Todellinen prinsessa ja todellinen sisältö

Lasten ja nuorten teatteripäivillä mukana neljä hyvän tahdon lähettilästä

Eeva Kauppinen

OULU Koditon Oulun kaupunginteatteri halusi järjestää Lasten ja nuorten teatteripäivät, vaikka oma talo onkin muuttopuuhissa: pakkaa ja purkaa.

”Ilman muuta ja aivan varmasti”, vastaa Oulun kaupunginteatterin johtaja Anu Saari siihen, järjestetäänkö festivaali myös ensi vuonna.

”Olisi todella surullista, jos tämmöinen traditio katkeaisi. Haluttiin ehdottomasti järjestää festivaali nytkin, vaikka muuttostressi on isompi kuin arvasikaan”, Anu Saari vakuuttelee.

”Ensi vuonna on se jännittävä tilanne, että meillä ehkä on joitakin ihan uusia mahdollisuuksia. En nyt uskalla luvata, että järjestämme festivaalin Atrian tehdashallissa seikkailumaailmana. Sehän voi olla ihan toisenlainen festivaali kuin tähän saakka.”

Lasten ja nuorten teatteripäivät järjestetään 21. kerran 4.-8. toukokuuta Oulussa.

Toisten arki piirustuksissa

Lasten ja nuorten teatteripäivät ovat osa Oulun Unicef-vuoden tapahtumatarjontaa.

Festivaalilla on mukana peräti neljä Unicefin hyvän tahdon lähettilästä!

”Halusimme tuoda oman osuutemme Oulun Unicef-vuoteen, ettei se jää vain paperille vaan on todellinen teema. Festivaalilla toteutuu kaksi asiaa: rahankeräys ja oululaiset tulevat tietoisemmaksi siitä, mikä tämä järjestö on, miksi se on olemassa, miksi me kerätään rahaa jonnekin Tšadin lapsille tai Pietarin katulapsille. Meidän yleisömme - lasten ja nuorten - kautta pystymme antamaan vuodelle todellisen sisällön”, pohtii teatterinjohtaja.

Festivaalilla Unicef-vuosi konkretisoituu esimerkiksi lasten piirustusnäyttelyssä Toisten arki. Siinä esitellään piirustuksia, joita tšadilaiset, venäläiset ja suomalaiset lapset ovat piirtäneet toisistaan ja toisten arkisesta elämästä.

Kuilusta esimerkiksi oululaisen ja pienen afrikkalaisen kylän arjen välillä kertoo sekin, ettei sikäläisillä lapsilla ollut piirustuspaperia ja kyniä omasta takaa toteuttaa osuuttaan näyttelystä.

Kun tšadilaisten kuvia ei alkanut kuulua, kävi ilmi, etteivät Oulusta lahjoituksena saadut ja lähetetyt kynät ja piirustuspaperit olleet menneet perille. Paikallinen Unicef-työntekijä hankki tarvikkeita pikapikaa korvaamaan vahinkoa.

”Teema Afrikka, mustavalkoinen maailma näkyy esimerkiksi tšekkiläisen Drak-teatterin afrikkalaiseen satuun perustuvassa esityksessä Lintu joka lypsi maitoa. Ohjelmassa on myös tuoreimman Unicefin hyvän tahdon lähettilään Eppu Nuotion koko perheen konsertti”, luettelee Anu Saari.

Festivaalilla ovat Nuotion ohella mukana hyvän tahdon lähettiläät Juha Laukkanen (Nukketeatteri Sytkyt: Valkoinen taika-apina) ja ilmaisutaidon työpajan Luovuuden parantava voima (3.-4.5.) vetäjinä toimivat näyttelijät Eija Ahvo ja Susanna Haavisto.

Eppu Nuotion konsertin (5.5.), Kansallisoopperan minioopperan Peikko joka halusi nähdä auringon (7.5.), ranskalaisen lauluryhmän Salut l'artisten (5.5.) ja ranskalaisen Trottino Clowns -klovneriaryhmän (5.5.) esitysten tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä Unicefille.

Ranska-viikko tietoisesti yhtä aikaa

Poikkeusolosuhteissa järjestettävä festivaali poikii poikkeuksellisia kuvioita. Nuku-keskus on tärkeä yhteistyökumppani ja esityspaikka.

Esityksiähän ei tänä vuonna ole teatterilla ollenkaan vaan ympäri kaupunkia: Nukun eri saleissa, Kirkkotorin koulutuskeskuksessa, Myllytullin koululla, Madetojan salissa, lääninhallituksen juhlasalissa, OYS:n lastenklinikalla, kaupungintalon juhlasalissa, Pohjankartanossa, Maikkulan ja Rajakylän yläasteilla sekä Urheilutalossa.

Toinen merkittävä yhteistyötaho on Ranskan kulttuurikeskus. Yhtä aikaa Lasten ja nuorten teatteripäivien kanssa Oulussa järjestetään Ranska-viikko, joka on osa 1998 aloitettua Oulun kaupungin ja ranskalaisen Viennen alueen yhteistyötä.

Viennestä saapuu Ouluun tapahtuman ajaksi kuvataiteilija Emmanuel Barriquault MAN's-näyttelyineen, Viennen alueen kulinaarista osaamista edustava kokki André Point avustajineen sekä teatterifestivaalille kaksi esiintyvää ryhmää: Salut l'artiste ja Trottino Clowns.

Ranskan ystävä löytää teatterifestivaalilta myös Lyonista saapuvan musiikkipitoisen Couleur Prévert -esityksen.

Lasten ja nuorten teatteripäivillä on tarjolla yhteensä 16 esitystä, joista 11 on kotimaista, neljä ulkomaista ja yksi puolisuomalainen, kuten teatterin tiedottaja ja projektisihteeri Kimmo Suortamo sisällön määritteli.

Puolisuomalainen on festivaalilla ensi-iltansa saava Petroskoin kansallisen teatterin, Outokummun oppimiskeskuksen sekä Oulun, Kajaanin ja Joensuun kaupunginteattereiden yhteistyön ensihedelmä Viidakkopoika Mowgli, joka toteutetaan EU:n interreg-hankkeena.

Lasten ja nuorten teatteripäivien lippujen ennakkomyynti alkaa perjantaina 5.4. klo 9 kaupunginteatterilla. Lippuja myydään myös Lippupisteen myyntipisteissä ympäri Suomea, mm. Stockmannin palvelupisteistä, sekä puh. 0600 900 900 ja internetissä 6.4. alkaen http://kauppa.lippupiste.fi

Jukka Leinonen

Yhteistyötä! Lasten ja nuorten teatteripäivien ohjelmistosta ja yhteistyökuvioista vastaava tiimi: johtava kulttuurisihteeri Arja Huotari (vas.), teatterinjohtaja Anu Saari, markkinointipäällikkö Maarit Hyvönen, Ranskan kulttuuriviikkoja koordinoiva Anne Rännäli, teatterin tiedottaja ja projektisihteeri Kimmo Suortamo.

Heikki Tuuli

Kultainen lohikäärme. Suomen kansallisooppera on mukana Oulun Lasten ja nuorten teatteripäivillä kahdella esityksellä: Markku Arokannon ohjaamalla Kultaisella lohikäärmeellä (kuvassa Juha Hostikka, Reetta Ristimäki ja Ilkka Hämäläinen), joka on jatkoa Oulussakin vierailleelle Noidan taikapeilille, sekä Lastenklinikoiden kummien kanssa yhteistyössä toteutetulla minioopperalla Peikko joka halusi nähdä auringon. Miniooppera esitetään myös OYS:n lastenklinikan tiloissa.

Afrikkalainen satu. Tšekkiläinen Drak-teatterin esittää Oulun festivaalilla afrikkalaisen tarinan Lintu joka lypsi maitoa. Kielenä ovat näyttelijöiden itsensä keksimät sanat!

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva