Viimeisen päälle hiottua

Vuoden tanssiyhtye Sarmas satsaa
yleisön palveluun pitämällä työmoraalin korkeana. Jopa taukomusiikki on tarkkaan harkittua.

Pia Kaitasuo teksti // Jarmo Kontiainen kuvat

Siinä kun naapurit virittävät saunan pesään tulia, Oulun Talvikankaalla asuva Tatu Hietala kantaa 13-kiloisen harmonikan autoonsa ja lähtee keikalle.

Kyytiin tulevan Juha Miettusen soitin, digiharmonikka, painaa hieman vähemmän.

– Niskassa ja lapojen välissä sen edellisillan keikan aina tuntee, Hietala toteaa.

Sarmas soittaa useimpina viikonloppuina tanssipaikoilla kohtalaisen ajomatkan päässä Oulusta.

– Periaate on tulla yöksi kotiin, Miettunen sanoo.

– Aika usein saavun yhtä aikaa Kalevan kanssa, Hietala nauraa.

Tänään ei ajeta kuin parikymmentä kilometriä koillista kohti Kiimingin Huttukylään.

Sarmaksen kolme muuta jäsentä ovat jo soittopelinsä nuorisoseurantalon lavalle kantaneet, kun Hietala ja Miettunen pääsevät paikalle. Roudaus sujuu rutiinilla, soundcheck ehditään sekin tehdä ennen kuin isäntäväki tulee kutsumaan muusikot kahville.

Sarmas voitti loppiaisena tanssiyhtyeiden paremmuusmittelön, ensimmäisen lajissaan. Kuulijakunta sai äänestää internetissä loppukilpailuun kuusi yhtyettä, joista jury ruoti live-esiintymisen perusteella Sarmaksen ykköseksi.

Kultamitalit saavat tänäänkin jäädä kotivitriiniin: asiakas on kuningas eli tässä tapauksessa nuorisoseuralle tuleva tanssiyleisö. Jokainen keikka on yhtä tärkeä kuin tammikuinen esiintyminen raadin edessä.

Huttukylän nuorisoseuralla Sarmas on vakiokävijä.

– Tämä on vähän kuin yhtyeen kotipesä, onhan tuo Kokon Paavo Huttukylän poikia ja toimi takavuosina pitkään seuran puheenjohtajanakin, Hannu Iisakka, nuorisoseuran nykyinen vetäjä, kertoo.

Itse asiassa koko yhtyeen tarina alkoi samassa paikassa.

– Perustin kolmen kaverini kanssa vuonna 1969 bändin nimeltä Mafia, joka soitti silloisia suosikkeja, Beatlesia ja muuta, basisti Paavo Kokko kertoo.

– Parin vuoden päästä siirryimme soittamaan tanssimusiikkia, koska sille oli kysyntää.

Sarmas keikkaili pitkään, kunnes sen toiminta hiipui. Kiimingin Harmonikoista, jonka rytmiryhmän Kokko ja rumpali Väinö Karjalainen muodostavat, löytyivät tanssimusisointiin mielivät Hietala ja Miettunen.

Vuonna 2014 nykykokoonpanossa keikkailun aloittaneeseen Sarmakseen napattiin viidenneksi jäseneksi kitaristi Jarmo Kuure.

– Keikoille ei lähdetä ihan joka viikonloppu, pitää olla muutakin elämää, kun ollaan enin osa vielä päivätyössä, Hietala toteaa.

Hietala ja Miettunen ovat Nokian leivissä ja Kuure opettaa. Kokko ja Karjalainen ovat eläkkeeltä teknisistä ammateista.

Viisikon työmoraali on korkea: tiukat treenit pidetään kerran viikossa. Osaamisen arvostaminen kuuluukin muun muassa sujuvana stemmalauluna.

– Teemme sovitukset kappaleisiin itse, ja jotain ihan itse tehtyjä lauluja on pöytälaatikoissakin, Hietala paljastaa.

– Tilaamme myös juuri meille tehtyä musiikkia esimerkiksi parivaljakolta Erkki FrimanVexi Salmi.

– Toisaalta etsimme päivänvaloon unhoon jääneitä iskelmähelmiä, Miettunen kommentoi.

Ohjelmistoa rukataan koko ajan sellaiseksi, että klassikot saavat joukkoonsa sellaisia uudempia kappaleita, jotka ovat suosittuja.

Rumpalilla on oma erikoistehtävänsä, Hietala paljastaa. Karjalainen haistelee trendejä: käy ahkeraan tansseissa ja osaa raportoida, mikä kansaan menee.

Tanssi on Karjalaiselle paitsi mieluisaa, myös peruskuntoa ylläpitävää liikuntaa. Ikänsä hiihtolajeja harrastaneella rumpalilla näet on plakkarissaan parikymmentä maailmanmestaruusmitalia mäkihypystä ja yhdistetystä ikämiessarjoissa.

Tanssi-intoa näyttää olevan muillakin: autojen valokeilat pyyhkivät seurantalon pihaa jo kahdeksasta alkaen, vaikka Sarmaksen pojat eivät vielä soitakaan vaan Spotify.

– Taukomusiikin on oltava laadukasta, Hietala toteaa ja näpäyttää kännykästään soittolistan liikkeelle.

Puoli yhdeksältä tanssisalin tuolit ovat jo hyvin varattuja. Sarmas pujahtaa takahuoneesta estradille.

”Taas on tulppaaneita tulvillaan iloinen Amsterdam.

Duurivalssi pyyhkäisee yli Huttukylän nuorisoseurantalon salin.

Kun Kalevan kaksikko vajaa tunti myöhemmin jättää musikantit, on kansaa paikalla melkein kuin ilmaisten ämpäreiden jaossa.

Lisää verkossa. Katso kuvat. kaleva.fi

fakta

Kultamitaliyhtye

Syntyi 1969 aluksi nuorisomusiikkia soittaneeksi Mafiaksi, kunnes vaihtoi nimensä nykyiseksi Sarmakseksi ja ryhtyi tanssien tahdittajaksi.

Sarmas on keikkaillut 2014 alkaen miehityksellä Paavo Kokko, basso ja laulu, Jarmo Kuure, kitara ja laulu, Väinö Karjalainen, rummut, Juha Miettunen, digital-harmonikka ja Tatu Hietala harmonikka ja taustalaulu.

Voitti loppiaisena 2017 Vuoden tanssiyhtye -kilpailun.

Julkaissut Kesähäät-singlen ja valmistelee ensimmäistä pitkäsoittoaan.

Tulevat keikat

Seuraavan kerran Sarmas tanssittaa väkeä sunnuntaina 19.2. kello 13 Walon iltapäivätansseissa Oulun Koskelassa, perjantaina 24.2. kello 19–24 Kempeleen työväentalolla ja lauantaina 25.2. kello 20 Kuivaniemen nuorisoseuralla.

Yhtyeen kuulumisia voi seurata Facebookissa.

Koitelinkoskentiellä

Huttukylän nuorisoseuran talo, 29 kilometriä Oulun keskustasta ja 7 kilometriä Kuusamontien ja Koitelinkoskentien risteyksestä, tanssittaa kansaa syyskuun alusta huhtikuun loppuun joka toisena lauantaina.

200-neliöinen sali on valmistunut 2012. Talon vanhalla puolella on kahvio, joka tarjoaa tanssien aikana niin pullakahvit kuin oluenkin.

Taloa vuokrataan myös yksityistilaisuuksiin. Lisätietoa saa nuorisoseuran netti- ja Facebook-sivuilta.

Huttukylän nuorisoseuralla takahuone on kuin herroille. Paavo Kokon (edessä) ja Juha Miettusen kelpaa oikoa paidan kaulukset ja sukia tukka ennen asettumista yleisön eteen. Ennen illan soitantoa Huttukylän nuorisoseuran puheenjohtaja Hannu Iisakka (takana) tarjoaa Sarmaksen Väinö

Karjalaiselle (vas.), Tatu Hietalalle, Paavo Kokolle, Juha Miettuselle ja Jarmo Kuurelle perinteiset pullakahvit. Kuusi settiä, tarkkaan mietityt kokonaisuudet, on päivitetty kansioihin.

Rumpali Väinö Karjalainen ruuvaa pellit telineisiin.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 10.02.2017.