Vinksahtanut kaupunki

Jussi Pesonen
Oulu on vinossa. On kuin joku olisi tarttunut kaupungin ruutukaavasta kiinni ja kiskaissut.
Kaupungin kaavoitusarkkitehti Uki Lahtinen kertoo, että keskustan kadut risteilevät keskenään noin 89 ja 91 asteen kulmissa - eivät suinkaan 90:n. Metrin matkalla vinouma kasvaa 1,5-senttiseksi.
Jos talon seinät rakentaa suoraan kulmaan, pyrkii rakennus salmiakin muotoiselta tontilta ulos.
Ei asia mikään uutinen ole. Oulu meni vinoon yli 230 vuotta sitten.
Harva lienee huomannut. Mutta kun tietyillä paikoin Heinäpäässä yrittää panna sänkyä nurkkaan, jää seinän väliin kirjanmentävä rako.
Vinouden voi havaita esimerkiksi seisomalla Pakkahuoneenkadun ja Torikadun risteyksessä ja katselemalla Pallaskorttelia. Missä ennen oli Liiton talo, sieltä nousee nurkan takaa uusi suorakulmainen liikerakennus, Kauppurienkatu 9.
Sen Torikadun suuntainen seinä kulkee silminnähtävästi kohti katua lähentyen. Kauppurienkadun päädyn kulma työntyy esiin. Muut ympäristön rakennukset näyttävät harmonisesti kadun suuntaisilta.
Henrik Holmbom ryhtyi uudistamaan Oulun ruutukaavaa vuonna 1783. Lähtökohdaksi hän valitsi Kirkkokadun ja Kajaaninkadun risteyksen luullen sitä suorakulmaiseksi.
Noin asteen poikkeama, Oulun graadi, on sittemmin levinnyt keskustan laajetessa kuin tauti.
Niinpä kaupungissa on vuosisatojen ajan tehty talojen kulmia tahallaan vinoon - ei sitä kukaan huomaa jos nurkka viettää.
Kaupungin tarkastusarkkitehti Esa Kauppi on aikoinaan ollut sellaisessa mukana kaksikin kertaa:
- Niin on tehty pääsääntöisesti koko ruutukaava-alueella. Olin itse suunnittelemassa Pukumiehen taloa ja Hammarin kulmaa. Piirrettin käsin tarkoituksella vinoon.
Siten rakennukset kulkevat nätisti yhtä matkaa katujen kanssa. Silmä lepää pienessä huijauksessa.
2 500 vuotta sitten kreikkalaiset arkkitehdit suunnittelivat temppeleidensä pylväät pullistumaan varresta saadakseen ne vaikuttamaan suorilta. Muuten ne näyttäisivät kovertuvan keskeltä laihoiksi.
jämptimpää rakentamista: Kauppurienkatu 9:n liikerakennuksen kulmat ovat käytännössä 90 astetta. Talo ei tottele vinon Oulun vaihtelevuutta, vaan haluaa määrätä järjestyksen itse.
- Kaavassa on poikettu eniten graadista koko ruutukaava-alueella, Kauppi sanoo karttaa tutkien.
Uusia kaavoja piirrettäessä kulmista tehdään mieluiten suoria. Muuten niiden mukaan rakennettaville taloille koituu harmia, kuten sitä että sängyt ja sohvat eivät istu nurkkaan kunnolla.
- Elementtitaloa tehtäessä aiheutuu myös lisäkustannuksia ja -vaivaa, jos se ei ole suorakaiteen muotoinen, Kauppi sanoo.
salmiakkialueella voi rakentaa vain "väärin". Joko seinä karkaa viereisten rakennusten linjasta tai sitten nurkasta on tehtävä tylppä tai terävä.
Liiketalon tontin ääriviivoja vetäessään Uki Lahtinen päätyi pitämään tärkeämpänä Kauppurienkadun puolen kylkeä Rotuaarilla. Ainakaan se ei saanut olla vino. Siksi Pallaskorttelin talon Torikadun seinä nitkahtaa katulinjasta ulos.
Nykytyylillä Oulussa käy niin yhä useammin. Suorakaiteiset rakennukset puskevat vanhasta järjestyksestä vinoon - kunnes katuja käännetään.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva