Kilttiä keskustelua vaikeista asioista

Taivaslaulun jatkot vetivät Karjasillan kirkon lähes täyteen.

Osa yleisöstä oli harmissaan siitä, että panelistit kiertelivät vakavia aiheita. Myös vanhoillislestadiolaisten johdon puuttuminen harmitti.

Antti Goman

Oulu

Miten käydä keskustelua vanhoillislestadiolaisuudesta ilman lestadiolaisia? Siinäpä pulma, johon ainakaan Taivaslaulu-keskustelun panelistit eivät löytäneet vastausta maanantai-iltana.

– En tiedä, vaikuttaako kirkko paikkana jotenkin siihen, että ollaan vähän ylikorrekteja. Sellaista poliitikkojen puhetta. Ei siinä oikein ihmisen tasolla oltu, kommentoi Paavo Kylmänen, joka poistui paikalta ensimmäisen tunnin jälkeen.

– Luin kirjan ja ajattelin, että tulee raikasta keskustelua, joka puhdistaa ilmaa. Täällä puhutaan siitä, miten tarina on universaali ja haetaan konsensusta. Tietenkin olen pettynyt, kun kaikki yrittävät vain olla kilttejä, Daniel Attias sanoi.

Sanna Kivinen piti mielenkiintoisena kuulla kirjailija Pauliina Rauhalaa ja näytelmän ohjaaja Heta Haanperää, mutta harmitteli, että muu anti jäi ohueksi.

– Olisin kaivannut vähän syvällisempää ja painavampaa keskustelua ja sitä, että paikalla olisi ollut myös vanhoillislestadiolaisten edustajia.

Vanhoillislestadiolaisia jäivät kaipaamaan myös paneeliin järjestäjät. Keskustelun juontanut pastori Satu Kreivi-Palosaari kertoo, että vanhoillislestadiolaisten edustajia pyydettiin mukaan sitkeästi. Kutsuun vastattiin kieltävästi.

– Kysyttiin, että mikä se sellainen Taivaslaulu on, kirkkoherra Juhani Lavanko kertoo.

Kirjailija Pauliina Rauhalan mukaan vanhoillislestadiolaisten johto on suhtautunut Taivaslauluun täydellisellä vaikenemisella. Syytä hän ei tiedä. Rauhalan mielestä vaikeneminen kuitenkin kertoo jonkinlaisesta muutoksesta liikkeen johdossa.

– On viestinnällistä viisautta, että ei ole otettu mitään kantaa.

Seurakuntayhtymän tiedottaja Rebekka Naatus oli samaa mieltä Rauhalan kanssa siitä, että muutos on todellinen ja viestinnässä on kehitytty. Ei sanota mitään, sillä sanotaan mitä tahansa, nousee kauhea älämölö.

– Ei voida kieltää lukemasta kirjaa tai katsomasta näytelmää. Taivaslaulua ei voida haukkua tai kehua, koska silloin jouduttaisiin keskustelemaan siitä, mikä siinä on hyvää tai mikä huonoa.

”Taivaslaulu on avannut keskustelua asioista, joista ei aiemmin ole puhuttu.”

Pauliina Rauhala

kirjailija

Pari vuotta Taivaslaulun julkaisun jälkeen olisi kiinnostavaa tietää, onko teos vaikuttanut vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen.

Kirkkoherra Juhani Lavanko vakuuttaa että on, yksilötasolla.

– Olen käynyt ihan hyviä keskusteluja.

Kirjailija Pauliina Rauhala on samaa mieltä.

– Taivaslaulu on avannut keskustelua asioista, joista ei aiemmin ole puhuttu.

Liikkeen oppi ei kuitenkaan ole muuttunut, ja se on jonkinlainen ongelma myös evankelisluterilaisen kirkon mielestä. Kirkkoherra Juhani Lavangon mielestä kiperin kysymys on liikkeen seurakuntakäsitys, eli se, että oikein uskovien yhteisöön kuuluvat vain 100 000 vanhoillislestadiolaista, kun maailmassa on kaksi miljardia kristittyä.

Myös käsitys synnistä on kovin pinnallinen.

– Kun oululaisilta rippikoululaisilta kysyy mikä on syntiä, yleisimpiä vastauksia ovat meikkaaminen ja korvakorut. Jos yhteisöstä tulee uskoa määrittelevä tekijä, se hiertää.

Fakta

Jäikö Taivaslaulu soimaan?

Karjasillan kirkossa järjestettiin maanantai-iltana paneeli Taivaslaulu-kirjasta ja näytelmästä. Paneelissa kysyttiin muun muassa sitä, onko Taivaslaululla ollut vaikutusta vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen.

Osa kysymyksistä oli Kalevan lukijoilta, jotka saivat esittää kysymyksiä etukäteen Kalevan verkkosivuilla. Kysymyksiä kertyi yli

80

Lukijat halusivat tietää muun
muassa, ovatko lestadiolaiset uhkailleet Taivaslaulun tekijöitä ja miten lapsinäyttelijöitä valmisteltiin rooleihinsa.

Keskustelemassa olivat kirjailija Pauliina Rauhala, ohjaaja Heta Haanperä, kanttori Tommi Hekkala, kirkkoherra Juhani Lavanko, tutkija Sandra Wallenius-Korkalo, Taivaslaulussa Viljaa näyttelevä Merja Pietilä sekä lapsi- ja perhetyön diakoni Kari Rekilä. Tilaisuuden juonsi Pastori Satu Kreivi-Palosaari. Keskustelun lomassa nähtiin Viljan monologeja Taivaslaulu-näytelmästä.

Tilaisuuden järjestivät Oulun kaupunginteatteri ja Oulun evankelisluterilaiset seurakunnat.

Taivaslaulu oli yleisömenestys myös kirkossa. Keskustelutilaisuus keräsi Karjasillan kirkkoon noin 200 kuulijaa. Daniel Attias pettyi siihen, että panelistit yrittivät olla mahdollisimman kilttejä.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 16.02.2016.