Rock, rauha ja lukkarinrakkaus

 

Otava-kustantamon sisällä itsenäisesti luovivan Liken laiva on lastattu oululaisilla kirjailijoilla ja sarjakuvataiteilijoilla.

 

Maija Jelkänen

Vuonna 1987 perustettu Like on kasvanut elokuviin ja musiikkiin erikoistuneesta pienkustantajasta keskikokoiseksi yleiskustantajaksi.

Olen itse aina suhtautunut Liken kirjoihin odotuksella, ettei niitä ole tehty ranteet lukossa. Kuin mahdollisuus tulla yllätetyksi väreilisi noiden kirjojen aurassa.

Helsinkiläisen Liken tallissa on monta oululaista, tai Oulusta kotoisin olevaa kirjailijaa. Lisäksi Liken myynti kasvoi viime vuonna. Mitä Otavan takapihan puutalossa oikein tapahtuu? Ja miksi Like vetää puoleensa oululaisia kirjailijoita?

– Ehkä sellainen vino, viisto näkemys maailmaa kohtaan yhdistää meitä teihin oululaisiin, kustantamon tiedottaja Nora Varjama sanoo.

– Ehkä Likellä on pohjoinen mentaliteetti, vaikka etelän näkökulmasta.

– Musta huumori yhdistää Oulua ja Likeä, kustannustoimittaja Stella Vuoma jatkaa.

Vuoma on syntynyt Kemissä, mutta kasvanut ja opiskellut Oulussa. Hän kuitenkin kiistää houkutelleensa oululaisia kirjailijoita Likeen.

– Ainoat oululaiskirjailijoista, jotka tunsin entuudestaan, ovat Radiopuhelimien tyypit, Vuoma sanoo viitaten J.A. Mäkeen ja Jarno Mälliseen.

 

Liken kustantamobrändi on muovautunut vuosien varrella julkaistujen kirjojen perusteella.

– Sitä ei ole tietoisesti rakennettu, Varjama sanoo.

Onko Likestä  kasvanut siten omaleimainen brändi, että tietyn teoksen sielu osoittaa Liken suuntaan, tai ehkä kirjailija tunnistaa heimonsa?

”Ammattimaisuus ja intohimo kirjoihin yhdistävät likeläisiä. Kirjat ovat jokaiselle meistä sydämen asia.”

Stella Vuoma

kustannustoimittaja, Like

 

– Niin. Olisi ollut kyllä vaikeaa kuvitella, että esimerkiksi Sami Lopakan Marras-romaanin (2014) olisi julkaissut joku muu kuin me, Vuoma sanoo.

Entä ovatko lukijanne samankaltaisia kuin kirjailijanne?

– Eivät, tulee yhdestä suusta. – Lukija voi olla millainen vain, Varjama sanoo.

– Vaikkapa Kyllikki Villan lokikirjoja hänen rahtilaivamatkoiltaan ovat kirjamessuilla tulleet kiittelemään erilaiset ihmiset.

– Ja Jouni Hynystä lukevat oletettujen nuorten miesten lisäksi myös keski-ikäiset naiset, Vuoma täydentää.

– Kaltaisemme keskikokoisen kustantamon toiminnan tapa on ihan omanlaisensa verrattuna suuriin kustantajiin tai pienempiin nyrkkipajoihin, Varjama sanoo.

– Kustantaminen on bisneksenä hullu, aivan ainutlaatuinen. Joidenkin kirjojen kohdalla tietää jo etukäteen, että ne saattavat olla taloudellisesti tappiollisia. Niitä rahoitetaan kirjoilla, jotka vastaavasti myyvät enemmän. Siten toiminta on mahdollista.

 

Kirjakauppaliitto ja Suomen Kustannusyhdistys tiedottivat äskettäin kirjojen kokonaismyynnin laskeneen kahdeksan prosenttia vuonna 2014.

– Liken myynti itse asiassa nousi viime vuonna, Varjama kertoo.

– On onnistuttu löytämään avaimia, joilla keskikokoinen kustantamo pärjää. Ja meiltä ei ole vähennetty henkilöstöä.

Julkaisujohtaja Päivi Paappanen vahvistaa, että Liken myynti kasvoi vuonna 2014 noin kymmenen prosenttia.

 –Ammattimaisuus ja intohimo kirjoihin yhdistävät likeläisiä. Kirjat ovat jokaiselle meistä sydämen asia, Vuoma sanoo.

– Vaikka sisältö olisi rosoista, ronskia tai kuinka karmeaa tahansa, siihen suhtaudutaan pieteetillä. Muistan tapauksen, kun mietimme kirjailijan kanssa vaikka kuinka kauan, mikä sana voisi parhaiten toimia perseen synonyyminä, kun se oli jo toistunut tekstissä.

– Asenne on rock, vaikka ennemmin meillä tätä nykyä joogataan kuin juodaan viinaa, Varjama täydentää.

 

FAKTA

Kohta kolmikymppinen kustannustalo

Liken perustivat seitsemän matematiikan ja luonnontieteiden opiskelijaa kesällä 1987 Vanhan ylioppilastalon kuppilassa Helsingissä.

 

Like-uutiset (1994–2003) oli kustantamon ilmaisjakelulehti.

1999 Like osti Kääntöpiiri-kustantamon, joka perustettiin 1988 ja oli erikoistunut kolmannen maailman naisten asemaa käsittelevään kauno, -ja tietokirjallisuuteen.

Vuonna 2006 itsenäiseksi yhtiöksi Otavan omistukseen.

Kauko Röyhkän toinen tuleminen alkoi vuonna 1996, kun Like julkaisi hänen romaaninsa Kaksi aurinkoa

WSOY:n pitkän linjan kustannustoimittaja Harri Haanpää aloitti kustannuspäällikkönä Likellä joulukuussa 2011. Haanpään perässä WSOY:ltä Liken leiriin siirtyivät kirjailijat Sofi Oksanen ja Riikka Ala-Harja, sekä myöhemmin myös Rosa Liksom ja Asko Sahlberg.

 

Liken menestyneimpiä teoksia ovat olleet Mikael Niemen Populaarimusiikkia Vittulajänkältä, Erlend Loen Supernaiivi, Anthony De Mellon Havahtuminen, Jouni Hynysen Rakkaudella Hynynen, Jens Lapiduksen Rahalla saa, Nikki Sixxin Mötley Crüe, The Dirt, Törkytehdas, sekä Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat.

Vuonna 2013 Likeltä julkaistiin 39 kaunokirjaa, 32 tietokirjaa ja 9 sarjakuvaa. Vuonna 2014 julkaistiin 40 kaunokirjaa, 29 tietokirjaa ja 10 sarjakuvaa.

 

Kuvateksti

Liken tiedottaja Nora Varjama (vas.) vakinaistettiin Likelle syksyllä 2002. Like eli tuolloin vahvaa kasvukautta, koska Mikael Niemen menestysromaani Populaarimusiikkia Vittulajänkältä oli ilmestynyt suomeksi edellisvuonna. Stella Vuoma tuli taloon alkuvuodesta 2003, Liken kirjojen houkuttelemana hänkin.

 



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva