Reinilän talo valtuuston käsiin

Kaupunginhallitus ehdottaa kiinteistökauppaa perikunnan kanssa

Kari Sankala

OULU Ratkaisu Reinilän talon kohtalosta siirtyi Oulun kaupunginvaltuustolle, kun kaupunginhallitus esittää K.T. Reinilän kuolinpesän osakkaiden kanssa tehtäväksi kiinteistökaupan Kajaaninkatu 15:n rakennuksista tontteineen.

Kaupunginhallitus äänesti asiasta. Pekka Tolonen (sd.) esitti asian palauttamista, jotta tontilla havaitun mahdollisen öljyvahingon laajuus saadaan selville. Samaan yhteyteen olisi Tolosen mielestä pitänyt myös miettiä valmiiksi Reinilän talon tuleva käyttötarkoitus. Tolosen esitys hävisi äänin 10-3, sillä sitä kannattivat kaupunginhallituksen jäsenistä ainoastaan Jari Latvala (kesk.) ja Heikki Keränen (sd.).

Jotta kauppa voidaan kaupungin puolelta toteuttaa, kaupunginhallitus pyytää valtuustolta 421 000 euron määrärahan korotusta maan hankintaan käytettäviin rahoihin sekä 110 000 euroa peruskorjausmäärärahoihin pikaisia korjauksia varten ja 40 500 euroa kulttuurilautakunnalle Reinilän talon irtaimiston hankintaa varten. Korotukset tekevät yhteensä 571 500 euroa.

Perikunta pyysi alunperin kiinteistöstä 706 389 euroa ja irtaimistosta 42 047 euroa. Lopullinen neuvoteltu Reinilän kiinteistön hinta on kauppakirjaluonnoksessa 421 000 euroa ja irtaimiston osalta 40 500 euroa.

Kaupunginhallituksen kauppakirjaa suurempi määrärahan pyyntö johtuu siitä, että VTT:n rakennus- ja yhdyskuntatekniikan yksikkö on helmikuun lopun kuntoarviossa todennut Reinilän talon vaativan välitöntä korjaamista. Ensimmäiseksi uusittavaksi tulee vesikatto ja rakennuksen liittäminen kaukolämpöön. Talossa on kosteusvaurioita ja kohonneita mikrobipitoisuuksia.

Öljyvahingosta myyjien enimmäisvastuuksi on sovittu 51 000 euroa, jonka jälkeen kaupunki vastaa kuluista ylimenevältä osalta. Öljyvahingon laajuus kartoitetaan syyskuun loppuun mennessä. VTT:n kuntokartoituksessa todettiin, että öljylämmitettävän kiinteistön säiliö on saattanut vuotaa maaperään, mutta tarkemmat tiedot saadaan sulan maan aikaan kesällä.

Uusi kaava säilyttää ja sallii rakentamista

Kaupunginhallitus esittää kannanottonaan valtuustolle, että Reinilän talon asemakaava muutettaisiin vaihtoehto C:n mukaisesti. Käytännössä ratkaisu merkitsisi sitä, että itse päärakennus ison- ja pikkupuolen osalta säilytettäisiin Kajaaninkadun ja Mäkelininkadun varressa, mutta piharakennukset purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin uutta.

Siinä yhteydessä, kun lopullinen kaavaehdotus valmistuu, on tarkoitus tuoda kaupunginhallitukselle selvitys Reinilän talon käyttötarkoituksesta. Tarvittavat määrärahaesitykset käsitellään vuoden 2003 talousarvion yhteydessä.

Viime vuoden lokakuussa valmistuneen toiminnallistaloudellisen selvityksen mukaan vaihtoehto C:ssä Reinilän talon Kajaaninkadun varren isopuoli peruskorjattaisiin juhla- ja kokoushuoneistoksi ja Mäkelininkadun puolelle pikkupuolelle rakennettaisiin kolme vierashuonetta. Päärakennukseen sijoittuisi myös valmistuskeittiö.

C-vaihtoehdossa piharakennus purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin entiseen rakennushahmoon uusi rakennus, johon sijoitettaisiin kuusi vierashuonetta.

Reinilän tontin tuomiokirkon puoleiselle reunalle rakennettaisiin kaksikerroksinen vierashuonetalo, jossa olisi kymmenen vierashuonetta ja sauna. Näin kokonaisratkaisussa vierashuoneita tulisi 19 kappaletta.

C-vaihtoehdon kokonaiskustannukset ovat 2 427 112 euroa. 20 vuoden käyttö- ja ylläpitokustannukset mukaan lukien kustannus nousee 3 052 771 euroon. Toisaalta vierashuoneista ja juhlahuoneista lasketaan saatavan tuottoja 20 vuoden aikana 1 732 335 euroa, jolloin nettomeno Reinilän talosta kaupungille olisi 1 320 436 euroa. Summassa ei ole mukana välitöntä 110 000 euron pikaremonttia.

Kaupat käsillä. Kultuurihistoriallisesti arvokas 1800-luvulta peräisin oleva Reinilän talo on siirtymässä kaupungin omistukseen. Oikealla olevaan pikkupuoleen on suunniteltu sijoitettavaksi kolme vierashuonetta.

Arkisto

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva