Anders Wentin vaihtaa maisemaa

Ouluun jää Kokkolan miehestä
muistoksi useita huippukunnossa
olevia suojelurakennuksia.

Kari Sankala

Oulu

Suomenruotsalaisten toimintaa Oulussa pitkään pyörittänyt Svenska Kulturens Vänner -yhdistyksen toiminnanjohtaja Anders Wentin on jättämässä kaupungin.

– Kaikki tapahtuu hyvässä hengessä. Tein itse esityksen muutoksesta.

Viimeisen parin vuoden aikana julkisen rahoituksen vähentyminen on vaikuttanut SKV:hen.

– Se asettaa painetta meidän toiminnalle Sepänkadulla. SKV tehostaa toimintaansa ja lakkauttaa toiminnanjohtajan tehtävät, Wentin kertoo.

– Olen toukokuun lopulla viimeistä kertaa töissä Oulussa. Työsuhde päättyy syksyllä.

Mitä Wentin tekee jatkossa? Se on vielä auki, mutta mieli hamuaa etelän lämpimään.

Edessä on mahdollisesti muutto ulkomaille pakoon Suomen talvea.

– Lähden piakkoin Kreetalle katsomaan taloa. Kreetalta voisi hyvinkin löytyä työtä matkailualalta niin suomen- kuin ruotsinkielisten parista. En kuitenkaan ensisijaisesti havittele töitä, koska Kreetalla pärjää vähemmälläkin.

Myös vaimo on innostunut ajatuksesta. Viimeiset viisitoista vuotta Anders Wentin on viettänyt matkalaukkuelämää kahden kaupungin välillä. Jossakin vaiheessa perhe asui Oulussa, mutta ei viihtynyt.

– Kreetalle siirtymisessä ei ole kummaa siksikään, koska meillä on perheen harrastuksena ollut matkustaminen.

Ouluun Anders Wentin tuli ensimmäisen kerran vuonna 1986.

Hänen piti alun perin työskennellä Oulussa vain vuosi opettajan sijaisena. Vuodesta 1996 hän on työskennellyt koulun rehtorina ja vuodesta 2002 SKV:n toiminnanjohtajana.

– Se täytyy tunnustaa, etten ole koskaan oikein kotiutunut Ouluun.

– OLS ei ollut poikieni jalkapallojoukkue, vaan kyllä se oli GBK (Gamlakarleby Bollklubb).

Wentin näkee työnsä kannalta olleen eduksi, että oululaiset piirit eivät ole olleet rasitteena. Suomenruotsalaisena on voinut olla jollakin tapaa erillään.

– Oulusta minulle jää hyvä mieli. Kaupungissa minut on otettu hyvin vastaan. Sama koskee työtäni. Olen saanut tukea kaupungilta ja sen hallinnolta, rakennusvalvonnalta ja opetustoimelta.

– Työni ei ole ollut mikään yhden miehen show. Nöyrällä asenteella ja hyvien yhteistyökumppanien kanssa tässä on edetty.

– Olen ollut etuoikeutettu tapaamaan ihmisiä, joilta olen oppinut paljon. Rakennusvalvonnan Tapani Mäkikyrö oli aivan ilmiömäinen neuvottelija. Hän löysi aina peruskorjauksissa tien edetä museoviraston ja elyjen kanssa.

Sama linja jatkuu, kun Snellmanin talon ulkorakennukseen saadaan peruskorjata koulun tarpeisiin veisto- ja musiikkiluokat.

– Kompromissi löytyi.

Snellmanin talo ja sen ulkorakennus on viimeisin kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde, jonka säilyttämiseen ja oikeaan käyttöön Wentinillä on ollut vaikutusta.

Senaatti-Kiinteistöt myi Snellmanin talon SKV:lle vuonna 2014. Muita halukkaita ottajia ei ollut suojelutalolle.

– Rakennuksen hyvä kunto yllätti meidät. Suurta remonttia ei tarvittu.

Wentinin jäljiltä oululaisille jää lukuisia hienoja, kunnostettuja rakennuksia aikaisemmilta vuosisadoilta.

– Reinilän talo taitaa olla minulle rakkain. Sen kunnostus valmistui vuonna 2004. SKV ei enää omista Reinilää, mutta se on hyvissä käsissä Tutoris Oy:llä.

– Oli kiva nähdä, kuinka Reinilän talo taipui lastentarhaksi. Piharakennus saatiin muuttaa asunnoksi ja saunaksi.

Reinilän talossa järjestettiin runsaasti myös iltatilaisuuksia. Wentin muistelee kirjanneensa yhtenä vuonna 260 tapahtumaa.

– Reinilän kunnostuksen kannalta ratkaisevaa oli kaupungin avustus.

Wentinillä ja SKV:llä on ollut tekemistä vuodesta 2006 myös naapurissa olevan Nykäsenojan talon kanssa. Talo on ollut vuoden päivät myynnissä.

Aivan ensimmäisenä kunnostuksen ja lisärakentamisen kohteina olivat ruotsinkielisen koulun rakennukset Sepänkatu 7:ssä.

Oma projektinsa on ollut Weckmanin talo Sepänkatu 9:ssä. Aiemmin mainittu Snellmanin talo kuuluu Kirkkokadun puolella samaan kortteliin.

– Stora Ensolta oli oikea kulttuuriteko, kun yhtiö pitkien neuvottelujen jälkeen myi Weckmanin talon meille. Kilpailijoita oli neljä viisi.

Anders Wentinin luotsaama Svenska privatskolan i Uleåborg on Oulun vanhin toimiva koulu.

Kun Wentin aloitti rehtorina 1996, koulussa oli 100 oppilasta ja 25 päiväkotilasta. Tällä hetkellä varhaiskasvatuksessa on 55 lasta, perusopetuksessa 160 ja lukiossa 54.

– Oulu on vetänyt Etelä-Suomesta tulijoita, jotka ovat panneet lapsensa meille kouluun. Kyse on kielitaidon arvostuksesta.

– Elämässä on kolme vaihetta. Lapsuus ja nuoruus, perhe ja lapset. Edessäni on paras vaihe, jolloin saa olla oman itsensä herra, Anders Wentin listaa.

– Nöyrin ja kiitollisin mielin on oltava. Vaimoni on mahdollistanut työni. Hän oli 15 vuotta kotona, kun minä olen ollut viikot matkalaukkutöissä Oulussa.

– Kun miettii kuluneita vuosia, niin ruuanlaitto kiinnostaisi, jos elämän voisi aloittaa uudestaan. Ehkäpä on vielä joskus taverna Kreetalla.

Kreeta on Wentinin unelmissa, koska hänellä on saarella paikallisia tuttavia.

– Tietää, mihin on menossa.

Fakta

Anders Wentin

Syntynyt 1965, asuu Kokkolassa.

Vaimo ja neljä poikaa.

Toiminut Oulussa SKV:n (Svenska Kulturens Vänner) toiminnanjohtajana vuodesta 2002. Sitä ennen Svenska privatskolan i Uleåborgin rehtori.

Kasvatustieteen maisteri.

Merimiesammattikoulusta valmistunut puolimatruusi.

Harrastaa ja seuraa jalkapalloa henkeen ja vereen.

Osa Snellmanin kauppahuoneesta on säästynyt jopa vuoden 1822 Oulun palosta. Nykyään rakennus on Svenska privatskolanin päiväkotina. Sepänkadun ja Kirkkokadun kulmauksessa sijaitseva Weckmanin talo rakennettiin vuonna 1902 jugendiin ja muutettiin myöhemmin funkistyyliseksi. Nykyään se toimii kouluna ja juhlatiloina. Kesäkuun lopulla 2004 Anders Wentin tarkasti juuri remontoidun Reinilän talon terassia. Talon vanhimmat osat ovat vuodelta 1825. Anders Wentin on tehnyt parin viime vuosikymmenen aikana merkittävää työtä vanhojen oululaisten rakennusten pelastajana.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 20.02.2017.