Niittyaron käkikellot muistetaan vieläkin

Liisa Laine

Oulu

Oulun ja koko Pohjois-Suomen ensimmäiset asuntomessut järjestettiin Niittyarossa vuonna 1976. Asuntoja rakennettiin 205, puolet pienkerrostaloihin ja toinen puoli rivi- ja omakotitaloihin.

Näytteillä oli 51 asuntoa ja kävijöitä 88 000.

Kylmä alkukesä uhkasi pilata tapahtuman alkuunsa. Pihatyöt olivat muutenkin myöhässä, eivätkä nurmikot ja istutukset ottaneet vihertääkseen.

Vaikutelmaa ei parantanut se, että entisen peltoalueen puusto oli luonnostaan heiveröistä.

Oikullinen sää jatkui ja jatkui, ja messujen avajaisetkin varauduttiin pitämään sisällä. Avajaispäivänä aurinko kuitenkin suvaitsi paistaa ja vieraat pysyivät kuivina.

Näyttelyasunnoissa virtasi väkeä. Osa ihasteli ja osa kummasteli. Harjakattojen alla portaissa kompuroitiin ja joidenkin mielestä rakentaminen oli suorastaan ”yltiöpäistä”. Ja että saunaan lasiovi?

Arkkitehtien Matti Anttosen ja Jorma Huuskon (Kaleva 12.8.1976) mielestä Oulun messut eivät tarjonneet mitään suurta muutosta tavanomaiseen rakentamiseen, mutta rohkeita yksittäisiä, onnistuneita kokeiluja kyllä löytyi.

Miehet olivat keränneet niistä listaakin: muun muassa puolilämmin katettu sisäpiha (Soutajantiellä), poikkeuksellisen tiiviisti rakennetut erillistalot (Niittyarontien ja Melojantien kulmassa), sivuasunnon erilaiset ratkaisuyritykset sekä pienkerrostalot.

Jälkeenpäin Niittyaron asuntomessut muistetaan erityisesti käkikellotyylistä ja siitä, että talon rakenteissa käytettiin teräsrunkoa. Omaa ilmettä toivat myös keskeiset piha- ja leikkipuistoalueet ja omakotitalojen kirkas väritys.

Vaikka vihreää oli messualueella nihkeästi, kokonaisuutena pihoja pidettiin onnistuneina. Erityisesti Niittyaron ytimenä olevia korttelipihoja kehuttiin ilmaviksi. Muutoin tiukka asemakaava oli puristanut tontit melko pieniksi, ja niiden saaminen toimiviksi oli vaikeaa.

Palvelut Niittyarossa olivat jo valmiiksi lähellä: koulut, kaupat, posti ja terveydenhoito löytyivät Koskelasta kävelymatkan päästä. Myös liikennejärjestelyjä pidettiin sujuvina ja koko aluetta näin varsin korkealuokkaisena asuinpaikkana.

Niittyarosta on sittemmin kehkeytynyt vehmas ja viehättävä. Kaikki talot eivät kuitenkaan kestäneet aikaa. Lämpövuotojen takia erääseen yhtiöön jouduttiin tekemään peruskorjaus jo viiden vuoden kuluttua, ja lopulta jouduttiin purkamaan talot pois kokonaan.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 18.02.2017.