Omaa kuntaa luotsaamaan

Anne Helaakoski
Entäpä jos ryhtyisi kunnanjohtajaksi? Vaikka hakijamäärä tehtävään on laskenut, löytyy silti yhä tulijoita kunnan korkeimpaan virkaan.
Kunnanjohtajan pestiä voi periaatteessa hakea kuka vain, myös ulkomaalainen. Valituksi tulo on jo hankalampaa. Neuvoja siis tarvitaan.
Yksi entinen ja kaksi kunnanjohtajan tehtävissä olevaa henkilöä kertoo, miten he päättivät ryhtyä kunnanjohtajiksi, mitä tehtävään vaaditaan, miten uralla edetään, ja miten onnistuu hankkimaan virasta potkut.
oleva Heikki Seppälä päätyi aikoinaan kunnanjohtajaksi lähes vastoin tahtoaan. Seppälä viihtyi Haukiputaan lukion rehtorina erinomaisesti.
Koska Seppälä oli tuohon aikaan kunnanhallituksen puheenjohtaja, hän oli keskeisesti mukana uuden kunnanjohtajan valintaprosessissa vuonna 1991.
- Valintaprosessi venyi ja venyi, ja niin sanoin paluumatkalla kesälomalta vaimolleni, että annan suostumukseni kunnanjohtajan virkaan. Valituksi tulin yhden äänen enemmistöllä.
Seppälän mukaan luottamustehtävien kautta kouluttautuminen on hyvä tapa tulla kunnanjohtajaksi. Kunnanjohtajan tulee hänen mielestään olla rehellinen, avoin ja sosiaalinen, luottamusta herättävä ja oman arvonsa tunteva.
- Myös hyvät unenlahjat on oiva apu selviytyä terveenä eläkkeelle.
Seppälän mielestä uuden kunnanjohtajan on ensimmäiseksi muutettava asumaan johtamaansa kuntaan. Kunnanjohtajan työ kun on aivan muuta kuin yrityksen toimitusjohtajan työ.
- Työ on kokonaisvaltaista. Ei ole työaikaa, aina pitää olla remmissä tarvittaessa. On suuri onni, jos puoliso ymmärtää ja hyväksyy tehtävän vaatimukset, osallistuu ja tukee.
Kun luottamus loppuu, tulee kunnanjohtajalle lähtö tai ero, toteaa Seppälä.
- Kunnanhallitus tekee päätöksiä kunnanjohtajan esittelystä. Jos asia menee äänestykseen ja kunnanjohtajan esitys häviää, hänen tulee se hyväksyä, ja toimia sen mukaan.
kunnanjohtaja Matti Soronen ei muista mitään yksittäistä syytä tai päätöstä ryhtyä kunnanjohtajaksi.
- Olin 28-vuotias, kun aloitin Hailuodossa. Paikka tuntui sellaiselta, että sitä kannattaa hakea. Kunnanjohtajana koen olevani palvelutehtävässä, jossa voi vaikuttaa yhteisön asioiden hoitamiseen.
haluavalla voi Sorosen mukaan olla monenkinlainen akateeminen koulutuspohja. Esimerkiksi Tampereen yliopistossa on pitkät perinteet kuntajohtajien kouluttamisessa.
Hän uskoo, että ennen varsinaisia kunnanjohtajan töitä on hyvä hankkia monipuolista kunta-alan tuntemusta ja työkokemusta.
- Henkilökohtaisia ominaisuuksiakin tarvitaan, kuten kykyä sietää epävarmuutta ja herättää luottamusta. Yhteistyöhakuisuutta tarvitaan sekä omalla esimerkillä johtamista.
Sorosen mukaan tärkeää on myös strateginen pätevyys, eli tarvitaan strategisia valintoja ja päämäärätietoista toimintaa. Ihmissuhdetaidot ovat tärkeä osa-alue.
Varmaa potkujenhankkimistapaa Soronen ei osaa vinkata. Hänen mukaansa tärkeää on, että kunnanjohtaja ja luottamushenkilöjohto työskentelevät yhteisesti sovittujen tavoitteiden hyväksi.
kunnanjohtaja Leena Lehtoruusu kertoo hakeutuneensa kunnanjohtajaksi, koska tehtävässä voi erinomaisesti ja kiinnostavalla tavalla yhdistää eri asiantuntija- ja johtotehtävissä hankkimaansa kokemusta.
- Kunnanjohtajan tehtävissä vaaditaan laaja-alaista osaamista. Taustani tukee hakeutumista tällaiseen yleisjohtajuustehtävään, jossa vaaditaan myös hyvää hallinnollista osaamista.
Muodollisena kelpoisuusehtona kunnanjohtajan tehtävään on yleensä korkeakoulututkinto. Monilla kunnanjohtajilla on hallinto- tai yhteiskuntatieteellinen tausta, mutta muun muassa insinöörejä, taloushallinnon tai opetusalan tutkintoja löytyy.
- Tutkinto ei sellaisenaan ratkaise. Vaatimuksena on yleensä lisäksi hyvä perehtyneisyys hallinnon, talouden, elinkeinoelämän ja kehittämisen osa-alueisiin.
- Kunnanjohtajaksi ei tulla suoraan koulusta. Tehtävässä vaaditaan kokemusta.
kunnanjohtajan erottamistapauksista näyttäisi Lehtoruusun mukaan liittyvän velvollisuuksien laiminlyönti -tyyppisiin tilanteisiin. Vaikeimmiksi tilanteiksi hän arvioi sellaiset, joissa osapuolten näkemykset eroavat.
- Tietämissäni tapauksissa yhteistä on ehkä se, että pöydän eri puolilla on ollut vahvoja ja voimakkaita persoonia.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva