattuaan Littow on jatkanut taiteellista työtään tanssijana ja koreografina. Hänen viimeisin JoJo - Oulun Tanssin Keskukselle tekemänsä koregrafia on Sidos, joka sai ensi-iltansa 20. maaliskuuta. Teoksessa tanssivat Littowin lisäksi Henna Holma ja Irene Räty.

JoJo - Oulun Tanssin Keskuksen taiteellisen johtajan tehtävään sisällytetään hakuilmoituksen mukaan mielellään myös taiteellista työskentelyä koroegrafina tai tanssijana.

Pekka Peura

Täydenkuun Tansseihin! JoJo - Oulun Tanssin Keskuksen taiteellinen johtaja Pirjo Yli-Maunula on valittu Pyhäjärven Täydenkuun Tanssien taiteelliseksi johtajaksi.

Arkisto

JoJon johtoon! Oululainen tanssija ja koreografi Maria Littow (oik.) suostui vuodeksi JoJon - Oulun Tanssin Keskuksen taiteelliseksi johtajaksi. Littowin Sidos-koreografiassa mukana myös Irene Räty.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva