Bingo on epävarma jatkostaan

Kulttuuribingon ylläpitämälle vaihtoehtoiselle kulttuuritilalle pitää löytää uusi paikka, kun Oulun Järjestötaloa aletaan remontoida ja purkaa. Helppoa uuden paikan löytäminen ei ole.

Riitta Taulavuori,
tekstit ja kuva

Kulttuuriyhdistys Kulttuuribingon ylläpitämän Bingon toiminta voi pahimmassa tapauksessa loppua vuodenvaihteessa, ellei sille löydy korvaavia tiloja Oulun keskustasta, sanoo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Taija Jyrkäs.

Vaihtoehtoista kulttuuriolohuonetta pyörittävä Kulttuuribingo on vuokralaisena Oulun Järjestötalossa, jonka Oulun Järjestöyhdistys myy alkuviikosta kerrotun uutisen mukaan Rakennuskartio Oy:lle. Rakennukset siirtyvät uudelle omistajalle ensi vuoden alussa. Järjestöyhdistyksen on irtisanottava vuokrasopimuksensa siihen mennessä.

Uusi omistaja remontoi Järjestötalon vanhimman, jugendtyylisen osan sekä rakentaa purettavien siipirakennusten paikalle uusia asuinkerrostaloja. Bingo sijaitsee purettavassa siipiosassa Mäkelininkatu 29:ssä.

Kun kohde jonkun vuoden päästä valmistuu, Järjestöyhdistys voi kauppakirjaan kirjatun option mukaan käyttää halutessaan etuosto-oikeutta ja hankkia siitä tiloja itselleen.

Huonoon kuntoon päässeen Järjestötalon myynti ei ole tullut Kulttuuribingolle täytenä yllätyksenä.

– Korvaavien tilojen löytyminen nykymuotoiselle Bingolle Oulun keskustasta on kuitenkin haastavaa vuokrakustannustenkin vuoksi, Jyrkäs sanoo.

– Ellei sitten löydetä jotain mesenaattia, joka lähtee tukemaan meitä sellaisella vuokrasopimuksella kuin Oulun Järjestöyhdistys on tähän asti tukenut.

Löytyisikö korvaava paikka helpommin keskustan ulkopuolelta?

– Keskustan ulkopuolella Välivainiolla toimii nykyään jo Tilaa Kulttuurille ry:n hallinnoima Tukikohta. Ei ehkä kannata lähteä tekemään toista sellaista kilpailijaksi, Jyrkäs huomauttaa.

Talon purkamisen myötä katukuvasta katoaa myös ruotsinsaamelaisen taiteilijan Anders Sunnan talon päätyseinään viime syksynä maalaama teos Kansan Tahto. Teoksen tilasi Kulttuuribingo.

– Teknisesti ei taida olla mahdollista säilyttää maalausta, Rakennuskartion hankejohtaja Eljas Kauppila arvioi.

Hän ei kuitenkaan pidä mahdottomana ajatusta, että rakennettavan talon seinään haettaisiin lupa uudelle seinämaalaukselle.

Kulttuuribingon toiminta alkoi entisen Tähti-Bingon tiloissa Mäkelininkatu 29:ssä keväällä 2011. Alkusysäys saatiin Veeran Verstaan työpajanuorten taidenäyttelystä, joka pidettiin vanhoissa bingotiloissa.

Vuonna 2002 Järjestötalon vuokralaisena aloittanut Veeran Verstas ehti toimia välillä parissa muussakin osoitteessa, kunnes se palasi synnynsijoilleen viime vuonna.

– Meillä on ollut edelleen sen kanssa sellainen ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimus. Ollaan vuoroin lainaamassa videotykkejä, projektoreita, tuoleja ja maalaustelineitä toisiltamme, kertoo Tiina Pehkonen.

Pehkonen koordinoi Kulttuuribingon vetämää pohjoisen alakulttuurin yhteistyöprojektia Northern Underground Art Networkia ja hän on toiminut aiemmin paikan bingoemäntänä.

Nykyinen bingoemäntä Noora Appelgrén aloitti tehtävässään tässä kuussa.

Molemmat myöntävät, että Bingon tulevaisuus askarruttaa.

Bingossa on taiteilijoiden ja muusikoiden työskentelytiloja sekä enemmän tai vähemmän vaihtoehtoisen taiteen galleria.

Lisäksi siellä on muun muassa t-paitoja, koruja ja äänitteitä myyvä kulttuurikauppa sekä vapaa olohuonetila, jonne voi tulla lukemaan lehtiä, tapaamaan ihmisiä ja heittelemään ideoita eteenpäin vietäviksi.

Iltaisin tilassa järjestetään eri kulttuuriyhdistysten ja -toimijoiden voimin muun muassa työpajoja, konsertteja, elokuvailtoja ja keskustelutilaisuuksia.

Uutena virityksenä on alettu miettiä reppureissaajille ja omatoimimatkailijoille suunnattua vaihtoehtoista matkailuinfoa.

Bingon toimintaa tukevat Niilo Helanderin Säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Koneen Säätiö, Oulun Järjestöyhdistys ja Oulun kaupunki.

Bingossa on työskentelytiloja, galleria, kauppa ja yhteinen kulttuuriolohuone. Anders Sunnan seinämaalaus katoaa purkamisen myötä. Maiju Pohjanheimo Bingoon on jäänyt muistoksi

Tähti-Bingon ajoilta bingolipukkeita.

Niitä voisi käyttää esimerkiksi

keikkojen pääsylippuina, miettii

bingoemäntä Noora Appelgrén (vas.).

Tiina Pehkonen pitelee käsissään

NUAN65-hankkeen karttaa.

Taustalla näkyvä ristisanatehtävä

on Evi Damianakin ja Sara Riesenmeyn

teos näyttelystä All You Need Is...

NUAN65 suuntaa Bingosta pohjoiseen

Kulttuuriyhdistys Kulttuuribingon vetämä ja muotoilija Tiina Pehkosen koordinoima Northern Underground Art Network (NUAN65) on kaksi- ja puolivuotinen hanke, joka tuo yhteen pohjoiset alakulttuurin toimijat Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä.

NUAN65 on pohjoisten alueiden taiteilijoiden yhteistyöverkosto, seminaarisarja ja kohdemaissa kiertävä näyttely.

Hankkeen tavoitteena on lisätä pohjoista yhteistyötä ja vapaata liikkuvuutta eri maiden taiteilijoiden, muusikoiden ja muiden kulttuurin tekijöiden välille. Projektin aikana järjestetään taiteilijavaihtoa maiden välillä sekä toteutetaan taiteen produktioita.

Hankkeen ideana on kääntää maantieteellinen kartta päälaelleen ja pakottaa katseet etelän kasvukeskuksista pohjoisen periferiaan. Hanke myös kyseenalaistaa totuttuja näkökulmia, muuttoliikettä, metsittymistä ja toiseutta.

Lisäksi sen on tarkoituksena on osoittaa, miten pienet taiteilijavetoiset yhteisöt pystyvät vetämään mittavan kansainvälisen hankkeen tilaisuuden saatuaan.

Verkoston taiteilijoiden ensimmäistä yhteistapaamista Pehkonen suunnittelee Ouluun jo ensi kesäksi.

Koneen Säätiö on myöntänyt hankkeelle 8 500 euron rahoituksen, joka kestää heinäkuun loppuun saakka.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 25.02.2017.