”Hopsasaa ollaan Kopsasaa”

Musiikki ja mopoilu yhdistävät miehiä jo kolmessa sukupolvessa mopopoikakerhossa Raahessa.

Kylä ponnistaa

Parikymmentä raahelaista miestä kokoontuu Seppo Mehtälän autotalliin. Mehtälä näppäilee kontrabassoa, Pekka Mattila komppaa kitaralla, Matias Nordströmin haitarista kajahtaa sointuja. Antti Mattila pistää lauluksi, johon muut miehet yhtyvät. ”Olet karstapiikkinä sydämessäin”, laulaa lurauttavat Kopsan Mopopojat.

Vuonna 1969 Seppo Mehtälä perusti mopopoikakerhon, joka on täysissä voimissaan. Kerhon tarkoituksena on ollut käyttää vapaa-aika mahdollisimman hyvin hyödyksi ja mottona kulkee lause ”irti oravanpyörästä”. Alkuun kerho oli miehille keino päästä kotoa pois, eikä jäseneksi otettu poikamiehiä. Heidän kun katsottiin olevan muutenkin vapaita menemään mielensä mukaan. – Naisilla oli omat Tupperware-kutsunsa, meilläkin oli oltava jotain, Mehtälä sanoo.

Kopsan Mopopojat esiintyvät vuodessa vain viitisen kertaa. Antti Mattilan säveltämät ja sanoittamat laulut kertovat Kopsasta ja Mopopoikain elämästä.

– Kopsa on Raahen fyysinen ja henkinen keskus. Lähti Raahesta Vihantiin tai Vihannista Raaheen, aina Kopsa on keskellä, Antti Mattila kuvailee Kopsaa, 250 asukkaan maalaiskylää, joka on nykyään osa Raahea.

Jäseneksi Kopsan Mopopoikiin pääsee vain kutsusta. On omistettava oma mopo ja osoitettava erityistä mopopoikuutta. – Kolme viikkoa ajelin Sepon talon nurkilla, että hän varmasti näkee, lyömäsoitintaiteilija Petri Haikara muistelee. Sinnikäs yritys palkittiin lopulta kutsulla jäseneksi.

Seppo Mehtälä on alusta lähtien ollut kerhon puheenjohtaja ja pesti on elinikäinen. Mehtälöitä Mopopojissa on jo kolmessa sukupolvessa, sillä Sepon poika Tommi Mehtälä ja pojanpoika Topi Mehtälä kuuluvat myös kerhoon.

Autotallin täyttää vilkas puheensorina ja pappamopot. Kahvi ja pannari maistuvat. Vaikka Mehtälän autotalli on mopopoikien treenikämppä, on harvinaista kuulla heidän soittavan siellä. Miehet kun eivät harjoittele lainkaan, vaan soittavat vain keikoilla. – Vaimot paistavat heti pannaria kun kuulevat, että meillä on tapaaminen.

Nyt miehet kuitenkin tarttuvat jälleen soittimiinsa ja autotallin täyttää ”Mopedi saa maan alla rullaamaan”.

Kolme vuotta sitten Mopopojat julkaisivat levyn Hopsasaa. Keikkailun välillä saattaa olla vuosi tai pari taukoa. Sitten tulee soitto, että seuraavana päivänä on keikka. Vaikka kerhossa on parikymmentä aktiivijäsentä, koskaan ei tiedä moniko ilmestyy keikalle. Kun muut bändit jännittävät tuleeko keikalle yleisöä, Mopopojat jännittävät tuleeko esiintyjiä. Esiintyminen ei miehiä jännitä.

– Jos oltaisiin harjoiteltu, niin voisi ehkä jännittää, tuumii Antti Mattila.

Siitä Mopopojat ovat yhtä mieltä, että yksi syy vuosikymmenten jatkuvuudelle on kerhon epävirallisuus. Ei ole pakollisia kokouksia eikä velvoitteita. Tavoitteena Mopopojilla on alusta alkaen ollut pyrkimys ehdottomaan raittiuteen, mutta sitä ei olla vielä saavutettu. – Rima laitettiin niin korkealle, että se ei heti tule vastaan.

Fatima Mattila

Journalismin opiskelija Oulun ammattikorkeakoulussa.

Fakta

Rekisteröimätön
kerho

Kopsan Mopopoikain jäseneksi kutsutaan. Jäsenen tulee omistaa mopo ja osoittaa mopopoikuutta.

Perinteiset tapaninpäivän jääajot loppiaisen ja pääsiäisen välillä.

Pilikihtimiskilipailut maaliskuussa.

Kaiteitten yö, Kopsan Hongiston sillalla taiteiden yön aikaan. Siltatanssit ja ”sillan alla olon” -maailmanmestaruuskilpailut.

Mopoilla-ajo Oulaisten Wanhan Woiman päiville.

Kopsan Mopopoikain laulut ovat Mänty Äntyn eli Antti Mattilan käsialaa. Yhtye ei harjoittele lainkaan, koska silloin ei tarvitse jännittää keikoilla. Vuosittain ajetaan Kopsan Mopopoikain perinteiset tapaninpäivän jääajot. Ne ajoittuvat loppiaisen ja pääsiäisen väliseen aikaan. fatima Mattila

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 27.02.2017.