Valkoinen Toyota toi palkinnon

Vesa Kärki Kaleva
Oulu Oululaisen kirjailijan Joni Skiftesvikin (s. 1948) Runebergin päivästä tuli tänä vuonna ikimuistoinen.
Skiftesvik vastaanotti 29. kerran jaetun Runeberg-kirjallisuuspalkinnon Porvoossa, kansallisrunoilijan kotikaupungissa. Palkinto tuli kirjailijan viime vuonna julkaistusta, omaelämäkerrallisesta romaanista Valkoinen Toyota vei vaimoni.
Kahdeksan ehdokkaan joukosta voittajan valinnut raati kiitteli palkintoperusteluissaan erityisesti Skiftesvikin kertojanlahjoja.
"Skiftesvik on kertojana suuri tyylitaituri ja hänen romaaninsa realistista kerrontaa parhaimmillaan. Skiftesvikin lause on tarkka ja merkitystä täynnä, hänen kielensä väreilee omintakeisella tavalla, dialogit ovat lyhyiksi pelkistettyjä, mutta jännitteisiä."
"Harvassa ovat ne kirjailijat, joiden tekstin maun tuntee, muistaa ja tunnistaa, kun sitä on kerran päässyt maistamaan. Tästä syystä Skiftesvik on kertojana ohittamaton."
"Tarinoita on loputtomasti. Sen tiedän, että aihepulaa minulle ei koskaan tule. Kirjoittamista jatkan niin kauan kuin voimia ja terveyttä riittää", Skiftesvik vakuutti loppukesästä Kalevan haastattelussa.
Valkoinen Toyota vei vaimoni on hyvä esimerkki siitä, kuinka tarinan mestari osaa houkutella lukijansa mukaan jo alusta asti.
Romaanin alku enteilee kohtalokkaita tapahtumia, eikä kirjailija petä lukijaa matkan varrellakaan.
"Tarina vetoaa tunteisiin, se koskettaa, mutta mikä tärkeintä, kun kirjan on sulkenut, tapahtuu ihme: kirjan painava sisältö jatkaa elämäänsä mielessä ja kasvaa päivä päivältä. Paljon on kirjoitettu hyviä romaaneja, mutta mestaruus tunnetaan jälkivaikutuksesta", raati maalaili.
Tämän vuoden Runeberg-voittajan valitsi raati, johon kuuluvat kulttuuritoimittaja ja kriitikko Elisabeth Nordgren, kirjailija ja kriitikko Irja Sinivaara ja kirjailija Jouko Sirola. 10 000 euron suuruisen palkinnon jakavat muun muassa Uusimaa-lehti, Porvoon kaupunki ja Kirjailijaliitto.
Raadin lisäksi kirja on saanut kiitoksia niin suurelta yleisöltä kuin myös kriitikoilta.
Viime kesänä ilmestynyt Skiftesvikin romaani on pysynyt koko syksyn ja vielä alkuvuodenkin Oulun kaupunginkirjaston varatuimpien kirjojen joukossa - viimeisimmässä listauksessa Valkoinen Toyota vei vaimoni oli viidenneksi varatuin.
Kalevan kirjallisuuskriitikko Heidi Heinonen kirjoitti 25. elokuuta julkaistussa romaanin arviossa muun muassa näin.
"Parasta teoksessa onkin, ettei se yritä olla perinteisen johdonmukainen, hyvän elämän topoksesta toiseen hyppelevä, omia saavutuksia alleviivaava esitys.
Muistosta toiseen polveilevana ja elämän fragmentteja kuvaavana se piirtää esiin ihmisen, joka ei tärkeile.
"
Joni Skiftesvik on aiemmin saanut J. H. Erkon palkinnon esikoisteoksestaan Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja 1983. Kalevi Jäntin palkinnon hän sai 1985. Skiftesvik on myös ollut kolme kertaa kirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana teoksillaan Pystyyn haudattu (1984), Tuulenpesä (1990) ja Yli tuulen ja sään (1997).
Skiftesvik on julkaissut noin 30 kaunokirjallista teosta.
Suuren yleisön Skiftesvik-suosikki taitaa silti olla kirjailijan novelleista koottu Katsastus-televisioelokuva, jonka Matti Ijäs ohjasi Yleisradiolle 1988. Katsastus on nähty myös näyttämöversiona useammalla paikkakunnalla - kantaesitys oli Oulun kaupunginteatterissa 2010.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva