Lukujen maailma kiehtoo matikkapappaa

Arto Kiuru
Teuvo Laurinolli silmäilee Oulun Madetojan salin aulan katosta roikkuvia pyöreäkupuisia valaisimia.
- Pallo on geometrian muodoista kaikkein kiinnostavin, siinä tietty tilavuus on suljettu pienimmän pinnan sisään, Oulun Lyseosta vuonna 2010 eläkkeelle jäänyt rehtori luonnehtii.
Laurinolli näkee matematiikkaa kaikkialla.
- Vasaran tai lapion voi suunnitella pelkällä aritmetiikalla, mutta korkeamman teknologian synty olisi ollut mahdotonta ilman korkeampaa matematiikan osaamista.
ei ole jumittunut laakereille Oulun Lyseon rehtorin virasta viisi vuotta sitten eläkkeelle jäätyään. Hän tekee vapaaehtoistyötä matematiikan tukiopetusta tarvitsevien Lyseon oppilaiden matikkapappana.
Laurinolli itse oli keskikoulussa vähällä saada ehdot matematiikasta.
Lukiossa matematiikan opettaja kuitenkin rohkaisi ja innosti häntä tekemään töitä oppimisen eteen.
- Kympin minä matematiikasta lukiosta lähtiessäni nappasin.
Laurinolli vetää Galois-kerhoa matematiikasta kiinnostuneille nuorille.
- Galois-kerhossa käsitellään matemaattisia ongelmia koulukurssien ulkopuolelta, esimerkkeinä vaikkapa kompleksiluvut tai Varignonin suunnikaslause.
Kerho on nimetty 20-vuotiaana kaksintaistelussa kuolleen ranskalaisen matemaatikon Évariste Galoisin (1811-1832) kunniaksi.
- Galois oli traaginen hahmo, hän kirjoitti vihkoonsa taistelua edeltävänä yönä yhtälöiden ratkeavuutta koskevan teoriansa, joka sysäsi matematiikan kehityksen uusille raiteille.
viihtyy lukujen parissa. Hän on tehnyt matematiikan oppikirjoja lukioon ja yläkouluun. Hän on vastikään julkaissut myös sähköisen kirjan , jonka jatko-osa on työn alla.
2000-luvun alussa Laurinolli työsti kuusihenkisen työryhmän kanssa yläkoulun kirjasarjan , joka ilmestyi juuri ennen joulua koreankielisenä laitoksena.
- Matematiikka on universaalia.Sen takia kirjan kääntäminen täysin uuteen kulttuuriympäristöön on helpompaa kuin muissa oppiaineissa.
ensimmäisen matematiikan oppikirjan, , kokosi antiikin Kreikassa noin 2300 vuotta sitten filosofi-matemaatikko .
- Eukleideen geometria oli ensimmäinen matemaattinen esitys, joka on ollut loogisen argumentoinnin mallina ja länsimaisen tieteen esikuvana nykypäivään asti, Laurinolli kertoo.
Kreikkalaisten tiedetään rakentaneen myös ensimmäisen analogisen tietokoneen tapaan toimivan mekaanisen laitteen, Antikytheran, yli kaksi tuhatta vuotta sitten.
- Muinaisesta Babyloniasta ja Egyptistä on säilynyt laskutehtäviä sisältäviä dokumentteja.
Laurinolli ei ole päässyt vielä kokeilemaan. Digitaalitekniikka kuitenkin imaisi nuoren matematiikanopettajan mukaansa Toholammin lukiossa 1980-luvun alussa.
- Tietokoneen ääressä basic-ohjelmaa kirjoittaessa saattoi helposti hurahtaa kymmenenkin tuntia.
Teuvo Laurinolli muistelee, että puoli tusinaa silloista Nokian MikroMikko -tietokonetta maksoi yhteensä sata tuhatta markkaa.
- Rahat saimme viimein, kun lupasin järjestää seuraavan talven Keskipohjanmaan maakuntaviestiin digitaalisen tuloslaskennan.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva