Uusia tuulia vapaa-aikaan


Veneilyn
kattojärjestö Suomen
purjehdus ja veneily ry (SPV) valitsi Oulun Merenkävijät vuoden 2014 parhaaksi suomalaiseksi kouluttajaseuraksi.
Oulun Merenkävijät (OM) edistää toiminnassaan purjehdus- ja veneilykulttuuria sekä tavoittelee toimintansa kautta Pohjanlahden hauskimman veneilyseuran asemaa. Seuran päätoimintamuotoja ovat juniori- ja kilpailutoiminta, matkapurjehdus ja moottoriveneily.
OM järjestää vuosittain purjehtijakurssin harrastusta aloitteleville. Vuosi 2014 oli purjehduskoulun 35. toimintavuosi. OM:n purjehduskoulussa on koulutettu yli 700 uutta purjehtijaa. Vuosittain kurssille on osallistunut noin 30 kurssilaista.
Kurssin tavoitteena on antaa käytännön taidot toimia purjeveneen miehistön jäsenenä sekä opettaa turvallista veneilyä ja hyviä merimiestaitoja.
Purjehtijakurssi on voimakkaasti käytäntöpainotteinen, teoriaillatkin kuluvat osin käytännön harjoitteissa. Purjehduskurssin opit ovat olleet pohjana monien uusien purjehdusveneiden hankkimiselle Oulun alueella.
Purjehtijakurssin teoriaosuus pidetään kevään aikana ja käytännön avovesiharjoittelu toukokuussa.
Veneet ovat seuran jäsenten omia 24-40 -jalkaisia purjeveneitä. Venettä kohden oppilaita on 2-4. Opettajat ovat PoRy:n eli Purjehduksen opettajat ry:n kouluttamia purjehduksenopettajia ja -ohjaajia.
Kurssilla opitaan muun muassa veneily- ja purjevenesanastoa, purjehdusmanöövereita, sää- ja tuulitietoutta, toimimista hätätilanteissa ja väistämissääntöjä.
Purjehtijakurssille keväällä 2014 osallistunut Merja Vakkala kertoo olleensa erittäin tyytyväinen kurssin tasoon.
"Opettajat olivat kokeneita sekä purjehduksessa että opettamisessa, teoriaa oli sopivasti ja käytäntöä paljon. Kurssin aikana purjehdusinnostukseni vain syveni. Kurssin loputtua purjehdusta oli mahdollista jatkaa kouluvene Ompussa kokeneen kipparin ohjauksessa tai ilmoittautumalla gastiksi toisten veneeseen. Oman purjeveneen hankinnan jälkeen olemme myös saaneet apua kurssilla tutuiksi tulleilta opettajilta."
Purjehtijakurssin lisäksi purjehduskoulussa järjestetään tarvittaessa myös perämieskursseja.
Seuran kouluveneellä (Albin Express, S/Y Omppu) järjestetään perehdytyspurjehduksia aloitteleville purjehtijoille ja teemapurjehduksia kokeneemmille purjehtijoille. Ompun kausi alkaa toukokuussa ja kestää elokuulle.
Kolmesti viikossa Omppu on vesillä viikko-ohjelman mukaisesti. Tiistaisin jo hieman purjehdukseen perehtyneet voivat osallistua tiistis-purjehdukseen, jossa harjoitellaan kilpapurjehdusasioita. Keskiviikkoisin syvennetään purjehdustaitoja teemapurjehduksilla ja torstaisin aivan ensikertalaiset pääsevät kokemaan purjehduksen huumaa.
Lisäksi Ompulla voi nimettyjen kippareiden johdolla harjoitella kilpapurjehdusta osallistumalla paikallisiin kisoihin ja retkipurjehdusta lähisatamiin. Ompulle voi siis ilmoittautua kuka tahansa purjehduksesta kiinnostunut ilman vaatimusta aiemmasta kokemuksesta tai seuraan kuulumisesta. Osallistumalla aktiivisesti Omppu-toimintaan voi kouluttautua myös Ompun kippariksi.
Vireää junioritoimintaa kehitetään aktiivisessa yhteistyössä Oulun seudun seurojen kanssa.
Oulun Merenkävijöiden (OM), Oulun Purjehdusseuran (OPS), Oulun Työväen Pursiseuran (OTPS) ja Haukiputaan Pursiseuran (HAPS) muodostama Sailing Team Oulu (STO) täyttää Nuori Suomi -sinetin edellyttämät laatuvaatimukset.
Toiminta aloitetaan toukokuun alussa jatko- ja kilparyhmäläisille. Kesäkuussa järjestetään kaksi alkeiskurssia. Harjoitukset jatkuvat aktiivisesti useana päivänä viikossa syksyyn asti.
Optareiden SM-ranking-kisat järjestettiin viime kesänä Oulussa Toppilan Meripäivien yhteydessä. Paikallisten junioreiden lisäksi osallistujia on runsaasti myös Etelä-Suomesta. Kesällä pidettiin lisäksi kuudet kadettikisat ja valmennusleiri Kemissä. Kilpailuihin osallistuttiin sekä Etelä-Suomessa että alueellisesti.
Sanna Meriläinen
sihteeri 2014, Oulun Merenkävijät



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva