Mukula koheltaa nyt Kalevan sivuilla

Elina Ursin
Kempeleläisen piirtäjän Jari Terhon sarjakuva Mukula on yksi Kalevan sarjakuvasivun uusista tulokkaista. Ensimmäinen Mukula on varta vasten Kalevalle piirretty Oulu-aiheinen sarjakuva.
Mukula syntyy yhteistyössä Terhon aviopuolison Anu Terhon kanssa. Ensin on yhdessä mietitty tarina, ja sen ympärille Jari Terho piirtää ja kuvittaa stripin.
Aiheita Mukulaan pariskunta löytää oman perheen arjesta sekä lapsiperheitä liippaavista uutisista sanomalehdistä. Vaikka päähenkilö on lapsi, sarjakuva on suunnattu aikuisille.
Mukulaa Terho piirtää iltaisin tai viikonloppuisin varsinaisen ammatin ja päätyön, ristikoiden laatimisen ja kuvittamisen lomassa.
- En elä Mukulalla. Se on harrastus, puolityö.
Mukulaa julkaistaan yli 40 suomalaisessa lehdessä.
- Mutta suurelle yleisölle olen Oulussa tuntematon tapaus.
Mukula-sarjakuva näki päivänvalon OYSin synnytysosastolla, kun Terhoille syntyi Arvi-niminen poika vuonna 2008.
- Mukula lähti siitä, kun synnytyslaitoksella piirtelin vihkon reunaan luonnoksia.
Alussa idea oli, ettei sarjakuvan päähenkilö puhu, mutta osaisi ajatella kuten aikuiset. Terho kuitenkin hylkäsi idean.
- Hahmo, joka ei puhu, ei voi elää vuosikausia sarjakuvassa. Juttu olisi loppunut äkkiä kesken.
Sarjakuvia ja muuta ajanvietemateriaalia aikakausi- ja sanomalehdille ja muulle medialle välittävän Bulls Pressin kiinnostus heräsi, kun Mukulaa julkaistiin kuukauden ajan iltapäivälehdessä.
- Oli onnea mukana, kun Mukula pääsi varhaisessa vaiheessa Bullsin levitykseen ja sitä kautta sanomalehtien sivuille.
Kaljupäinen, noin 4-5-vuotias pikkupoika Simo on Mukulan päähenkilö. Arjen ongelmia ja erimielisyyksiä Simo ratkoo lapsen tavoin usein vastoin äidin tahtoa. Isää ei sarjakuvassa ole vielä nähty, isovanhemmat kylläkin.
- Simon äiti on selkeästi yksinhuoltaja. Jemmaan isää tuonnemmas, koska sarjakuvan maailma ei ole täysin valmis.
Alkuvaiheessa sarjakuvassa mukana ollut jänis esiintyy harvoin, ja osa hahmoista on matkan varrella jäänyt pois, Terho selvittää.

Mukulassa Terho peilaa yhteiskuntaa lapsiperheiden näkökulmasta.
- Kalevan sunnuntaina ilmestyvässä värillisessä kaksirivisessä stripissä käsittelen arkipäivää. Lähes aina mukana on äiti ja itse Mukula eli Simo.
Alussa Terho epäröi omaa ideaansa, koska pelkäsi törmäävänsä muihin lapsi-aiheisiin sarjakuviin, Lassiin ja Leeviin tai Tenaviin.
- Mukulan päähenkilö muistuttaa yllättävän monia hahmoja. Tarkoituksella en ole esikuvaa hakenut. Lapset vain tuppaavat näyttämään samalta: iso, pyöreä pää, pieni vartalo ja söpö olemus.
Itseoppinut piirtäjä ei käytä työssään paperia tai kynää, vaan piirtää suoraan tietokoneen ruudulle.
Terho ei miellä itseään taiteilijaksi tai tekemäänsä sarjakuvaa taiteeksi.
- Sanomalehtiin piirtäviä kritisoidaan siitä, että työ tehdään nopeasti ja kaikkea ei ole loppuun asti mietitty. Sarjakuvan ei tarvitse olla taidetta. Sanomalehdessä sen tehtävä on hauskuttaa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva