Musiikin tarkoitus on yhdessä soittaminen

Sellisti Neel Kok paitsi opettaa myös rakentaa ja korjaa soittimia.

Itselleen hollantilaismuusikko osti syntymäpäivä-lahjaksi harpun.

Ulla Ingalsuo

Neel Kok on Kuusamossa vaikuttava sellisti. Lasten ja nuorten opettamisen lisäksi hän rakentaa ja korjaa soittimia. Mielellään konsertoiva hollantilainen hankki itselleen syntymäpäivälahjaksi harpun. Pasuunan hän osti viime kesänä, kun lääkäri kehotti treenaamaan keuhkoja. Kokin rakentama cembalo soi musiikkiopistolla viikoittain, ja opiston orkesterissa hän soittaa usein kontrabassoa.

– Musiikki on iloinen asia, ja sen tarkoitus on yhdessä soittaminen.

Juuri nyt työn alla on sello tyttärelle ja pari viulua. Suunnitelmissa on myös konserttisarja ja sävellyksiä, minkä lisäksi kesän musiikkileiri vaatii valtavasti työtä.

Soittajan kädessä taipuu instrumentti kuin instrumentti. Kok sanoo soittavansa kaikkia soittimia musiikin teorian kautta.

– Tiedän päässäni, että nyt tulee G ja sitten tulee H. Pitää vain tietää, missä kohdin soitinta mikin ääni sijaitsee. Ei tämän kovin vaikeaa ole, hymyilee mies, jonka mielestä musiikinopetuksessa teoriaa tärkeämpää on tunne ja hauskuus.

Hollannissa musiikkiopintonsa tehnyt Kok ei voinut kuvitellakaan opiskeluaikanaan ryhtyvänsä joskus opettajaksi. Mieli muuttui, kun hän meni naimisiin ja perheeseen syntyi seitsemän lasta.

– Olen oppinut tykkäämään heistä, Kok hymyilee.

Neel Kok on pidetty opettaja Kuusamossa, jossa hän on opettanut vuodesta 2011. Hän sanoo pitävänsä edelleen ihmeenä, että ”sai yli 50-vuotiaana ja ulkomaalaisena töitä Suomesta”.

Opettaessa Kokin pääsääntö on, että musiikin pitää olla kivaa. Hän kritisoi varovasti tapaa tehdä musiikista pääsy- ja teoriakokeita, kilpailuja ja arvosanoja.

– Pitää olla hyvin varovainen, kuinka paljon tällaista luokittelua tekee. Jokaisesta ei ole tarkoitus tehdä ammattimuusikkoa, ja lapset, jotka ovat harrastaneet jotakin instrumenttia edes jonkin aikaa, säilyttävät musiikin ymmärryksen läpi elämänsä. Tämä on tärkeää.

Oman vapaan seurakuntansa pastorina vuosien ajan Joensuussa toiminut Kok sanoo, että musiikissa on myös jotakin hengellistä.

– Se on Jumalan lahja ihmisille. Musiikin erilaisten ihmisten välille luoma yhteys on käsittämätön. Taivaassa on musiikkia, mutta onko siellä maalaustaidetta tai patsaita, sitä Raamattu ei kerro.

Neel Kok on perustanut Kuusamoon musiikkileiriyhdistyksen jatkamaan uhan alla olleen musiikkileirin monikymmenvuotista perinnettä.

– Kuusamon musiikkileirillä tehdään nyt asioita, jotka eivät ole mahdollisia arjessa. Soitamme kaikki tasavertaisina ja yhdessä erilaisina kokoonpanoina. Sovitukset valmistetaan niin, että aivan pieninkin leiriläinen pääsee osallistumaan.

Jaettu musiikkikokemus ja kehittymisen ilo on Kokin mukaan harrastuksessa eteenpäin vievä voima.

– Leirillä on mahdollisuus saada henkilökohtaista opetusta, mutta yleensä leiriläiset eivät halua sitä. Mieluummin he soittavat yhdessä aamusta iltaan. Näin voimme myös tehdä leiristä halvemman. Minä haluan, että kokemus musiikkileiristä on mahdollinen kaikille, Kok sanoo.

Fakta

Neel Kok

Ystäviensä myös renessanssimieheksi kutsuma Neel Kok on 56-vuotias hollantilainen muusikko.

Opettaa Kuusamon musiikkiopistossa sellonsoittoa, konsertoi soolosellistinä ja on mukana Debonair-barokkitriossa, säveltää, rakentaa ja korjaa soittimia sekä toimii myös
tilitoimistoyrittäjänä.

Asuu viikot Kuusamossa ja viikonloput perheensä luona Käsämän kylällä Liperissä. Perheeseen kuuluu puoliso, kielitieteilijä Maria Kok, ja seitsemän lasta.

Aloitti sellonsoiton 9-vuotiaana Maria Holin johdolla Deventerin musiikkiopistossa. Suoritti ammattitutkinnon Arnhemin musiikkiakatemiassa belgialaisen Robert Dispan johdolla.

Muutti Suomeen vuonna 1987 saatuaan viran Joensuun kaupunginorkesterin sellistinä. Opettanut Kuusamossa vuodesta 2011.

Neel Kokin pääinstrumentti on sello, jota hän opettaa Kuusamon musiikkiopistossa.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 10.02.2017.