Pallo meni pömpeliin

Kauko Röyhkä: 1990-luvulla tutustuin Liken meininkiin, koska kävin soittamassa heidän bileissään.
Like oli uusi, vireä ja rock-henkinen kustantamo. Tykkäsin ihmisistä siellä, ja sarjakuva- ja elokuvakirjoista, joita he niihin aikoihin julkaisivat.
1996 sain valmiiksi -romaanin, jonka Like julkaisi. Siitä lähtien olen tehnyt kaunokirjalliset teokseni Likelle.
Likellä on Stadin parhaat bileet ja vapaa, nuorekas ja ennakkoluuloton ilmapiiri. Porukat ovat vaihtuneet vuosien varrella ja monta alkuperäistä likeläistä on häipynyt kuvioista, mutta meininki on pysynyt melko samana.
Jaakko Markus Seppälä: Dan Simmonsin scifi-klassikko suomennos (1998) oli Likeltä aikoinaan mahtava veto.
Like sijoittuu herkullisesti perinteisten kustannustalojen valtavirran ja pienten kustannuspajojen kokeilevuuden väliin. Liken julkaisut ovat haastavia, raikkaita, eivätkä kuitenkaan niin kummallisia, että teosten sanoma hämärtyisi tai jäisi pienen marginaalin huviksi.
Lauri Ahtinen: Olen siirtynyt Likelle WSOY:ltä. Ajattelen Liken olevan villasukkamaisen kotoisa, mutta samalla postmoderni ja tyylikäs. Kirjojen graafinen ilme miellyttää minua.
Kirjailijoita ei odotuteta, vaan kustantamiseen liittyvät päätökset tehdään nopeasti.
Kustannusohjelma on sopivan aikuinen, toisaalta vähän punk ja katu-uskottava eli juuri sitä mitä minä tuplaespressohöyryissäni kuvittelen edustavani!
Jos isot kustantamot ovat allegoria pääkaupunkiseudun kaupungeista, niin Like kai on sitten joku Oulun tapainen, ison ja pienen välistä. Oululainen ajattelumalli - pohjoinen, vähän viisto ja syrjähtänyt, loksahtanee Liken pirtaan hyvin.
Sarianna Vaara: Like tuntui luontevalta ja sopivalta vaihtoehdolta kustantajakseni. Likessä ehdottomasti parasta on loistava kustannustoimittajani Stella Vuoma.
Myös Liken muun väen toiminnassa näkyy vahvan ammattilaisuuden lisäksi tietynlainen kotoisuus ja välittömyys, joka on minulle tärkeää.
Likellä on oma linjansa, mutta en koe sitä koko-, vaan laatuasiana. Kaikenkokoisia ja julkaisuohjelmaltaan erilaisia kustantamoja tarvitaan.
Sami Lopakka: -romaania viimeistellessä vahvistui tunne siitä, että Liken kamaahan tämä on, jos jonkun. Sen verran rääväsuista ja rosoista ilmaisu oli. Lisäksi Marraksen tarina sijoittuu rock-maailmaan, joka on yksi Liken keskeisistä alueista. Lähetin käsikirjoituksen kuitenkin myös muutamaan muuhun kustantamoon.
Pari muuta kustantajaa ehti ottaa yhteyttä ennen Likeä. Molemmat ehdottivat, että jos tasoiteltaisiin noita pahimpia sisällöllisiä rosoja, niin tämä saattaisi sopia kustannusohjelmaan.
Sanoin, että ennemmin heitän käsikirjoituksen saunanpesään kuin alan sitä sievistelemään.
Onneksi pidin pääni, sillä kun Like otti yhteyttä, heidän mielestään teksti oli harvinaisen valmis.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva