Meksikon raharikkaat ihastuivat Pernuun

Ympäristötaiteilija Jaakko Pernu teki
puisen Tiimalasin yksityiselle golfkentälle Meksikoon. Nyt kentän omistajan
naapurikin haluaa teettää Pernulla
projektin yksityiseen veistospuistoonsa.

Esko Aho teksti

Oululaiset tuntevat ympäristötaiteilija Jaakko Pernun kädenjäljen parhaiten Lyöntynpuistossa sijainneesta puisesta Päivänvarjosta (2001) ja sen korvanneesta Vesilasista (2012).

Pernu on työskennellyt usein ulkomailla, mutta viime vuoden lopulla hän sai yllättäen todellisen unelmatilauksen Meksikosta.

Keväällä 2015 Pernulta kyseltiin sähköpostitse, kiinnostaisiko häntä projekti Valle de Bravon lomakaupungissa Meksikossa. Tilaaja halusi nimenomaan ulkoprojektin.

– Ensin ajattelin, että kyseessä on jokin yksityinen lomakeskus. Myöhemmin sieltä lähetettiin kauko-ohjattavalla pienoishelikopterilla otettua videokuvaa alueesta, joka osoittautui yksityiseksi golfkentäksi.

– Muiden kiireiden takia sain suunnitelman valmiiksi vasta syksyllä. Lähetin sen sähköpostilla Meksikoon ja noin kolmen viikon kuluttua tuli vastaus, että tervetuloa!

Pernu sai saman tien myös lentoliput. Mexico Cityn lentokentällä häntä oli vastassa autonkuljettaja, joka vei taiteilijan ensin luksushotelliin yöksi.

– Aamulla ajoimme noin puolentoista tunnin matkan 2,5 kilometrin korkeudessa olevalle ylängölle, jossa on järvi ja sitä ympäröivä turistikaupunki, Valle de Bravo.

– Parinkymmenen minuutin matkan päässä kaupungista ylöspäin sijaitsee pienempi järvi, turistialue ja vuoren päällä yksityinen golfkenttä. Sain vapaat kädet valita, mihin kohtaa kenttää työni sijoitan. Pyysin kaivamaan kuopan kentän ylimpään kohtaan.

Seuraavana aamuna kentällä tehtiin jo kaivinkoneella kuoppaa projektin betoniperustuksia varten. Paikan henkilökunta lähti hakemaan taideteosta varten tarvittavaa materiaalia omista metsistä.

– Kentälle tuotiin lopulta seitsemän traktorikuormallista jonkin männyn sukuisen puun isompia oksia. Työskentelin yhteensä kolmisen viikkoa. Sinä aikana valkkasin työhöni ehkä kolmasosan käytettävissä olleesta materiaalista.

Tuloksena oli Tiimalasi, puinen kopio perinteisestä lasisesta esikuvastaan.

– Minua viehätti ajatus, että kun ympäristötaideteoskin on materiaaliltaan katoava, tiimalasi itsessään kertoo, ettei kyseessä ole pysyvä teos.

Golfkentällä Pernu sai työskennellä täysin omassa rauhassaan. Kolmen viikon aikana hän näki pelaajia vain kerran. Silloin kyseessä olivat kentän omistajan amerikkalainen vaimo ja lapset, joilla oli henkivartijat mukana.

– Varakkaita ihmisiä työn tilaajat mitä ilmeisimmin olivat. He eivät halunneet nimiään mainittavan missään yhteydessä, ei edes nettisivuillani. Paikan, Valle de Bravon, saan kertoa.

Tätä ennen Pernu on tehnyt vain yhden samankokoisen yksityisen projektin Belgiassa.

– Ympäristötaiteilija pääsee harvoin työskentelemän Valle de Bravon kaltaiseen ympäristöön, jossa on näin kaunis maisema, etäisyyttä ja nurmikkoa taustalla. Yleensä paikan suhteen täytyy tehdä kompromisseja.

Golfkentän naapurissa asuu vieläkin äveriäämpi liikemies, joka tuli heti Tiimalasin valmistuttua tervehtimään suomalaistaiteilijaa.

– Hän kysyi, voisinko jäädä paikkakunnalle vielä toiseksi kuukaudeksi, koska hänkin haluaisi itselleen ympäristötaideteoksen. Mies oli jopa perustanut ympäristötaiteen puiston erääseen laaksoon. Siellä on jo projekteja erittäin kuuluisilta kansainvälisiltä taiteilijoilta, Jaakko Pernu kertoo.

– En suinkaan kieltäytynyt, vaan sovimme, että jätän työkalut sinne ja palaan takaisin. Pari viikkoa sitten lähetin tilaajalle suunnitelmat ja odottelen paraikaa vastausta.

Fakta

Jaakko Pernu

Syntynyt 1958. Kuvanveistäjä, ympäristötaiteilija. Asuu sukunsa maatilalla Kälviällä. Työhuone Oulun Pikisaaressa.

Opinnot Academie van Beeldende Kunsten Rotterdam 1988–1989, Lahden taideinstituutti 1983–1987, Limingan taidekoulu 1982–1983 ja Helsingin yliopisto 1980–1981.

Julkisia töitä ulkomailla muun muassa Roomassa, Berliinissä, Brysselissä, Katowitcessa, Lontoossa, Moskovassa, Bukarestissa, Torontossa ja Valle de Bravossa Meksikossa.

Tulevia: Landart in Alingsås, Ruotsi. Yhteisnäyttely Small Gesture Show Budapest, Unkari. Yksityisnäyttely, Galleria Orton, Helsinki. Ympäristöteos, Festival Les Boréales, Ranska.

Pernun töihin sisältyy katoavaisuus

Tiimalasi joutuu Valle de Bravon golfkentällä koville, sillä sitä kurittavat sekä aurinko että sadekuurot. Työtä ei ole suojattu millään aineella, koska tarkoituksena on, että se lahoaa aikanaan pois. Teos on viisi metriä korkea. Magneetti, 2010. Päivänvarjo, 2001. Teos oli Oulun Lyötynpuistossa 11 vuotta. Jaakko Pernu on oululaisille tuttu taiteilija. Vesilasi, 2012. Teos korvasi Päivänvarjon (alla) Lyötynpuistossa. Gravity, 2013.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 21.2.2016.