Turkansaaren ulkomuseolla alkanut juhlavuosi

Kari Sankala Kaleva
Oulu Pääkirjaston aulan vitriineihin on koottu juhlanäyttely "Turkansaaren ulkomuseo 90 vuotta". Se on esillä helmikuun 26 päivään saakka.
Varsinainen 90-vuotisjuhla on määrä viettää Turkansaaressa ensi kesänä 9. elokuuta. "Yleisölle Turkansaaren ulkomuseo avataan jälleen kesäksi 31. toukokuuta. Museo pidetään avoinna syysmarkkinoihin 13. syyskuuta saakka. Esimerkiksi koululaisryhmillä on mahdollisuus vierailla sopimuksen mukaan Turkansaaressa keväällä ja syksyllä varsinaisen kauden ulkopuolella", kertoo Oulun museo- ja tiedekeskus Luupin ulkomuseoyksikön intendentti Patrik Franzén.
"Turkansaaren ulkomuseon arvokkain ja hienoin juttu on sen kirkko. Se on ainoa rakennus, joka on alkuperäisellä paikalla. Muusta saaren rakennuskannasta ei ole tietoa. Kirkon alkuperäisyys viehättää. Se on suosittu vihkiäis- ja ristiäiskirkko."
Juuri kirkko on koko Turkansaaren ulkomuseon lähtökohta. Todennäköisesti kalastajia varten Turkansaareen rakennettiin puinen, vaatimaton rukoushuone vuonna 1694. Kirkko myytiin ja siirrettiin vuonna 1814 Raatinsaareen Oulujoen lohenkalastajien varastoaitaksi.
Ulkomuseon historian katsotaan alkaneen vuonna 1922, jolloin Turkansaarta vastapäätä olevan Määtän tilan omistaja tohtori Östen Elfving löysi yli 100 vuotta unohduksissa olleen kirkon rungon.
1920-luvun alun arkeologisissa kaivauksissa löytyi kirkon alkuperäinen paikka.
Niinpä Elfving osti Turkansaaren ja siirrätti kirkon alkuperäiselle paikalleen. Vuonna 1925 Elfving päätti perustaa ulkomuseon, jossa esiteltäisiin alkuperäistä Oulujokivarren asumiskulttuuria ja vanhoja elinkeinoja kuten maa- ja metsätaloutta, kalastusta ja tervanpolttoa.
Museoon ryhdyttiin hankkimaan rakennuksia, joista huomattavin on Tornionjokivarresta 1931 siirretty vanha pappila. Ammattiministerinäkin pariin otteeseen 20-luvulla toiminut Elfving kuoli vuonna 1936. Museosuunnitelma jäi kesken.
Turkansaaren säätiö perustettiin vuonna 1961 jatkamaan Elfvingin museotyötä. Rakennusten sekä aineiston hankinta jatkui.
Säätiö luovutti ulkomuseon Oulun kaupungin omistamalle Pohjois-Pohjanmaan museolle vuonna 1989.
Nykyään Turkansaaren ulkomuseo kuuluu osana Oulun museo- ja tiedekeskus Luuppiin. "Ulkomuseoyksikössä ovat Turkansaaren lisäksi Pikisaaren Merimiehenkotimuseo eli Matilan talo, Pateniemen sahan museo, Oulunsalon kotiseutumuseo, Oulun linnan kellari, Oulunsalon kotiseutumuseo ja Oravan koulumuseo Haukiputaalla", Franzén listaa.
1400-luvun lopulla Turkankylästä ja Turkansaaresta kehittyi varsinainen markkinapaikka ja epävirallinen rajapiste Ruotsin ja Venäjän välille. Venäläisiä oli kielletty tuolloin laskeutumasta Turkansaaren alapuolelle.
Oulujoki oli myös lohijoki, jonka tärkeimpiä pyyntimenetelmiä oli patopyynti. 1500-luvun puolivälistä löytyy mainintoja saaren kohdalta Turkan lohipadosta.
"Turkansaaren kirkossa alkuperäistä on runko. Sisäosat on hankittu myöhemmin aikakauden kirkot huomioiden. Alkuperäisiä piirustuksia tai kuvia Turkansaaresta ei ole käytössä", Franzén sanoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva