Suojattomat luotaa syvemmälle

Riikka Tuomivaara Kaleva
Oulu Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinto edellisvuoden parhaasta kotimaisesta dekkariteosta on myönnetty Kati Hiekkapellolle romaanista Suojattomat.
Suojattomat on Hiekkapellon toinen rikosromaani. Esikoisteos Kolibri ilmestyi vuonna 2013. Kummankin teoksen on kustantanut Otava.
Oulusta kotoisin oleva Hiekkapelto asuu Hailuodossa. Koulutukseltaan hän on erityisluokanopettaja.
Palkinto tuli kirjailijalle yllätyksenä. "Tuntuu älyttömän hienolta. Aina sitä jotenkin hämmästelee, että lukeeko kirjojani joku ja kun tällaisen palkinnon saa niin kyllä se itseluottamusta nostaa", Hiekkapelto kommentoi.
Kummankin Hiekkapellon romaanin päähenkilö, maahanmuuttajataustainen Anna Fekete, on raadin mukaan "uusi, kiinnostava päähenkilö suomalaisessa rikoskirjallisuudessa".
Fekete on kolmikymppinen vanhempi konstaapeli, joka tuli Suomeen Jugoslavian sodan pakolaisena kymmenvuotiaana. Suojattomissa hän tutkii Suomeen rantautuneen maahanmuuttajajengin toimia.
Hiekkapellon mukaan oli selvää, että hän jatkaa samojen henkilöhahmojen parissa.
"Hahmoihin tutustuu kuin uusiin kavereihin ja heistä alkaa tietää enemmän. Minulla on edelleen paljon sanottavaa tässä genressä ja näillä henkilöhahmoilla", hän sanoo.
Kolmas romaani ilmestyy näillä näkymin ensi vuoden alussa. Vaikka tahti on ollut tiivis, Hiekkapellon mukaan toisen teoksen kirjoittaminen ei ollut helppoa.
"Kuvittelin ensin, että samoilla henkilöhahmoilla on helppo jatkaa, mutta siinäkin on omat haasteensa. Hahmojen täytyy kehittyä ja tarinan syventyä."
Palkintoraadin mielestä tässä Hiekkapelto onnistui: "Henkilöhahmot ovat saaneet lisää syvyyttä, ja tarina kulkee sujuvasti eteenpäin useista sivujuonista huolimatta", raati kirjoittaa.
Rikosromaanien teemat kumpuavat Hiekkapellon omista kiinnostuksenkohteista ja työtaustasta. Hän on työskennellyt maahanmuuttajien opettajana ja asunut vuoden Serbian unkarilaisalueilla.
Palkintoraati kiitteli maahanmuuttajien nostamista keskiöön. "Hiekkapelto uudistaa kotimaista poliisiromaania nostamalla maahanmuuttajat ja monikulttuurisuuden luontevaksi osaksi nimettömän kaupungin elämää niin poliisivoimissa kuin poliisien tapaamissa ihmiskohtaloissakin", raati kirjoittaa.
"Hiekkapelto avaa kiihkottomasti, arkailematta ja arvostaen maahanmuuttajien elämää, jossa yhdistyvät yleisinhimilliset tunteet ja kotimaan vaihtamiseen liittyvät poikkeukselliset kokemukset."
Teos tuo esiin myös maahanmuuttajien ja kantaväestön välisiä suhteita.
"Työtovereiden suhteet ovat kehittyneet parempaan suuntaan ja osoittavat, että jopa sovinistinen keski-ikäinen suomalainen mies voi kehittyä ja oppia", palkintoraati kuvailee.
Hiekkapelto kertoo haluavansa tuoda maahanmuuttajat esiin yksilöinä. "Kaikilla on oma tarina, eikä me olla toinen toistamme kummempia kukaan."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva