Asuntomessut kaupungin- varikolle?

Tavoitteena vuosi 2025.

Hakemusta ei vielä ole jätetty, mutta asiasta neuvotellaan.

Sopiva paikka on jo tiedossa: vanha kaupunginvarikko Tuirassa ja sen vastapäinen ranta Hartaanselän toisella puolen.

Liisa Laine

Oulu

Oulun vanhan kaupunginvarikon ja vastapäisen Vaakunakylän alueelle Hartaanselän molemmin puolin havitellaan vuoden 2025 asuntomessuja. Niiden teema voisi painottua kerrostaloasumiseen.

Mitään poliittisia päätöksiä asiasta ei vielä ole, mutta Suomen asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaalalta on jo varmistettu, ettei esteitä hakemiselle ole, eikä kyseisiä asuntomessuja ole vielä kenellekään luvattu.

Yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki käy maaliskuun alkupuolella tarkemmat neuvottelut Tuomaalan kanssa, ja sen jälkeen asia menee poliitikkojen päätettäväksi.

Oulu kasvaa vauhdikkaasti Toppilassa ja Länsi-Tuirassa. Alue on muuttunut viime vuosina silmissä, kun entiselle teollisuusalueelle ja sen laitamille on rakennettu hulppeita kerrostaloja.

Vanha kaupunginvarikko tyhjenee ensi vuoden aikana. Yleiskaavassa sen paikalle on merkitty kerrostaloja, samoin on laita vastarannalla Hietasaaren puolella, jossa tällä hetkellä on pieni Vaakunakylän venesatama.

Kaupunginvarikon pitkä, tiivis tiiliseinä on rajannut varikon ja konekeskuksen omiin oloihinsa. Kun rakennukset puretaan, tontilta avautuu etelän suuntaan huikea vesinäkymä Hartaanselälle.

Paikan kiinnostavuus ei kuitenkaan perustu pelkästään sen hulppeaan sijaintiin.

– Vuonna 2025 messuvieraille voitaisiin muutenkin esitellä aivan erilainen Oulu, toivoo Matti Matinheikki.

Meneillään on nimittäin useita hankkeita, jotka on nivottu yhteen vetovoimainen kaupunki -vision alle. Asuntomessujen hakeminen on vain yksi osa sitä.

Matinheikin mielestä se olisi kuitenkin piste iin päällä: saataisiin sellaista näkyvyyttä, jota ei muuten rahallakaan saisi.

Koko paketti on tulossa maaliskuussa päättäjien pöydälle.

Asuntomessujen lisäksi olisi esimerkiksi tarkoitus saada jo tänä vuonna vireille sekä Raatin kaupungin puoleisen rannan asuntorakentaminen ja viereisen Linnansaaren Löylymaailma. Kuusisaaren kunnostus valmistuu tänä vuonna.

– Kaikkien näiden hankkeiden luonteva jatko olisi kaupunginvarikon ja Vaakunakylän rakentaminen.

Jos tontinluovutuskilpailu Raatin ja Linnansaaren hankkeisiin toteutuisi tänä vuonna, asemakaavoitus alkaisi ensi vuonna ja toteuttamaan päästäisiin 2019–2020.

Aikaa vuoteen 2025 olisi riittävästi, ja asuntomessuihin mennessä suiston saarien kehittäminen ja erilainen Oulu olisi valmis.

Kaupunginvarikon poistuminen on ollut tiedossa vuosia. Alueen uusi käyttö on kiinnostanut muitakin kuin asuinrakentajia.

Yleiskaavassa se on merkitty kerrostalovaltaiseksi asuntoalueeksi AK, eli se on varattu pääasiassa asuinkerrostaloille.

Kaavamerkintä kuitenkin sallii myös ympäristöhäiriöitä aiheuttamattomien palvelu- ja työpaikkatoimintojen rakentamisen.

Kulttuuritoiminnotkin siis tämän puolesta sopisivat alueelle, jos niistä ei synny melua. Erilaista yhteisöllistä kulttuuritoimintaa alueelle visioitiin muun muassa Kalevan jutussa vuonna 2011. Jäisikö sellaiselle mitään osaa?

– Rannat jäisivät yhteiseen käyttöön, mutta varsinaisten toimintojen toteuttamiseksi tila voi käydä vähiin. Näin äkkituntumalta arvioisin, että läheinen Tukkisaari voisi olla siinä mielessä parempi vaihtoehto, pohtii Matinheikki.

Lisäksi Matinheikki muistuttaa, että kaupunginvarikon selän taakse lähinaapuriin rakennetaan parhaillaan Lipporantaa, Coronarian senioriasumiseen painottuvaa kokonaisuutta, jossa on myös yhteisöllisiä elementtejä mukana.

Matinheikki toivoo, että vetovoimahankkeet ottavat tulta.

– Niillä saataisiin nopeita vaikutuksia. Moniin keskustan kehittämisen visioihin menee helposti 15–20 vuotta.

Hietasaareen mennessä ei voi olla huomaamatta massiivista, puolikaaren muotoista tiilimuuria. Muuri on Oulun kaupunginvarikon seinää, joka on sulkenut varikon ja konekeskuksen omiin oloihinsa. Varikko puretaan ensi
vuonna. Nuottasaaren teollisuusalueen asemakaavassa varikkotoiminnalle on varattu oma alueensa, mutta kaupungilla ei ole sille tarvetta.
Oulun ensimmäiset asuntomessut järjestettiin kesällä 1976 Niittyarossa. Kevättalvella rakennustyöt olivat kuumimmillaan. Näkymä Vaakunakylän rannasta Länsi-Tuiraan. Vaakunakylässä on tällä hetkellä pieni venesatama. JUha Tolonen/Arkisto

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 18.02.2017.