Kynäilijöistä kumpuaa luomis-voimaa

Pieni ja aktiivinen yhdistyksemme Oulun seudun kynäilijät ry on ponnistanut kirjoittajapiirejä ja -seminaareja, runokursseja ja -kilpailuja sekä tietenkin kirjailijoita. Monitaiteellinen yhdistyksemme on järjestänyt taideleirejä ja näyttelyjä, nuoren viisivuotiaan innolla sekä aikuisuuden kypsyydellä.
Vuonna 2011 perustettu ja Liminkaa kotipaikkanaan pitävä yhdistyksemme saanut paljon aikaan.
Tammikuussa yhdistyksellämme oli Limingan kirjastolla ensimmäinen yhteinen taidenäyttely teemalla "Omat seinät".
Näyttelyssä oli 14 taiteilijalta 62 maalausta, kolmelta valokuvaajalta 10 taidevalokuvaa, savi- ja rakutöitä kolmelta muotoilijalta, yhdeltä käsityötaiteilijalta "Naiset kautta aikojen" -nukkeja, seitsemältä kirjailijalta kirjoja, yhdeltä runoilijalta runokirja ja toiselta runoliuskoja sekä yhdistyksemme antologia.
Terttu Välikangas oli viime vuoden alussa mukana julkaisemassa teosta "Naiset vastuun kantajina sodan vuosina 1939-1945".
Kesäkuussa yhdistyksemme julisti valtakunnallisen runokilpailun teemalla "Yhteisellä matkalla", joka oli jatkoa antologia kirjallemme "Yhteisellä tiellä".
Kilpailu saavutti suuren suosion. Kilpailuun tuli 186 runoa, kaukaisimmat runot Englannista ja Ruotsista.
Kilpailun pääpalkinto meni Turkuun ja 3. Tammelaan, mutta 2. palkinnon voitti oululainen Aili Lipponen runollaan "Okalintu". Runoilija kertoi palkintojenjakotilaisuudessa, että sanojen maailman on mielenkiintoinen.
Luovuuden monitaiteilija, yhdistyksemme sihteeri Anja Garanvölgyi julkaisi marraskuun lopulla kahden ja puolen vuoden aikaansaannoksensa, eli "Pitäjänneuvos" -muistelmateoksen, jossa Limingan kunnan ensimmäinen kunnanjohtaja Hannes Kangas kertoo muistoja elämänsä varrelta.
Haukiputaalainen Vieno Myllylä julkaisi helmikuussa 2013 omaelämäkerrallisen teoksen "Niittymajalta maailmalle".
Kirja kertoo kymmenen sisaruksen muistamana, miten Karjalasta Sortavalan Melloisesta sodan jaloista pois muuttaneena sopeutuivat Ylivieskaan.
Puheenjohtajamme Maija Ahola julkaisi omaelämäkerrallisen teoksen "Ellin elämää maalla".
Tässä kirjassa Elli eli Maija kertoo omasta elämästään, lapsuudesta ja kouluajasta aina ylioppilaaksi pääsyyn saakka.
Yhdistyksemme suuri yhteinen kirjallinen ponnistus oli, kun julkaisimme marraskuussa 2013 ensimmäisen antologiamme "Yhteisellä tiellä".
Antologiassa on runoja ja tarinoita sekä kuvia yli kahdeltakymmeneltä jäseneltä. Julkistamistilaisuus järjestettiin Wanhan Ajan Joulun yhteydessä Limingassa.
Möllärimestari-kilpailussa heinäkuussa 2012 hallituksen jäsen Heidi Rundgren voitti runokirjasarjan "Syntymä" -runokirjallaan.
Oululainen jäsenemme Pirkko Mattila sijoittui toiseksi romaanisarjassa sukuromaanillaan "Auksuuni" ja vuonna 2009 julkaisseella esikoisteoksellaan "Perämeren Sofia" kolmanneksi kilpailussa elämänkerrallisten teosten sarjassa.
Tyrnäväläisen Erkki Saikkosen ensimmäinen proosateos "Savikoira" ilmestyi vuonna 2011.
Kirja kertoo pienen pojan tiestä Karjalasta sotaa pakoon Tyrnävälle. Kotia jäi vartioimaan pieni savikoira. Koti säilyi pommituksilta ja niin myös pieni savikoira.
Toimittaja Rita Magga (Kumpulainen) on julkaissut omaelämänkerrallisia kirjoja: "Sarvikielan" vuonna 2008, romaanin "Binna Banna" 2009 ja uusimman, aivan ihanan koskettavan "Kutturan" vuonna 2010.
Oulunsalolainen lastenkirjojen kirjoittaja ja kunniajäsenemme Anneli Lehtikangas on julkaissut satukirjat "Hurlumhei", "Kännykkäjänö" ja "Galyppo". Ne on valittu satukirjojen aateliin, peruskouludiplomikirjoiksi. "Kännykkäjänö" ja "Kännykkäjänö Rap-idolina" ovat Anneli Lehtikankaan uusimmat kirjat.
Aila Korpinen ja Sirkka Junttila ovat toimittaneet yhdessä kirjan sotaorvoista, joita sodan vuodet 1939-1945 jättivät jälkeensä. Kirja on puhutteleva myös tämän päivän ja huomisen ihmistä.
Kirja on nimeltään "Tulethan isä takaisin, tulethan". Kirjan toinen painos on julkaistu toukokuussa 2010.
Liisa Eklund
Oulun ympäristön kynäilijät ry



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva