Palleroiset keijukaiset valloittivat

Eeva Kauppinen

OULU Lapsenomaiset ja luontevat tanssit olivat tuomariston mieleen valtakunnallisessa lastentanssikatselmuksessa Arktisissa Askeleissa Oulussa.

Riemua ja raikkautta löytyikin useista eri puolilta Suomea tuoduista esityksistä. Helsingin Tanssiopisto palkittiiin kouluna aivan erityisesti useista teknisesti vahvoista ja hyvin harjoitelluista teoksista.

Lasten ehdoilla oli tehty myös katselmuksen sydämeen käyvin ja palkittu esitys, jossa Kuopion Tanssiopiston palleroiset keijukaiset pyörivät pehmeäkärkisillään.

Luovia pieniä tanssijan alkuja nähtiin myös mm. Oulusta, Kajaanista, Kuusamosta, Pyhäsalmelta, Haukiputaalta, Nurmeksesta ja Espoosta.

Sanomalehti Kalevan kunniakirjan ja pääpalkinnon 850 euroa sai 12-vuotias Nikolas Koskivirta Helsingin Tanssiopistosta.

Aikuistuomaristo kiitti Nikolasta ikäisekseen erittäin taitavaksi tanssijaksi.

Lasten pupuraati rankkasi parhaiksi oululaisen tanssikeskus Citydancen breakdance-esitykset ja Kajaanin Tanssin bodypercussio-esityksen Rakentajat.

Seuraavan kerran lastentanssissa kilpaillaan Oulussa kahden vuoden kuluttua. Ensi vuonna on vuorossa ns. laaja katselmus ja vähän vanhemmat ikäluokat.

kulttuuri 14

jukka leinonen

Lasten ehdoilla tehty. Kuopion Tanssiopiston pienet Keijukaiset hellyttivät kaikki sydämet.

Herkkiä pieniä tanssijan alkuja

Kaksi sooloa ja kavaljeerin osan esittänyt Nikolas Koskivirta sai Kalevan palkinnon

Eeva Kauppinen

OULU Tekninen taitavuus, lapsenomaiset, herkät ja luovat tanssijat, yksilölliset ja persoonalliset liikkeet, hyvin harjoitellut koreografiat ja eri tasoryhmien oivaltava käyttö palkittiin sunnuntaina valtakunnallisen lastentanssikatselmuksen päättäjäisissä.

Arkisten Askeleiden pääpalkinnon, sanomalehti Kalevan kunniakirjan ja 850 euroa pokkasi sooloesityksistään 12-vuotias Nikolas Koskivirta.

Helsingin Tanssiopistoa edustavaa lahjakasta nuorukaista kiitettiin ikäisekseen erittäin taitavaksi tanssijaksi.

Nikolaksen toivottiin käyttävän palkintonsa oman tanssin edelleen kehittämiseen.

Nikolas Koskivirta nähtiin itse asiassa kolmessa katselmusesityksessä. Hänen soolonsa olivat Pojan variaatio Gisellen maalais pas de deux'stä ja Viljami. Sen lisäksi Nikolas tanssi Luksusjunan polkassa upseerismiehenä ja kavaljeerina.

”Breikki ei oo ihan helppoo”

Lasten pupuraati tykkäsi breakdance-esityksistä. Kymmenhenkinen oululaislasten raati jakoikin Pohjois-Pohjanmaan liiton rahoista 250 euroa kolmelle poikavoittoiselle ryhmälle: Oulun tanssikeskus Citydancen Across the Floor -esitykselle (koreografia Teemu Tuohimaa), saman tanssikoulun esitykselle Tyylimyllyä (koreografia Paula Keränen) ja Kajaanin Tanssin bodypercussio-tanssille Rakentajat (koreografia Aleksi Leontjev, harjoittanut Minna Palokangas-Sirviö).

Katselmuksessa oli mukana kolme breakdance-esitystä ja off-stagella käyty hip hop -kilpailu.

Kajaanin Tanssin breakdance-esitys Jokamiesluokka (kor. Minna Palokangas-Sirviö) oli tarkemmin koreografioitu ja näyttämölle rakennettu kuin oululaisbreikit. Oululaisten breakdance oli tavallaan ”aidompaa” breikkiä.

Breakdancella onkin edessä sama kysymys kuin muilla tanssin lajeilla, jotka eivät ole syntyneet lavalle. Breakdancehan on syntynyt kadulle. Breikin - ihan niin kuin esimerkiksi kansantanssinkin - on ratkaistava ja valittava, kuinka näyttämöllistä se tahtoo olla estradille noustessaan ja mitä se tahtoo säilyttää sisimmästään.

”Spinnaa, spinnaa tuulimyllyy”

Ohjelman epävirallisen hip hop -kisan voittivat Mikko Hyvönen (Kajaanin Tanssi) ja Päivi Laukkanen (Pyhäsalmen seudun tanssiopisto).

Mikko Hyvönen on muuten paitsi hyvä myös tosi aktiivinen tanssinharrastaja. Hän on vajaat kymmenen vuotta käynyt Kajaanin Tanssin tunneilla viikottain kotikaupungistaan Kuhmosta asti.

Myöhemmin hänen jalanjälkiään on seurannut kaksi muutakin kuhmolaispoikaa, toinen heistä Mikon pikkuveli.

Oululaisvirtuoosi mc Ake räppää näin:

”Kaikki tietää, ettei breikki oo ihan helppoo. Jätkät vääntää tuulimyllyy. Spinnaa, spinnaa tuulimyllyy pari kiekkaa...”

Haukiputaan III B nostettiin esiin

Oulun Valistustalo Osakeyhtiö on myöntänyt Arktisille Askeleilla jo useita vuosia apurahan. Sunnuntaina siitä jaettiin palkintoina yhteensä 2 500 euroa.

Kuopion Tanssiopisto: Pikkukeijut 500 euroa, Tamara Rasmussenin opisto, Helsinki: Hereillä helmikuussa 500 euroa, Kajaanin Tanssi: Jokamiesluokka 500 euroa, Helsingin Tanssiopisto 500 euroa, Haukiputan kirkonkylän ala-asteen III B: Unissakävelijät 250 euroa, Nurmeksen Sepot: Syksyn lehdet 250 euroa.

Pohjois-Pohjanmaan liiton palkinnot: Lahden Tanssiopisto: Taikarummut 100 euroa, Helsingin Tanssiopisto. Luksusjunan polkka 100 euroa ja Kuopion Tanssiopisto: Perhoset 50 euroa.

Pohjoissuomalainen tanssiosaaminen näkyi valitettavan vähän palkintojenjaossa. Mutta muuten Pohjankartano on paikkana melkein yhtä tiheätunnelmainen kuin hornankattilaksi kehuttu Oulun jäähalli Kärppä-pelin aikaan. Massiiviset breikkiryhmät Oulusta ja Kajaanista ekä Haukiputaan ala-asteen koululuokka toivat katselmuksessa näkyvyyttä paikalliselle tanssille.

Mukana oli tanssinharrastajia myös Pyhäsalmen seudun tanssiopistosta, Kuusamon kansalaisopistosta ja Oulun taidekoulusta.

jukka leinonen

Lahjakas nuori tanssija. Palkittu Nikolas Koskivirta urakoi Arktisissa kolmessa eri koreografiassa mm. kavaljeerina.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva