Laanilaa ja Hinttaa täydennetään asunnoilla

Alvar Aallon suunnittelema Kemiran vanha huoltorakennus asuintaloksi

Antti Ervasti

OULU Laanilan ja Hintan alue täydentyy 400 uudella asunnolla ja 750 asukkaalla lähivuosina. Paraikaa Laanilaan rakennetaan uusia kerrostaloja vanhojen Kemiran asuntojen kupeeseen ja kunnostetaan talojen vanhaa huoltorakennusta seitsemän asunnon taloksi.

Sato-Rakennuttajat saa valmiiksi tämän vuoden loppuun mennessä kaksi uutta asuinrakennusta ja asuintaloksi saneerattavan huoltorakennuksen. Kolmessa talossa on yhteensä 51 osaomistusasuntoa. Neliöitä on kaikkiaan 2 964 ja kustannusarvio on 4,75 miljoonaa euroa.

Sato-Rakennuttajien Oulun aluejohtaja Risto Lohi kertoo, että suojellun 500 neliön kokoisen Alvar Aallon suunnitteleman huoltorakennuksen entisöiminen tulee kalliiksi.

”Julkisivua ei saanut purkaa juuri yhtään, mutta sisäpuolella oli valtavat purkutyöt, esimerkiksi raskaat välipohjat, vesikatto ja eristeet. Suunnittelu on ollut haastavaa, ja talon saaminen uuden veroiseksi on todella merkittävä taloudellinen panostus”, Lohi kertoo.

Rakennus on ollut aikanaan Aallon vuonna 1950-68 suunnitteleman Kemiran asuntoalueen talousrakennus, jossa oli useita saunoja, pesula ja lämpökeskus. Kunnostuksen kustannusarvioksi Lohi laskee noin 760 000 euroa.

Hän sanoo, että entistämisen taloudellinen toteuttaminen on mahdollista, koska kaksi uudisrakennusta on liitetty samaan urakkaan huoltorakennuksen kanssa. Vanhan rakennuksen ylimääräiset kustannukset jakautuvat ikään kuin koko hankkeen kustannusmassaan.

Sato-Rakennuttajilla on Laanilassa 12 000 kerrosneliötä rakennusoikeutta, ja seuraava, 21 asuntoa käsittävä hanke, aloitetaan kesällä. Lohi kertoo, että rakentamista toteutetaan limittäin 20-50 asunnon kokonaisuuksina, ja alue on yhtiön osalta valmis kolmessa vuodessa.

Palvelut valmiina

Hintan ja Laanilan kaava rajoittuu Laanilan kaupunginosassa Oulujokeen, Kuusamontiehen ja Pohjantiehen sekä Hintassa Hintantien sekä Kuusamontien väliselle alueelle.

Asuntorakentamisesta noin kaksi kolmasosaa tulee Laanilan puolelle. Alueelle tulee erilaisia asuntoja: omistus- ja vuokra-astuntoja rivi- sekä kerrostaloissa.

”Laanilan kokonaisuus muotoutuu sellaiseksi, että Kuusamontien puoleinen sivusta rakennetaan umpeen ikään kuin muuriksi Kuusamontien liikenteelle. Oulujoen puoli puolestaan avataan jokimaisemalle”, Kaava-arkkitehti Anne Olsbo luonnehtii.

Palvelut alueella ovat valmiiksi olemassa, esimerkiksi Hintan ja Laanilan koulut ovat lähellä. Hovinsuon urheilupuistoon on tulossa nurmikenttä, ja myöhemmin tehdään juoksuratoja.

Kuusamontien varresta näkyvissä harmaissa parakeissa käydään koulua: tänä lukuvuonna niissä ovat remonttia paossa Laanilan koulun oppilaat ja ensi lukuvuonna samasta syystä menevät evakkoon Hintan koululaiset. Sen jälkeen kopit puretaan ja urheilupuistoa voidaan ryhtyä kehittämään. Se korvaa poistuneen Kemiran kentän.

Laanila kuuluu arvokkaisiin alueisiin Oulussa. Merkittäviä kulttuurihistoriallisia rakennuksia ovat Kemiran rakennusten lisäksi Oulujoen rannalla sijaitsevat Onnelan huvila ja Laanilan Virkatalo.

”Tämä seikka pyrittiin sovittamaan kaavassa mahdollisimman hyvin esimerkiksi uusien rakennusten materiaalien valinnassa”, Olsbo sanoo.

Laanilan alueen oikeusaiheinen nimistö perustuu virkatalon historiaan. Paikalla on ollut läänityslaitoksen aikainen vapaaherrakunnan hallintopaikka sekä tuomarin virkatalo 1600-luvun lopulta 1900-luvun alkuun saakka.

Ville Kartimo

Uuteen käyttöön. Alvar Aallon suunnittelema talousrakennus muutetaan seitsemän asunnon osaomistustaloksi.

Ville Kartimo

Uusia taloja. Laanilan työmaan vastaava mestari Timo Piippo kertoo, että hänen taakseen tulee nelikerroksinen talo ja hieman kauemmaksi kolmikerroksinen.

Osaomistusasunnon voi lunastaa itselleen

Sato-Rakennuttajien kolmen talon hanke Laanilassa on valtion asuntolainoittama korkotuki-osaomistuskohde

Osaomistusasunto tarkoittaa, että asukas maksaa vähintään kymmenen prosentin osuuden rakennuttajalle asunnosta ja maksaa lopusta vuokraa.

Omaa osuutta voi kasvattaa asumisaikana ensin 49 prosenttiin asti, jolloin vuokra pienenee samassa suhteessa.

20 vuoden kuluttua asukas voi ostaa asunnon kokonaan itselleen.

Jos asukas ei halua vuokra-ajan umpeuduttua asuntoa lunastaa, rakennuttaja lunastaa osaomistuksen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva