Jalostuksella puulle markkinoita

Pasi Klemettilä

HAUKIPUDAS Puunjalostuksessa painopiste pitää olla nimenomaan jalostuksessa. Tähän uskoo ainakin Martinniemi Timber Oy:n toimitusjohtaja ja omistaja Pertti Haverinen, joka on juuri siirtämässä yrityksensä koko toiminnan Kuhmosta Haukiputaan Martinniemeen.

Yritys jalostaa puutavaraa mahdollisimman pitkälle. Omaa sahausta ei ole. Sahatavara tulee yrityksen käsiteltäväksi tuoreena, ja sitä kuivataan, lajitellaan, höylätään ja tehdään pre-cut talotuotannon komponenteiksi. Talotehtaassa päätuotteena on kattotuolit.

Martinniemi Timber myy itse tuotantonsa tukkukauppiaille, suoraa myyntiä talonrakentajille ei ole. Paikallismyyntiä on yhteistyökumppanien kautta.

Toimintaa on ollut sekä Kuhmossa että Haukiputaalla. Haukiputaalla on ollut viime kesään saakka Kuhmon Höylätuotteen nimellä kahdessa eri pisteessä, sahatavaran kuivausta Martinniemen alueella ja taloelementtitehdas aseman teollisuusalueella.

Nyt entisen Rauma-Repolan saha-alueelle on valmistumassa uusi 1 200 neliön jatkojalostushalli, jonka ansiosta Martinniemeen voidaan keskittää yrityksen kaikki toiminnot. Ensin siihen tulee höyläämö, sitten talotehtaan toiminnot ja kuivavannesahalinja ja höyläykseen lisätoimintoja.

Kaikkiaan tuotantotilaa on noin 4 000 -5 000 neliötä.

Kolmen vuoden ajalle on tulossa investointeja 2,5 miljoonalla eurolla.

Haverisen mukaan toimintojen keskittäminen Martinniemen johtuu monesta järkisyystä. Kasvukeskuksen liepeille on järkevää tulla, ja toimitusjohtajan kuusi vuotta kestänyt reissaaminen Oulun ja Kuhmon välillä loppuu sekin.

Vientimarkkinoilla on tungosta

Haverisen yrityksen liikevaihto oli viime vuonna noin 40 miljoonaa markkaa. Enimmillään se on ollut 55 miljoonan markan luokkaa.

Työvoimaa on tällä hetkellä runsaat 30 henkilöä. Muuton yhteydessä Haukiputaalle tulee joitakin uusia työpaikkoja.

Kuivatun sahatavaran tuotantoa on vähennetty markkinatilanteen takia. Kuivaamokapasiteetti on 80 000 kuutiota vuodessa, siitä on käytössä noin 50 000 kuutiota. Markkinoilla ei ole tällä hetkellä vetoa täydelle kapasiteetille.

”Me panostamme jalostetuotantoon, se on koko ajan kasvanut. Tulevaisuuteen täytyy olla uskoa. Investointi on iso riski, mutta se on hallittu”, Haverinen sanoo.

Jalostetuotanto nousee investointien jälkeen 40 000 tuhanteen kuutioon noin 25 000 kuutiosta vuodessa.

”Sahoilla ei ole kysyntälamaa mutta on hintalama. Pahin aallonpohja hinnoissa on ollut keskitalven paikkeilla. Tilanne on nyt lievästi parantunut”, Haverinen sanoo. Jalostetun puutavaran hinnat ja katetasot liikkuvat kutakuinkin sahatavaran liikeiden mukaan, tosin hieman loivemmin.

Nyt on sahatavaran vientimarkkinoilla ylitarjontaa. ”Hintoihin on vaikuttanut Baltian maiden ja Venäjän halpa bulkkitavara, joka on rakennussahatavaralaatua. Pitkällä aikavälillä ne ottavat osansa markkinoista EU-alueella”, Haverinen sanoo.

Etelä-Suomessa liikkuu venäläistä sahatavaraa ja se vaikuttaa Haverisen mukaan kotimaan hintoihin.

Kilpailutilanteeseen täytyy hänen mukaansa sopeutua ja kustannuksia pitää karsia omasta tuotannosta.

Yhteistyöhankkeista selvää hyötyä

Puutalousinsinööri Haverinen on pitkän linjan puualan ammattilainen, hän on ollut 17-vuotiaasta sahalla töissä. 17 vuotta hän oli muiden palveluksessa, ja vuonna 95 hän alkoi päätoimiseksi yrittäjäksi.

Kainuun alueella Haverisen yritys on ollut voimakkaasti mukana TE-keskuksen, Finnveran ja Sitran projekteissa, joissa tähdätään vientimarkkinoihin.

Projektit ovat Haverisen mukaan tarpeellisia, ja hän aikoo olla mahdollisuuksien mukaan niissä mukana Oulunkin alueella. ”Kainuun TE-keskus oli meille merkittävä tuki vientitoiminnan aloittamisessa”, Haverinen sanoo.

Martinniemi Timberin koko tuotannosta noin puolet menee vientiin. Jalostetun tavaran vientiä on tarkoitus lisätä.

EU-maat ovat päävientimaat. Kaukaisimmat ovat Japani ja Korea. Markkinointi ulkomaille hoidetaan agenttien kautta.

Haverisen mukaan julkisen vallan kokoamien hankkeiden edut ovat olleet selvät. ”Nyt entiset kilpailijat ovat aiempaa enemmän yhteistyösuhteissa”, Haverinen peilaa tilannetta Kainuun kokemustensa valossa.

Pekka ala-aho

Kuivaa tavaraa. Jalostustuotannon vastaava Paavo Kontio kuivauksen jälkeisten lajittelulinjan äärellä.

Pekka ala-aho

Jalommiksi tuotteiksi. Martinniemi Timber Oy:n toimitusjohtaja Pertti Haverinen uskoo jalostuksen voimaan.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva