Kaikki on päin Venäjää

Lemmen tuschkaa russiaksi

Varieteeshow

Stella goes Russia - Stella slaavilaiseen tyyliin. Käsikirjoitus ja rooleissa Anna-Kaisa Järvi ja Vesa Pitkänen. Ohjaus Soili Heikkinen. Laulujen sävellys Sami Itkonen. Pukusuunnittelu Kaisa Kemikoski. Maskeerauksen suunnittelu Vesa Pitkänen. Lavastesuunnittelu Sakari Murtola. Tanssiryhmä Merja Satulehto, Tiina Mylly, Paula Keränen, Teemu Tuohimaa. Pellet Päivi Kangasniemi, Eeva-Kaarina Lämsä, Sirpa Hulkko, Sirpa Tauriainen ja Mikko Oranen.

Orkesteri Samu Forsblom, Jaakko Pohjola, Mikko Kuusiniemi, Erkki Ekfors, Kati Mattila, Greta Hovi, Lauri Nurmela. Laulu Katja Ruotsi ja Tuija Kangas. Nukun iso sali, Oulu. Kevään esitykset 14.4. ja 12.5.

Suuren TähtiTeatterin uusi varietee sukeltaa syvälle slaavilaiseen sieluun. Niin syvälle ja niin pinnallisesti, että lehmätkin lentävät kulisseissa niin kuin rakastavaiset Marc Chagallin maalauksissa.

Rakastaminen tai tarkemmin lemmen tuschka on koko jutun kehikko. Stellaa alias Anna-Kaisa Järveä on kiinnostanut vahva venäläinen nainen, keisarinna Katariina Suuri, joka käytti valtaansa ja nuoria miehiä.

Maalaisrakastavaisten lurittelusta tapahtuukin nopea muodonmuutos Katariinaksi. Verdin voimalla vedetään keisarinnan korsettia kireämällä. Päät putoavat ja itserakkaus kasvaa elämän kantavaksi voimaksi.

Venäjä-trivia ja kvasivenäläisyys kukkivat runsaina maalaisrakastavaisten pelloilla.

Keisarinnan hovissa heiluu poliittinen miekka, mutta punaliput jäävät näkemättä. Vallankumous ohitetaan äkkiä ja lopussa esitellään venäläisnaisten suosimaa turkismuotia.

Itänaapurin äkkirikkaat eivät ehkä näitä luomuksia enää kelpuuttaisi.

Stella selailee historian lehtiä kuin naistenlehteä ja suurimpana draamana näytöksessä esittäytyy katkerin kaikista hetkistä, se joka jäi itkemättä. Siis sydänsurut ja yksinäisyys.

Leikin varjolla voisi näykkiä vähän vakavampiakin asioita, entisen itänaapurin demokraattista tilaa, sosiaalisia ongelmia ja ties mitä.

Kirjallisuutta rakastavalle Stellalle on kuitenkin olennaisempaa antaa kirjailija Aleksandr Puškinin keskustella runoilija Anna Ahmatovan kanssa rakastavaisten asioista kuolemaan ja tuonpuoleiseen asti.

Kemin kaupunginteatterin kapellimestari Sami Itkonen on säveltänyt laulettavaksi kahdeksan Puškinin runoa.

Jo legendaarinen on hänen sävellyksensä Sergei Jeseninin runoon Näkemiin, ystäväni näkemiin, jota on Oulussa esittänyt sekakuoro Barmat.

Stellan syrjähyppy Katariina Suureksi jää yllättävän vähäveriseksi.

Kaikkia Katariinan miehiä kreivi Vronskia, Stenka Razinia ja Rasputinia esittävä Vesa Pitkänen saa silti ehtimiseen luopua henkikullastaan ja vaihtaa vaatteita.

Stenka Razinin Volga Volga -tulkinta osoittaa, että Vesa Pitkäsessä on Frederikin manttelinperijän ainesta

Ompelutehtaan tanhuryhmä eli tanssijatiimi vastaa slaavilaisesta tunnelmasta yhdessä mustalaisorkesterin kanssa. Vauhdikkaista tansseista hauskin on ensimmäinen Katjushka, jossa Venäjän-tuliaisina tuotujen tai saatujen nukkien näköisyys on saavutettu pannumyssyjen tyyppisillä hatuilla.

Pukusunnittelija Kaisa Kemikoski näyttää tässä varieteessa kyntensä.

Pellet sotkeutuvat juonen kulkuun mahdollisimaan vähän, mutta ovat muuten mukavia.

Stellan mielestä kaikki meni mahtavasti niin kuin aina. Taidetta ei kannata ottaa liian vakavasti.

Kaiken lisäksi pellekoulun perustajalla on positiivinen viesti hihassaan: taivaassakin on pellejä.

Kaikki on päin Venäjää!

EEVA KAUPPINEN

jukka leinonen

Muodonmuutos Katariina Suureksi. Stellan korsetti kiristetään Verdin Caro Nomen voimalla. Venyvinä pellehovineitoina Eeva-Kaarina Lämsä (vas.) ja Sirpa Hulkko.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva