Saksalaiskoneiden turma muistetaan

Haapavesi järkyttyi 60 vuotta sitten kahden sotalentokoneen törmäyksestä

Seppo Kangas

HAAPAVESI Kahden saksalaisen sotalentokoneen törmäys Haapaveden Kytökylän yllä 11.4.1942 muistetaan yhä elävästi paikkakunnalla. Molemmat koneet putosivat maahan, ja yhteensä kymmenen miehen miehistöistä vain yksi sotilas säilyi hengissä.

”Olin silloin 9-vuotias ja näin kotini vinttikamarin ikkunasta, kun koneet törmäsivät ilmassa. Näkyi suuri tulenväläys, ja kohta nousi savupatsas Kytökylän suunnasta ja vähän myöhemmin Ainalista”, Veikko Käräjäoja muistaa.

Saksalaiskoneita lensi tuohon aikaan Haapaveden yli suurina laivueina. Ne olivat matkalla Helsingistä Kemin kautta Norjaan. Kyseisenä päivänä oli sumun takia erittäin huono näkyvyys, ja matalalla lentäneet koneet osuivat toisiinsa.

Toinen kone putosi heti Kytökylään ja toinen ohjauslaitevian saaneena 9 kilometrin päähän Ainalin kylän suuntaan.

”Isäni oli mukana siirtämässä sotilaiden ruumiita turmapaikalta Antti Rantosen latoon”, muistaa Kauko Jussila, jonka ansiosta Ainaliin pudonneen koneen tarkka putoamispaikka on yhä tiedossa.

”Olin lapsena usein peltotöissä tässä vieressä ja paikka oli minulle tuttu. Myöhemmin 1970-luvulla huomasin, että paikka alkaa nurmettua ja hävitä näkyvistä. Löysin silloin kaksi sulanutta lentokonemetallin kappaletta, ja piilotin ne koivun juureen. 1990-luvun lopulla tulin tänne uudelleen, ja pitkän etsinnän jälkeen löysin piilottamani koneenkappaleet”, Jussila kertoo.

Kytökylässä yhä palamisen jäljet

Toisen koneen putoamispaikalla Kytökylässä putoamispaikka näkyy vieläkin selvästi maastossa.

”Paikka on aivan musta eikä siinä kasva mitään”, Eero Nurmenniemi kertoo. Hän oli 13-vuotiaana ensimmäisten joukossa katsomassa koneen hylkyä.

”Vainajat olivat pahasti silpoutuneet. Yhdenkin käsi oli irronnut olkapäästä ja roikkui puussa. Olin mukana, kun ruumiit kerättiin laskuvarjon päälle ja nostettiin hevosrekeen.”

Saksalaiset ja suomalaiset sotilasviranomaiset eristivät koneiden putoamispaikat nopeasti, mutta kyläläiset ehtivät saada joitakin koneen kappaleita muistoksi.

”Oltiin pikkupoikia silloin ja meitä kiinnostivat tietysti konekiväärien ammukset. Niitä me kerättiin ja paukuteltiin sitten kivien ja kantojen päällä”, Veikko Käräjäoja muistaa.

Yhdeksän turmassa kuolleen saksalaissotilaan ruumiit kuljetettiin Narvajärvelle Rovaniemen lähelle ja haudattiin siellä saksalaiseen sankarihautaan.

Ainoa henkiin jäänyt sotilas putosi koneesta jo siinä vaiheessa, kun koneet törmäsivät ilmassa. Hän ehti pelastautua laskuvarjolla. Hän on käynyt myöhemmin katsomassa koneiden putoamispaikkaa.

Metallinpalat muistona. Kauko Jussilalla on pudonneesta saksalaiskoneesta muistona koneesta irronneita ja osittain sulaneita metallinkappaleita. Tässä hän esittelee niitä Pertti Hankoselle ja Saksan suurlähetystön edustajalle Friedhelm Glanderille.

Oikealla paikalla. Toisen saksalaiskoneen putoamispaikalle pystytetty muistokivi on varmasti oikealla paikalla, sillä Kauko Jussila on sen aikanaan merkinnyt kädessään olevalla lentokonemetallin kappaleella.

Muistokivi kertoo tarkan paikan

Seppo Kangas

HAAPAVESI Saksan suurlähetystön edustaja Friedhelm Glander paljasti muistokiven ja laatan paikalla, johon toinen saksalaiskoneista putosi tasan 60 vuotta sitten. Toisen koneen putoamispaikalle kivi on pystytetty jo aiemmin.

”Viiden saksalaisen miehen kuolema tällä paikalla 60 vuotta sitten ei muistuta meitä pelkästään sodan kauheista tapahtumista vaan myös siitä, etteivät sodan kärsimykset saa koskaan enää meillä toistua”, Glander sanoi paljastuspuheessaan. Hänen mielestään kivi symboloi myös tämän päivän hyviä suhteita Suomen ja Saksan välillä.

Muistokivihankkeen taustalla on Haapavesi-Seura, ja kiven hankinnassa ovat kyläläiset avustaneet innokkaasti. Kauko Jussila on omakohtaisen muistitietonsa avulla määritellyt tarkkaan sen paikan, missä kone on lopullisesti palanut. Paikka on lisäksi varmistettu metallinpaljastimella.

Vainajien nimet laatassa. Friedhelm Glanderin paljastaman muistokiven laattaan on kaiverrettu myös koneessa olleiden ja turmassa menehtyneiden viiden saksalaissotilaan nimet.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva