Tuomiokirkkokuoro hakee uutta alkua

Perinteikkäässä kirkkokuorossa havahduttiin siihen, miten ikääntyminen heijastuu laulamisen tasoon.

Riitta Taulavuori

Mitä tehdä, kun kuorolaisten keski-ikä vain nousee, eikä kuoro pysty harjoittelemaan täysipainoisesti enää uutta moniäänistä lauluohjelmistoa? Entäpä kun kuoro sattuu olemaan vielä perinteikäs, kuten vuonna 1934 perustettu Oulun Tuomiokirkkokuoro – annetaanko sen harmaantua ja hiipua laulajiensa mukana vai uudistetaanko sitä rajulla otteella?

Tuomiokirkkokuorossa toiminnan jatkamisesta on keskusteltu noin puolentoista vuoden ajan, ja kuorolaiset ovat myös äänestäneet asiasta.

– Enemmistö kuorolaisista on sitä mieltä, että valitaan uusi kuoroporukka koelaulujen kautta. Tarkoituksena on koota kuoro, joka pystyy esittämään edelleen haasteellista neliäänistä materiaalia, kertoo Tuomiokirkkokuoron taiteellinen johtaja, tuomiokirkkoseurakunnan kanttori Henna-Mari Sivula.

Hän itse olisi ollut halukas jatkamaan myös nykyisten kuorolaisten ja laulajille helpompien yksiäänisten laulujen kanssa.

Uuden sekakuoron tavoitteena on rikastuttaa tuomiokirkkoseurakunnan jumalanpalveluselämää ja esiintyä seurakunnallisissa tilaisuuksissa. Kuoro on ensisijaisesti tarkoitettu työikäisille, kuorolaulua jo aiemmin harrastaneille laulajille. Kuorolaisilta odotetaan myös kohtuullista nuotinlukutaitoa.

Kuoron lisäksi tuomiokirkkoseurakuntaan ollaan kevään kuluessa kokoamassa uutta lauluyhtyettä, joka on tarkoitettu pidempään kuoro- tai yksinlaulua harrastaneille työikäisille laulajille. Myös tähän pyritään koelaulujen kautta.

Tuomiokirkkoseurakuntaan koottavasta uudesta sekakuorosta on lisätietoja Oulun seurakuntien nettisivuilla, joilla esitellään lyhyesti myös muut seurakunnissa toimivat kuorot ja kokoonpanot.

Sivulan mukaan on tärkeää, että jokaisella lauluhaluisella on paikka, missä saa laulaa hyvällä mielellä. Tästä syystä tuomiokirkkoseurakunnassa on äskettäin aloittanut eläkeikäisille tarkoitettu ”vapaan laulun paikka”, jollaisia on myös muissa seurakunnissa.

Joka toinen viikko kokoontuvassa senioreiden laulupiirissä lauletaan yhdessä muun muassa virsiä ja vanhoja hengellisiä lauluja.

– Ensimmäisellä kerralla mukana oli runsaat 80 laulajaa, ja myös toisella kerralla osallistujia oli paikalla runsaasti.

Keskustelut kuoron tulevaisuudesta ovat heijastuneet myös Oulun Tuomiokirkkokuoro ry:n jäsenmäärään, myöntää puheenjohtaja Aira Sassali. Tällä haavaa kuoron taustayhdistyksessä on noin 40 laulajaa.

– Koelaulun kautta haettavat laulajat on siis jäsenistömme oma ehdotus, koska haluamme säilyttää kuoron tason. Olemme keskustelleet myös ikärajasta, mutta asiaa ei ole vielä päätetty. Ehdottomaan yläikärajaan on suhtauduttu hieman epäilevästi, koska laulutaito riippuu paljon muustakin kuin iästä, kolmessa kuorossa laulava ja 70 vuotta täyttänyt Sassali sanoo.

– Totta kai asia on vaikea sellaisille, jotka ovat olleet kuorossa kymmeniä vuosia, arvioi
kuoron varajohtaja Ville Palola.

– Jos ja kun ikäraja tulee, olen 80-vuotiaana putoaja. Kuorossa olisi tietysti kiva jatkaa, mutta olen kyllä huomannut, että vaativimpien kappaleiden laulaminen ei tahdo onnistua vanhoilla päivillä enää niin hyvin kuin nuorempana.

Tuomiokirkkokuoro harjoitteli ohjelmistoaan kuoron 20-vuotisjuhlia varten Oulun tuomiokirkon lehterillä marraskuussa 1954.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 23.02.2016.