Ke

Taskilan Suolamänty kelottuu, mutta sinnittelee

Oulun

paksuin puu

Juttusarjassa kerrotaan ääripäistä Oulussa ja ympäristössä.

Oulun suuret ja erikoiset puut -julkaisussa vuodelta 1989 kaupungin paksuimmaksi tiedossa olevaksi puuksi kerrottiin Taskilan Suolamänty Koskelantien ja Suolamännyntien risteyksessä.

Rinnankorkeudelta mitattuna mänty oli 3,72 metriä ja pituus noin 21 metriä.

Oulun kaupungin maisema-arkkitehti Mirjam Larinkarin avustuksella puusta löytyi tuoreempiakin tietoja. Toimittaja Niilo Karhun vuonna 1995 julkaisemassa Vihreät jättiläiset: Suomen paksuimmat puut -kirjassa ”Koskelankylän suolamännyksi” nimetty puu on saanut lisää kokoa. Tuolloin ympärysmitaksi oli saatu 3,82 metriä ja korkeudeksi 23 metriä.

Karhun mittauksen perusteella Taskilan Suolamänty on maan kahdeksanneksi paksuin metsämänty. Tosin vuosia on vierähtänyt jo sen verran kirjan julkaisusta, että tieto ei enää välttämättä pidä paikkaansa.

Suolamänty on rauhoitettu ja kuuluu Oulun luonnonmuistomerkkeihin.

Markku Taskila on katsellut Suolamäntyä jo kohta 70 vuotta. Aiemmin puu kuului hänen pihapiiriinsä, nyt alue on kaupungin puistoa.

– En tiedä, kuinka vanha se lienee. Jotkut rohkeat sanoo, että noin 400 vuotta.

Puu toimi jo 1800-luvulla merimerkkinä. Koska majakkaa ei ollut, puuta kohti suuntaamalla purjelaivat välttivät karikot. Perimätiedon mukaan maanomistaja sai laivoilta suolaa, jos lupasi jättää männyn pystyyn.

– Purjelaivakaudella puu oli vielä pitempi, sillä salaman iskusta latva on katkennut. Nyt puu alkaa jo kelottua, mutta vielä siinä on vihreää.

Varsinkin kesäisin mäntyä käy ihailemassa paljon ihmisiä. Taskila on kertonut tarinaa Suolamännystä lukemattomia kertoja. Metsäradiossakin häntä on haastateltu.

Suolamänty ei ole ainoa muhkea mänty alueella. Ja kun Suolamännyntietä rakennettiin, sen tieltä kaadettiin isoja mäntyjä. Lieneekö maaperässä jotain niitä miellyttävää?

Vieläkin paksumpia metsämäntyjä löytyy Oulun liepeiltä. Hailuodossa Askelin sotamänty on Karhun mittausten mukaan ympärysmitaltaan 4,45 metriä.

Koko Suomen paksuin metsämänty taas sijaitsee Siikajoella. Tyvestään leveästi kaksihaaraisen puun tyven ympärysmitaksi Karhu sai 4,85 metriä.

Anne Helaakoski

Taskilan Suolamännyn

paksuudeksi saatiin

Kalevan epävirallisessa mittauksessa eilen tiistaina

3,65 metriä.

Mitta otettiin noin 1,70 metrin korkeudelta.

Tyvestä puu on

huomattavasti paksumpi.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 01.02.2017.