Uusia vaihto- ehtoja Oulun kouluista

Kolme mallia plus kehittyvä nykytila päätöksenteon pohjaksi.

Kansalaiskeskustelu käyntiin ensi viikolla Oulun raadilla.

Valtuutetut tutustuivat vaihtoehtoihin maanantaina.

Liisa Laine

Oulu

Oulun kouluverkosta on laadittu uusia vaihtoehtoja, joiden tavoitteena on karsia tiloja ja säästyä uusien koulujen rakentamiselta. Sivistys- ja kulttuuripalvelujen laatimaa selvitystä käsiteltiin maanantaina suljetuin ovin Oulun kaupunginvaltuuston seminaarissa.

Ainakin osa seminaarissa mukana olleista poliitikoista oli sitä mieltä, ettei todellisia vaihtoehtoja nytkään esitetty. Erityisesti tyytymättömyyttä oli liittyneiden kuntien valtuutetuissa.

Silmiinpistävää on, että syksyllä hämminkiä aiheuttanut kampus-sana on siivottu melko tarkkaan malleista pois.

Pohjana on kolme erilaista lu-
kiomallia ja kehittyvä nykytila. Syksyllä esiteltiin vain yksi perusmalli, jolla tosin olisi voinut olla monia erilaisia seurannaisvaikutuksia.

Vaihtoehdoissa nousee pohdittavaksi uutena ajatuksena muun muassa Oulun suomalaisen yhteiskoulun lukion (OSYK) yhdistäminen Kaukovainion lukioksi yhdessä Haukiputaan lukion ja Madetojan musiikkilukion kanssa.

Kouluverkkoratkaisu irrotettiin joulukuussa budjettikäsittelystä kevääseen. Virkamiehet ovat laatineet pikavauhtia lisää vaihtoehtoja, joiden pohjalta käydään myös kansalaiskeskustelu. Ensimmäinen Oulun Raati on ensi torstaina Kiimingissä. Nettikysely on jo toteutettu.

Päätökset on määrä tehdä viimeistään maaliskuussa.

Ideana on, että kaupungin kymmenestä nykyisestä päivälukiosta tavalla tai toisella tiivistyvä lukioverkko vapauttaa tiloja perusopetuksen käyttöön. Peruskoululaisten määrä kasvaa noin 2000:lla vuoteen 2020.

Tiivistyvässä lukiomallissa Kiimingin, Laanilan ja Oulunsalon lukiot yhdistyisivät Raksilan lukioksi. Syksyn malliin verrattuna Haukiputaan lukio jäisi entisille sijoilleen. Perusopetuksessa lakkautettaisiin Salonpään koulu Oulunsalossa, Santaholma ja Parkumäki Haukiputaalla sekä Kiimingin pienet koulut.

Mallin säästöiksi arvioidaan 1,4 miljoonaa euroa vuodessa.

Keskitetty lukiomalli muistuttaa syksyllä esiteltyä kampusmallia, mutta on täsmällisempi. Lakkaavina yksiköinä mainitaan muun muassa Madetojan musiikkilukio, jonka kohtaloa ei syksyllä osattu arvioida. Tässä mallissa kaikki Oulun lukiot olisivat kanta-Oulussa.

Säästöt olisivat yhteensä noin 1,9 miljoonaa euroa vuodessa.

Viiden lukion mallissa OSYK:sta, Haukiputaan lukiosta ja Madetojan musiikkilukiosta muodostettaisiin Kaukovainion lukio. Tilakysymys on auki. Kaikki lukiot olisivat kanta-Oulussa. Säästöä ei ole euromääräisesti arvioitu, mutta sen arvioidaan jäävän muita pienemmäksi.

Fakta

Lukioista riippumattomat suunnitelmat

1.8.2016: Parkumäen oppilaat siirtyvät Martinniemen koululle, Hietalanmäen oppilaat Kellon koululle ja Ylikylän oppilaat Huttukylän ja Kiiminkijoen koululle.

1.1.2017: Heinätorin koulu ja Kajaanintulli koulu yhdistetään hallinnollisesti.

1.8.2017: Kuivasjärven ja Pöllönkankaan koulut yhdistetään hallinnollisesti. Merikosken yläaste lakkautetaan.

1.8.2018: Kuivasojan oppilaat Rajakylän kouluun.

Kehittyvä nykytila eli ”satelliittimalli”

Liisa Laine

Oulu

Jos kouluverkkoa kehitettäisiin nykyiseltä pohjalta, yhdistyisivät vain Pateniemen ja Merikosken lukiot. Muut säilyisivät entisillä sijoillaan, eikä niistä heltiäisi tiloja perusopetukselle. Yhteistyötä tehtäisiin pienissä reaaliaineissa, yhteisellä kielitarjottimella ja vaihtojaksoilla.

Oulunsalossa jatkuisi pohdinta, korjataanko Salonpään koulu vai ei. Jos koulusta luovutaan, oppilaat ohjataan Niemenrantaan, jonne rakennetaan lisää tilaa.

Kiimingissä edessä on Jokirannan tilojen peruskorjaus ja erikoisluokkien laajennus sekä Ylikylän lakkautus. Ylikylän oppilaat siirtyvät Huttukylän ja Kiiminkijoen kouluihin. Jos Huttukylän ja Tirinkylän kouluista luovutaan, tarvitaan lisätilat 180 oppilaalle.

Haukiputaalla Länsituulen koulun yläkoululaisille tarvittaisiin lisää tilaa. Santaholmasta kuitenkin luovuttaisiin, jolloin oppilaat palaisivat Länsituulen pääkoululle. Parkumäen koulu lakkautettaisiin.

Pateniemen lukioon sijoittuisivat joko Kuivasojan oppilaat tai Ritaharjun yläkoululaiset.

Tuirassa Merikosken yläaste lakkaa ja Tuiran alueen yläkouluikäiset oppilaat sijoittuvat Terva-Toppilan, Laanilan ja Myllytullin kouluihin. Kaikki yläkoulut ovat silloin täynnä, eikä kasvavalle oppilasmäärälle ole tilaa.

Tuiran alakoulun uudempi rakennus puretaan ja tilalle rakennetaan yhteiset tilat Tuiran alakoululle ja Leinonpuiston yksikölle.

Koskelan kirjastolle pitäisi löytää erilliset tilat ja Terva-Toppilan alakoulu on remontoitava.

Pohjankartanossa yläasteen ja lukion oppilasmäärä säilyisi ennallaan. Teuvo Pakkalan koulun siirtyminen Pohjankartanoon edellyttäisi tilojen vapautumista joko kirjastolta, Oulun konservatoriolta tai Oulu-opistolta. Lintulammen kouluun tarvitaan peruskorjaus.

Säästöiksi arvioidaan noin 200 000 euroa vuodessa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva