Tiedettä helpoimman kautta

Tietomaan uudessa näyttelyssä pääsee vertaamaan
ihmisen ja eläinten kykyjä.

anssi Väisänen teksti // Jukka-Pekka Moilanen kuvat

Kuka juoksee kolmentoista metrin matkan nopeimmin, sinä, hevonen, kana, sika, koira vai laiskiainen?

Sopii mennä mittaamaan Tietomaahan, jossa on juuri avattu uusi teemanäyttely Ihminen ja eläin – kykyjen koitos. Näyttelyssä voi monin tavoin verrata omia taitojaan siihen, mitä eri eläimet osaavat.

Näyttely on kotoisin Tshekistä, Techmania-tiedekeskuksesta, joka sijaitsee Plzenissä. Samasta paikasta oli kotoisin juuri purettu Movie world -näyttely.

– Ihminen on aina halunnut testata omia kykyjään eläimiä vastaan. Siitä saimme idean. Uskon, että näyttely kiinnostaa myös täällä Oulussa, Techmanian johtaja Vlastimil Volák sanoo ja vetäisee Käden nopeus -testissä näytön huippuunsa: 99,9 kilometriä tunnissa.

Samaa mieltä on Tietomaan näyttelyvastaava Jukka Pitkänen.

– Urheilunäyttelymme oli yläkerrassa 17 vuotta, kunnes se purettiin monen harmiksi puolitoista vuotta sitten. Tämä näyttely vastaa siihen haasteeseen: taas pääsee mittaamaan taitojaan.

Alussa Tietomaa oli museon tapainen tiedekeskus, jossa sai katsoa vaan ei koskea. Tiedehän on vakava asia.

– Kun aloitin sisällöntuottajana ja tiedottajana 24 vuotta sitten, minua ehdottomasti kiellettiin käyttämästä sanaa ”viihteellisyys” Tietomaan yhteydessä. Viisi vuotta meni, kunnes Euroopan foorumeillakin korostettiin, että älkää unohtako viihteellisyyttä. Nyt tänne tullaan viihtymään ja oppimaan samalla, Luupin yhteistyökoordinaattori Sampo Puoskari kertoo.

Jukka Pitkänen viettää tavallaan 25-vuotistaiteilijajuhlaansa. Sen verran on virkavuosia takana Tietomaassa.

– Moni sanoo, että se on jo liikaa samassa paikassa. Puolustaudun sillä, että kun meillä näyttely vaihtuu joka vuosi, aina on uusi työmaa edessä, Pitkänen sanoo.

– Ihminen on aina halunnut testata omia kykyjään eläimiä vastaan. Siitä saimme idean.

Vlastimil Volák

Techmania-tiedekeskuksen johtaja

– Parhaillaan esillä olevaa X vai Y – onko meissä eroja? -näyttelyä pidän henkilökohtaisena onnistumisenani. Siinä vertaillaan sukupuolten eroja: isoon kokonaisuuteen piilotettiin monia hyviä testiyksityiskohtia. Aihe on herkkä, mutta näyttely on ollut suosittu, tällä hetkellä sillä on jo yli 30 000 kävijää.

Sekä Pitkänen että Puoskari korostavat, että Tietomaassa tiede pyritään kansantajuistamaan, mennään helpoimman kautta.

– Eikä haittaa, jos huumoria on mukana.

– Tästä talosta on tehty lähtöä niin monta kertaa kuin minulla on virkavuosia. Mutta sokkeloisessa tilassa on omat viehätyksensä, se on salaperäisempi kuin hallimainen kompleksi. Vuosi sitten saimme onneksi tavarahissin. Se mahdollistaa, että voimme viedä vuokranäyttelyjä jopa neljänteen kerrokseen.

Jukka Pitkänen ei ole ainoa, jonka mielestä Oulu tarvitsee näkyvän matkailukohteen.

– En ole koskaan käsittänyt, miksi ei ole panostettu Tietomaahan ja laajennettu sitä rajusti todella vetäväksi matkailukohteeksi? Ympärivuotinen sisäkohde on otollinen paikka oppia kaikkea uutta mukavassa ympäristössä.

Pitkänen nostaa esimerkiksi Tarton tiedekeskuksen, joka osti vuosia sitten Tietomaasta joitakin vanhoja Speden spelit -laitteita.

– Täällä naurettiin, että mitähän tuosta tulee. Nyt Tarton tiedekeskus on Baltian suosituimpia matkailukohteita, kävijöitä 500 000 vuodessa. Siellä panostettiin eikä jämähdetty paikalleen.

Fakta

Tietomaa

Suomen ensimmäinen tiedekeskus Tietomaa on perustettu kesäkuussa vuonna 1988, joten ensi vuonna tulee täyteen

30 vuotta.

Osa Oulun kaupungin museo- ja tiedekeskus Luuppia, jonka muut yksiköt ovat Oulun taidemuseo, Pohjois-Pohjanmaan museo, Kierikkikeskus ja Turkansaaren ulkomuseo.

Näyttelypinta-ala on 2 100 neliömetriä.

Näyttelykohteita on yli 150, teemanäyttelyjä kuusi.

Kävijäennätys 74 567 henkilöä on vuodelta 2008, joka oli 25-vuotisjuhlavuosi. Viime vuonna kävijöitä oli

55 000.

Teemanäyttelyjä on järjestetty vuodesta 1993.

Juuri avattu teemanäyttely ”Ihminen ja eläin – kykyjen koitos” tarjoaa mahdollisuuden mitata voimiaan eläimiä vastaan.

Tietomaan näyttelyvastaava

Jukka Pitkänen yrittää kuunnella, mistä kaiuttimesta linnun viserrys tällä kertaa kuuluu. Vlastimil Volák vertaa sydämensä sykettä eläinten sykkeeseen.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 09.02.2017.